Bizi Takip Edin

Yaşam

Mühendis Kadınlar, Kadın Beyni ile Erkek Beyni’ni tartışacak

-

-

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu, ülkemizde son dönemde tırmanan toplumsal şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla önemli bir etkinliğe imza atıyor.

Beyin Filozofu olarak tanınan Uzm. Dr. Timur Yılmaz’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘Kadın Beyni, Erkek Beyni’ konulu söyleşi, 17 Ekim Perşembe günü saat 19.00’da Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde halka açık olarak gerçekleştirilecek. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İKK Kadın Komisyonu Başkanı Gülşah Ergen, söyleşiye tüm vatandaşları beklediklerini ifade ederek, ‘Ülke olarak son derece zor bir dönemden geçiyoruz ve özellikle kadınlar olarak kendimizi ne yazık ki güvende hissedemiyoruz. Toplumsal şiddet olayları maalesef bir şiddet sarmalına dönüşmüş durumda. Bizler de meslek odaları olarak, teknik konuların yanında sosyal konulara da son derece duyarlıyız ve kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu sorumluluk doğrultusunda da sosyal bir konuyu ele aldık ve bu etkinliğimize mühendis, mimar, şehir plancısı olsun olmasın, tüm halkımızıbekliyoruz.” dedi.

Sosyal konulara duyarlıyız…

Kadın komisyonu olarak önceliklerinin kadın meslektaşlarının mesleki sorunlarına karşı çözüm odaklı çalışmalar yapmak olduğunu belirten Komisyon Başkanı Gülşah Ergen, Uzm. Dr.Timur Yılmaz’ın konuşmacı olacağı söyleşiyle ilgili olarak, “Araştırmalar, kadınların sosyal etkileşim ve duygusal bağ kurma becerilerinin erkeklere göre daha iyi olduğunu, erkeklerin isemekânsal ve analitik becerilerde öne çıktığını bizlere gösteriyor. Hormonal etkiler, beyin yapısındaki cinsiyete özgü farklılıklar ve yaşam deneyimleriyle şekillenen bu farklılıkların detayları gerçekten ilgi çekici. Söyleşide, bu bilişsel farklılıkların nedenleri, günlük yaşamda nasıl tezahür ettiği ve toplumsal algılara etkisi konuşulacak ve bilimsel veriler ışığında cinsiyetler arası zihin yapısının inceliklerini keşfedeceğiz. Tüm halkımızı söyleşimize bekliyoruz.” dedi.

Kadın komisyonumuzu kutluyorum…

TMMOB Antalya İKK Sekreteri Şaban Tat ise, meslek ve meslektaş sorunlarını ülke ve toplum sorunlarından ayırmadan, her zaman bir bütün halinde ele aldıklarını belirterek, “İl Koordinasyon Kurulu olarak, gerek meslek ve meslektaş sorunlarına çözüm arama, gerekse de yaşadığımız şehir Antalya’nın doğal güzelliklerine sahip çıkma odaklı çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Geçmişimizden gelen kültürle, hiçbir zaman toplumdaki sosyal konulara duyarsız kalmadık ve her zaman bu konularda önemli çalışmalara imza attık, atmaya da devam edeceğiz.” dedi ve TMMOB İKK Kadın Komisyonu’nu bu konudaki duyarlılıklarından ötürü kutladı.

MMO ev sahipliği yapacak…

Söyleşiye ev sahipliği yapacak olan MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca da,her geçen gün daha da artan toplumsal şiddet olaylarından dolayı son derece endişeli olduklarının altını çizerek, “Bizler, mühendis, mimar, şehir plancılar olarak toplumun her kesimi ile çok çeşitli ortamlarda temasta olan meslek gruplarıyız ve sorumluluk hissediyoruz. Empati ve saygı temelli düşünce yapısının, toplumun her kesimine yayılması gerektiğini savunuyoruz. Bu ve benzeri söyleşiler, içerikleri itibarıyla aslında özümüzde var olan empati ve saygı kültürümüzü tekrar uyandırmak için bir kıvılcım olacaktır. Bu güzel organizasyona ev sahipliği yapacak olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Salonlarımızın kapasiteleri gayet yeterli, tüm halkımızıOdamızda ağırlamaktan onur duyarız.” dedi.

İKK Kadın Komisyonu, 18 temsilciden oluşuyor…

TMMOB Antalya İKK Kadın Komisyonu’nda 18 Oda’nın temsilcisi bulunmaktadır. Maden Mühendisleri Odası’ndan Gülşah Ergen’in başkanlığındaki komisyonda, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Selin Sevinç, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Betül Ünal, Gemi Mühendisleri Odası’ndan Sıdıka Şaşırtan, Gıda Mühendisleri Odası’ndan Rabia Ekşi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan Sezin Kamalak, İç Mimarlar Odası’ndan Seda Acun, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Ayşenur Kalaycı, Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan Elçin Yıldırım, Jeoloji Mühendisleri Odası’ndanAyşegül Ekmekçi, Kimya Mühendisleri Odası’ndan Fatma Gül Özkanlı, Makina Mühendisleri Odası’ndan Merve Bebiş, Meteoroloji Mühendisleri Odası’ndan Funda Oruç Koçyiğit, Mimarlar Odası’ndan Ayşegül Okudan, Peyzaj Mimarları Odası’ndan Bensu Cüce, Şehir Plancıları Odası’ndan İlkem Gümüştekin, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Meral Alkan ve Fizik Mühendisleri Odası’ndan Gonca Dülger Bedeloğlu görev yapmaktadır.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel

Yeşilbahçe Mahallesi liderliğe yerleşti

-

-

Editör

Muratpaşa Belediyesi’nin, atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen Çevreci Komşu Kart projesi büyümeye devam ediyor. Projede kasım ayında tekstil ve metal atıklarının geri dönüşümünde dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu kapsamda, 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı toplanarak toplam atık miktarı 24 milyon 438 bin 659 kilograma ulaştı. Bu atıkların geri dönüşümü karşılığında kent sakinlerinin kartlarına toplam 11 milyon 525 bin 25 lira yüklendi. Ayın şampiyonu ise 7 bin 107 kilogram atıkla Yeşilbahçe Mahallesi oldu.

Çevreci Komşu Kart projesi, cam, kağıt, plastik ve metal gibi atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayarak ev ekonomisine katkıda bulunurken doğayı da korumayı hedefliyor. İlçe sakinleri, kasım ayında ayrıştırıp biriktirdikleri 105 bin 187 kilogram atık karşılığında 136 bin 571 lira kazandı.

Nisan 2016’dan bu yana devam eden projeyle bugüne kadar 177 bin 949 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Bunun yanı sıra, karbondioksit salınımı 707 bin 248 kilogram engellenerek, kurtarılan ağaçlar sayesinde 44 milyon 487 bin 139 kişiye oksijen sağlandı. Ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde, 136 aile daha kasım ayında sisteme dahil oldu ve aktif kullanıcı sayısı 17 bin 628’e yükseldi.

Kasım ayında şampiyon mahalle sıralamasında da değişiklik oldu. 7 bin 107 kilogram atıkla Yeşilbahçe Mahallesi ilk sırada yer alırken, onu 6 bin 949 kilogram atıkla Konuksever Mahallesi ve 4 bin 558 kilogram atıkla Cumhuriyet Mahallesi takip etti.

Proje kapsamında sadece cam, kağıt, plastik ve metal değil; elektronik, tekstil ve bitkisel atık yağlar da toplanıyor. Özellikle marketlerde litresi 50 liraya ulaşan ayçiçek yağı gibi bitkisel yağların atığı, projeyle 19 liradan geri alınıyor. Kasım ayında bin 593 litre atık yağ toplanarak karşılığında 30 bin 267 lira ödendi.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE KULLANILABİLİYOR

Çevreci Komşu Kart, kaynağında ayrıştırılan atıkları belediye ekipleri tarafından belli bir ücret karşılığında satın alıyor. 8 yılda toplanan toplam atık miktarı 24 milyon 438 bin 659 kilograma ulaşırken, bu atıkların geri dönüşümü için toplam 11 milyon 525 bin 25 lira kartlara yüklendi.

Para kart özelliği taşıyan Çevreci Komşu Kart, Türkiye genelinde alışverişlerde, online ödemelerde kullanılabilirken biriken bakiyeler tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Proje, ev ekonomilerine ek bir kaynak yaratarak aile bütçesine katkıda bulunurken, kesilmekten kurtarılan ağaçlarla doğayı korumaya ve geri dönüşümle ekonomik değer yaratmaya devam ediyor.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı

-

-

Editör

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde “Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği Paneli” düzenlendi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın konuk olarak katıldı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen panelde, kooperatifçiliğin tarihçesi, yapısı ve geleceği konuşuldu.

KOOPERATİFÇİLİK TARIMDA BAŞLADI

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, milattan önce 3 binli yıllarda arazi kullanma ve süthanelerle başlayan kooperatifçiliğin ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa döneminde kurulan Memleket Sandıklarıyla kurumsal yapıya kavuştuğunu anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe özel önem verdiğini kaydeden Akçaöz, 1938’den sonra kooperatif sisteminin kağıt üzerinde kalan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti. Dünyada kooperatifçiliğin tarımda başladığını vurgulayan Akçaöz, “Aslında bizim kültürümüzde tarım başta olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etme, dayanışma ruhu var. Bu duygumuzu kurumsal yapıyla ekonomi ve sosyal alanda yaşama geçirmeliyiz” dedi.

KOOPERATİF BANKACILIĞI KURULSUN

Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticilerin kooperatif sistemini çok güzel uyguladığını söyleyen Akçaöz, “İki dağ arasında oluşan bir mikro klimada sadece bir çeşit elma yetiştiren 15-20 üretici birlikte hareket ederek dünyaya ürününü pazarlayabiliyor. Biz neden yapamıyoruz?” diye sordu. Kooperatif sisteminin etkin hale getirilmesi için kooperatif bankacılığı kurulmasını öneren Handan Vuruş Akçaöz, bu bankaların yerel işletmelere can suyu olacağını söyledi. Akçaöz, yasal mevzuatın çok parçalı olduğunu, birkaç bakanlığa bağlı 84 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu, denetim konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydederken, “Tarımda bir şeyler yapmak istiyorsak 3 ayağı sağlam tutmalıyız. Kooperatif, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim. Bunlar tarımsal üretimin en önemli saç ayakları” dedi.

KOOPERATİF KÜÇÜK ÜRETİCİNİN SİGORTASI

Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Korkuteli’nin hayvancılıkla anılmasının tesadüf olmadığını, 1990’lı yıllarda kooperatifleşme ile üretim altyapısının oluşturulduğunu kaydetti. Kooperatif sayesinde bir dönem hayvan ithalatının bile önüne geçtiklerini anlatan Kocaoğılu, “Bunu kooperatifin gücüyle başarabildik. Tek başımıza olsaydık böyle bir gücümüz olmazdı” dedi. Hayvancılıkta ve meyvecilikte ilaçtan yeme bir çok girdiyi kooperatif aracılığıyla daha ucuza mal ettiklerini, soğuk hava deposu kurarak üreticinin elindeki ürünü uygun zamanda uygun fiyattan toplu şekilde pazarlanmasını sağladıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kooperatif aynı zamanda üreticinin parasının da sigortasıdır” dedi. Aile işletmelerinin geleceğinin kooperatiflere bağlı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Küçük üreticinin tek başına ayakta kalma şansı yok” dedi.

ÜRETMEK KADININ DEVRİMİDİR

Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, üretmenin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Üretmek kadının devrimidir. Kadının kayıtlı şekilde ekonomiye dahil olabilmesinin en önemli ayağı kooperatiflerdir” dedi. Kadınların finansal kaynaklara ulaşmada sıkıntı yaşadığını, sermayesi yoksa ekonomik faaliyet içinde bulunmasının çok zor olduğunu vurgulayan Yalın, “Kooperatifler kadının emeğini, ürettiğini görünür kılıyor ve ekonomik değere dönüştürüyor. Kooperatifler aracılığıyla kadınlar eğitimlere katılıyor, bilgi, vizyon proje ve pazar olarak kendini geliştiriyor Ekonomik olarak güçlenen kadın sosyal alanda, kültürel alanda da güçleniyor. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Gündem

Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız

-

-

Editör

Manavgat’ta 2 saate metrekareye 106 kg yağış düşmesinin ardından yaşanan felaketin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 936 personel ve 304 araçla gece boyu çalışmalarını sürdürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve tüm daire başkanları ile birlikte afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde çalışmaları yerinde inceledi. Manavgat’a geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Böcek, eksiklerin tespit edilerek yaraların sarılması için yapılması gereken ne varsa yerine getirileceğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilgili daire başkanlıklarına bağlı personeller Manavgat’ta yaşanan sel afetinin ardından gece boyu hummalı bir şekilde çalışarak vatandaşın yardımına koştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Aşevi de sel mağdurları ve çalışan personeller için 500 kişilik yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde incelemelerde bulundu.

BAŞKAN KARA BİLGİ VERDİ

Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar, Mustafa Erdem, Sururi Çorabatır ve Aykut Kaya ile birlikte ilk olarak Manavgat Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Niyazi Nefi Kara’dan bilgi aldı. Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, kısa sürede yoğun bir yağışın düşmesi nedeniyle afet oluştuğunu belirterek “Tek tesellimiz can kaybı olmaması” dedi.

HEMŞEHRİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 936 personel ve 304 araçla  Manavgat’ta yaşanan afetin ardından çalışmalara destek verildiğini söyledi. “Afetler siyaset üstü olaylardır” diyen Başkan Muhittin Böcek, “Sayın Valimiz de buradaydı. Kurum kuruluşlarla, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset üstü davranarak kimin üzerine ne düşüyorsa yapılması gerek. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili daire başkanlarımız, ASAT Genel Müdürü, şube müdürleri ve tüm bürokratlarımızla buradayız. Esnafımızın ve hemşehrilerimizin yanındayız” dedi.

YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPILACAK

Vatandaşlar, esnaf ve muhtarlarla görüşen Başkan Muhittin Böcek, “Yapılacak tespit ve çalışmaların ardından bu afetten ders çıkararak tıpkı Manavgat yangınında olduğu gibi siyaset üstü bir çalışmayla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanıyorum. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Bir kez daha Manavgatlı hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Dün olduğu gibi, bugün de yarın da üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Popüler Haberler