Bizi Takip Edin

Ekonomi

Türkiye YÖREX’te, YÖREX ANFAŞ’ta

-

-

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 9 Ekim’de kapılarını açacak. Anadolu’dan gelecek yüzlerce yöresel ürün ANFAŞ Fuar Merkezi’nde 5 gün boyunca ziyaretçiyle buluşacak.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye’nin en renkli ve en çok sevilen fuarı YÖREX’in “Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla 9-13 Ekim’de ANFAŞ’ta ziyarete açılacağını belirtti. 13. YÖREX’te oda ve borsalar, kalkınma ajansları, valilikler, belediyeler, kooperatifler, üretici birlikleri ve firmalardan oluşan 400’ün üzerinde katılımcının yer alacağını kaydeden Başkan Çandır, “Türkiye’mizin güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına bütün yöresel ürünleri Antalya’da buluşacak” dedi. Çandır, Mersin’in cezeryesinden, Erzurum göğermiş peynirine, Denizli buldan bezinden Gaziantep fıstığına, Balıkesir’in höşmerim tatlısından Afyonkarahisar’ın sucuğuna, Şanlıurfa biberinden Tokat basmasına bölgesine has yüzlerce ürünün YÖREX’te ziyaretçiyle buluşacağını kaydetti.

AÇILIŞTA ANADOLU ATEŞİ GÖSTERİSİ

Başkan Ali Çandır, YÖREX’in açılışına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yanı sıra farklı illerden gelecek valiler, belediye başkanları, oda borsa başkanlarının katılacağını söyledi. Çandır, fuarın açılışında Anadolu Ateşi’nin dans gösterisi sunacağını kaydetti.

YÖREX’TE İKİLİ GÖRÜŞMELER TİCARETE CAN SUYU OLACAK

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da YÖREX’te TOBB’un desteğiyle yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası market zincirleri ve -e ticaret siteleriyle iş bağlantısının sağlanacağı ikili görüşmeler gerçekleştirileceğini söyleyen Ali Çandır, bu yıl da ikili görüşmelerden çok sayıda ticari anlaşma beklediklerini kaydetti. Çandır, “YÖREX’te yapılacak ikili görüşmelerde gerçekleştirilen anlaşmalar yöresel ürün ticaretimizi canlandırmaya devam edecek” dedi.

YÖREX’İ GÖREN ÇOCUK GEÇMİŞLE BAĞ KURUYOR

Geçen 12 yılda 2 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan YÖREX’in kadim Anadolu kültürünün geleceğe aktarılmasında da büyük katkı sağladığını belirten Ali Çandır, özellikle çocukların YÖREX’i görmesi gerektiğini kaydetti. Çandır, “Atalarımızdan bizlere emanet, bizlerden ise çocuklarımıza miras kalacak yöresel ürünlerimizi görmek, dokunmak, tatmak ve hissetmek için herkesi YÖREX’e davet ediyorum. Özellikle çocuklarımızın YÖREX’i görmesini diliyorum. Çünkü YÖREX’i gören çocuk geçmişle bağ kuruyor” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU VE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

YÖREX’in bir Türkiye markası olduğunu vurgulayan ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX’e başından beri destek veren başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm oda ve borsalara, kalkınma ajanslarına, yerel yönetimlere, kooperatiflere, üreticilere teşekkür etti.

YÖREX’E GİRİŞ ÜCRETSİZ

ANFAŞ Fuar Merkezi’nde 10 bin metrekare alanda düzenlenen YÖREX’e davette bulunan Ali Çandır, fuara girişin ücretsiz olduğunu vurguladı. Çandır, YÖREX’in sabah 10.00 – akşam 20.30 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu bildirdi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

TOBB, TESK, ATSO ve AESOB Başkanları Haberiniz Var mı ?

-

-

Editör

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken için sahte piyango biletleri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları’nın 2025 takvim yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı fiyat listesinden çok daha önemli olmalı ki, televizyonlara çıkarak birilerine para kazandıran bu sistemde vatandaşı sahte biletlere karşı uyarıyor.


TESK Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, önce Azarbaycan, ardından da Kıbrıs toplantıları/gezisinin yorgunluğunu üzerinden attı mı bilmiyorum ama muhtemelen onunda muhasebecilerin talep ettiği rakamlardan haberi yok.


Varsa da, önemsemiyor.


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın TESK Başkanı Palandöken ya da TESK Başkan Vekili, AESOB Başkanı Dere’den geri kalır yanları yok.

Onlarda muhtemelen muhasebecilerin istediği rakamları bilmiyordur.

Oda başkanları derseniz...

Sayın Dere merak ettim, son gittiğiniz Azarbaycan ve Kıbrıs’ta nasıl bir vergi sistemi var ? 

Orada da odalar var mı ?

Varsa aidat ödüyorlar mı ?

Onlarda başkanlar kurulunu yurtdışında mı yapıyorlar, genel sekreterlerin eğitimi içinde yurtdışını mı tercih ediyorlar ?

Esnaf ve sanatkarın sırtından para kazanan kredi ve kefalet kooperatifleri, onların bir üst birliği ve üst birliklerin en üst birliği var mı ?

Tekrar konumuza dönelim: 

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası’nın 2025 yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı tablosu şu şekilde.

İşletme defteri- serbest meslek defteri  : İşçisiz 5000 TL, 1-10 işçili 6500 TL, 11-50 işçili 7000 TL. 

Bilanço usulü e- defter (gerçek kişi): İşçisiz 12.700TL, 1-10 işçili 14.500 TL, 11- 50 işçili 16.0000 TL,

ATSO Başkanı  Hacısüleyman, bilmiyorsunuzdur belki, biliyoranızda tekrar hatırlatayım:

Sizin üyeleriniz için ise;

Tavsiye edilen rakam: Şirketler için işçisiz 14500 TL, 1-10 işçili 18500 TL, 11-50 işçili 21000 TL.

Sanmayın ki, istenilen rakamlar bu kadar. Bunun üzerinde rakamlar isteniyor.

Oraya seçilmenizin bir nedeni üyelerinizin hakkını korumaksa...

Gerçekten o ‘hakkı’ layıkıyla koruduğunuza inanıyor musunuz ? 
Okumaya Devam Et

Ekonomi

Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı

-

-

Editör

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde “Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği Paneli” düzenlendi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın konuk olarak katıldı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen panelde, kooperatifçiliğin tarihçesi, yapısı ve geleceği konuşuldu.

KOOPERATİFÇİLİK TARIMDA BAŞLADI

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, milattan önce 3 binli yıllarda arazi kullanma ve süthanelerle başlayan kooperatifçiliğin ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa döneminde kurulan Memleket Sandıklarıyla kurumsal yapıya kavuştuğunu anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe özel önem verdiğini kaydeden Akçaöz, 1938’den sonra kooperatif sisteminin kağıt üzerinde kalan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti. Dünyada kooperatifçiliğin tarımda başladığını vurgulayan Akçaöz, “Aslında bizim kültürümüzde tarım başta olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etme, dayanışma ruhu var. Bu duygumuzu kurumsal yapıyla ekonomi ve sosyal alanda yaşama geçirmeliyiz” dedi.

KOOPERATİF BANKACILIĞI KURULSUN

Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticilerin kooperatif sistemini çok güzel uyguladığını söyleyen Akçaöz, “İki dağ arasında oluşan bir mikro klimada sadece bir çeşit elma yetiştiren 15-20 üretici birlikte hareket ederek dünyaya ürününü pazarlayabiliyor. Biz neden yapamıyoruz?” diye sordu. Kooperatif sisteminin etkin hale getirilmesi için kooperatif bankacılığı kurulmasını öneren Handan Vuruş Akçaöz, bu bankaların yerel işletmelere can suyu olacağını söyledi. Akçaöz, yasal mevzuatın çok parçalı olduğunu, birkaç bakanlığa bağlı 84 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu, denetim konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydederken, “Tarımda bir şeyler yapmak istiyorsak 3 ayağı sağlam tutmalıyız. Kooperatif, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim. Bunlar tarımsal üretimin en önemli saç ayakları” dedi.

KOOPERATİF KÜÇÜK ÜRETİCİNİN SİGORTASI

Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Korkuteli’nin hayvancılıkla anılmasının tesadüf olmadığını, 1990’lı yıllarda kooperatifleşme ile üretim altyapısının oluşturulduğunu kaydetti. Kooperatif sayesinde bir dönem hayvan ithalatının bile önüne geçtiklerini anlatan Kocaoğılu, “Bunu kooperatifin gücüyle başarabildik. Tek başımıza olsaydık böyle bir gücümüz olmazdı” dedi. Hayvancılıkta ve meyvecilikte ilaçtan yeme bir çok girdiyi kooperatif aracılığıyla daha ucuza mal ettiklerini, soğuk hava deposu kurarak üreticinin elindeki ürünü uygun zamanda uygun fiyattan toplu şekilde pazarlanmasını sağladıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kooperatif aynı zamanda üreticinin parasının da sigortasıdır” dedi. Aile işletmelerinin geleceğinin kooperatiflere bağlı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Küçük üreticinin tek başına ayakta kalma şansı yok” dedi.

ÜRETMEK KADININ DEVRİMİDİR

Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, üretmenin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Üretmek kadının devrimidir. Kadının kayıtlı şekilde ekonomiye dahil olabilmesinin en önemli ayağı kooperatiflerdir” dedi. Kadınların finansal kaynaklara ulaşmada sıkıntı yaşadığını, sermayesi yoksa ekonomik faaliyet içinde bulunmasının çok zor olduğunu vurgulayan Yalın, “Kooperatifler kadının emeğini, ürettiğini görünür kılıyor ve ekonomik değere dönüştürüyor. Kooperatifler aracılığıyla kadınlar eğitimlere katılıyor, bilgi, vizyon proje ve pazar olarak kendini geliştiriyor Ekonomik olarak güçlenen kadın sosyal alanda, kültürel alanda da güçleniyor. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !

-

-

Editör

Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.

İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.

O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.

Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.

Ben o topa girmedim.

Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…


Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez  oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü. 

Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.

Aynen belediyelere uğramadığı gibi...

Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?

Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....

Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.

Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.

Ardından  oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.

Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
Okumaya Devam Et

Popüler Haberler