Gündem
Kırsal Kalkınmanın Anahtarı Yöresel Ürünler YÖREX’de
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle Anadolu’nun binlerce yöresel ürünü Antalya’da buluşturan YÖREX, bu yıl 9-13 Ekim tarihlerinde ANFAŞ Fuarı Merkezi’nde düzenlenecek.
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2017/07/278202416742-1000x600.jpg&description=Kırsal Kalkınmanın Anahtarı Yöresel Ürünler YÖREX’de', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret Borsası olarak TOBB’un desteğiyle yerel ve yöresel ürünlere sahip çıkmak, kaybolmaya yüz tutan ürünleri gün yüzüne çıkarıp ekonomiye kazandırmak için 16 yıl önce Yöresel Ürünler Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirterek, 12 yıldır da Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i düzenlediklerini kaydetti. Çandır, YÖREX’i 13’üncü kez bu yıl 9-13 Ekim tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenleyeceklerini kaydetti.
YERELDEN KALKINMA KIRSALI GÜÇLENDİRİR
Yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu, kırdan kente göçü engellemenin yolunun yöresel ürünlere sahip çıkmaktan geçtiğini söyleyen Çandır, YÖREX’in yerel, yöresel ürün üreticilerinin ekonomik gelişimine katkı sağladığını kaydetti. Çandır, “Yöresel ürünler, yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan, hem de kültürel zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktaran mirasımızdır. Bizlere düşen de bu değeri gelecek kuşaklara aktarmaktır. İşte Yöresel Ürünler Projemiz ve YÖREX’in gerçek hedefi budur” diye konuştu.
Yöresel ürünlerin üretiminde kadınların rolünü vurgulayan Başkan Çandır, yöresel ürünlerin kadın istihdamını artırdığına dikkat çekti. Çandır, “Anadolu’nun tüketim alışkanlıklarının harekete geçirilmesiyle, yerli üretime yönelir, bize ait olanı tüketiriz, istihdamı artırır, ekonomiyi canlandırırız” diye konuştu. Çandır, dünyada coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin 200 milyar Dolar düzeyinde olduğunu belirterek, 3 binin üzerinde coğrafi işaret alabilecek yöresel ürüne sahip ülkemizin bu paydan hak ettiği payı alması gerektiğini vurguladı.
YEREL ÜRÜNLER ZİNCİR MARKETLERE GİRDİ
Başkan Ali Çandır, YÖREX’te TOBB organizasyonuyla yapılan ikili görüşmelerde büyük market zincirleri ve -e ticaret siteleriyle yerel üreticilerin bir araya geldiğini ve iş bağlantıları sağladığını kaydetti. Çandır, “Geçen 12 yılda, yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasında önemli gelişme sağlandı. Gerek sanal ortamda gerekse fiziki alanda yöresel ürünlerin satışı canlandı, bu konuda önemli yatırımlar yapıldı. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da YÖREX’te çok sayıda iş bağlantısı sağlanmasını bekliyoruz. YÖREX yerel ürünlerin büyük market raflarında yer almasında önemli bir platform” diye konuştu.
KALKINMA AJANSLARI İTİCİ GÜÇ
Ali Çandır, geçen yıllarda kalkınma ajanslarının da desteğiyle çok sayıda il ve yerel üreticinin YÖREX’e katıldığını belirterek, “Kalkınma ajanslarının en önemli hedefi kırsalı güçlendirmek. Kalkınma ajansları YÖREX’te yerel üreticiyi destekleyerek itici güç oldu. Kırsal kalkınmanın anahtarı yöresel ürünlerdir. Yöresel ürünler de her yıl olduğu gibi bu yıl yine YÖREX’te ekonomik canlılığı sağlayacak” dedi. Çandır, bu yıl YÖREX’e oda ve borsalar, belediyeler, kooperatifler, üretici birlikleri ve firmalardan oluşan çok sayıda katılımcının yer alacağını söylerken, “YÖREX her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu’nun kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kültürlerin, yöresel ürünlerin buluşma noktası olacak” dedi. Çandır, YÖREX’te 10 bin metrekare alanda binlerce ürünün 5 gün boyunca ziyaretçiyle buluşacağını, girişin ücretsiz olacağını vurguladı.
TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI ARTTI
YÖREX başladığında 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 1627’ye ulaştığını, 614 yöresel ürünün de tescil için beklediğini belirten Ali Çandır, yöresel ürünlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, ekonomiye kazandırılmasında coğrafi işaretin önemini vurguladı. Coğrafi işaretle ilgili farkındalığı artıran YÖREX’in ardından Avrupa Birliği’nde tescillenen yöresel ürün sayımızın da arttığına işaret eden Çandır, Türkiye’nin 24 yöresel ürününün AB’den tescillendiğine dikkat çekti.
Gündem
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin
ATSO tarafından yaptırılan Eğitim ve Sağlık Merkezi inşaatı tamamlandı. İlçe girişine ayrı bir değer katan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi, hizmet yönünden de ilçeye ciddi bir katkı sunacak.
‘ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ nin adının Ali Bahar ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesi, ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri tarafından önerilirken, Ocak ayı meclisine bu konunun getirilmesi de istendi.
‘Ne yazık ki çok genç yaşta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ali Bahar’ı elim bir deniz kazasında kaybettik’ diyen ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri, ‘Başkanımız her ilçeye ayrı bir önem verirdi. Ama, rahmetli Ali Bahar başkanımızın, ATSO başkanı olarak böylesine büyük ve önemli bir yatırımın yapılmasını sağladığı ilk ilçe Elmalı’mız oldu. Kendisini bir kez daha rahmetle anarken, yakında hizmete girecek olan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin adının ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesini Başkan Yusuf Hacısüleyman’dan ve yönetiminden ki, yönetim aynı zamanda Ali Bahar’la yola çıkan ekipten rica ediyoruz” dediler.
Ekonomi
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.
İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.
O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.
Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.
Ben o topa girmedim.
Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…
Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü.
Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.
Aynen belediyelere uğramadığı gibi...
Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?
Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....
Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.
Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.
Ardından oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.
Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
Gündem
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da yapılınca bende “Başkan Dere; Azerbaycan’daki toplantı adı altındaki gezinin biz ESNAFA maliyeti ne oldu ?” diye gazetemden sormuştum.
Biraderim Adlıhan’ı oldukça kızdırmış olmalıyım ki, önce Azerbaycan gezisinde de kendisine eşlik eden basın bürosu personelleri aracılığıyla Azerbaycan gezisi ile ilgili tüm gazetelere bir haber metni gönderdi, o metinde de özellikle Azerbaycan’daki toplantının ‘gezi’ amaçlı olmadığını vurguladı.
Ama o açıklamada bana göre ‘gezi’, AESOB Başkanı Dere’ye göre ‘esnaf oda başkanlarının farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulmaları’ olarak değerlendirdiği Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu’nun yıllık aidatlarını bile ödemekte zorlanan Biz esnafa maliyeti konusunda bir açıklama gelmedi.
Bir oda başkanının Azerbaycan gezisinin 25-30 bin lira gibi bir rakama patladığını söylersek, AESOB Bağlı merkezde 37, ilçelerde ise 38 olmak üzere toplamda 75 odanın bulunduğunu da hatırlatırsak artık siz çarpma/ bölme işlemini yapıverin. Ama birde bu geziye götürülen AESOB personelini de eklemeyi unutmayın.
Biraderim Dere, her hafta başında ve her cuma esnaf ve sanatkarlara olduğu gönderdiği mesajları artık bana göndermemeye başladı.
Başkanlardan sonra 75 odanın genel sekreterini Kıbrıs’a götüren Adlıhan biraderime diyorum ki;
4-5 liralık bir gazetenin belediyeler dahil kamu kurumlarınca alınmasını yasaklayan ve bu tasarruftan medet uman sayın bakan Mehmet Şimşek’in bu tür ‘gezi’lere ses çıkarmamasını anlayamıyorum.
Yoksa senden önceki başkanlarında, yine Başkanlar Kurulu adı altındaki gerek yurt içi, gerekse yurt dışı ‘gezi’lerini biliyorum, unutmadım.
Aynen bir zamanlar batı ilçeleri gezilerinde Ulupınar’da mutlaka yenilenen ballı muzları da....
-
Genel6 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Gündem7 gün önce
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
-
Genel16 saat önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Genel7 gün önce
Muratpaşa’nın yılbaşı çarşısı açıldı
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin