Ekonomi
Küresel Tarım Sektörü
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/10/1729180169_1728631235_1724740488_Growtech__3_-1000x600.jpg&description=Küresel Tarım Sektörü', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
- GROWTECH.ANTALYA’da Bir Araya Gelecek
Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarı GROWTECH.ANTALYA, 20-23 Kasım tarihlerinde Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Her yıl binlerce sektör profesyoneli ve ziyaretçisini ağırlayan dev etkinlik, bu yıl da sektörün gelişimi için önemli bir platform sunacak.
Tarım sektörünün en önemli buluşma noktası GROWTECH.ANTALYA, 23. yılında da tarımın geleceği ve gelişiminde öncü bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. 125’ten fazla ülkeden ziyaretçi ve dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırlayacak olan fuar, son teknolojik gelişmeleri keşfetme, yeni iş ortaklıkları kurma ve global tarım trendlerini yakından takip etme fırsatlarını sunacak.
Uluslararası katılımda büyüme devam ediyor
GROWTECH. ANTALYA, örtü altı tarım sektöründeki hem ulusal hem de uluslararası firmaları bir araya getirerek sektörün başarısını sürekli ileri taşımaya devam ediyor. Konuyla ilgili Fuar Direktörü Engin Er, “Bu yıl başarı ivmemizi her yıl olduğu gibi bir adım ileriye taşıdık. Katılımcı oranlarımıza baktığımızda, geçtiğimiz yıllara oranla rekor bir büyüme sağladık. Toplam katılımcı oranımızda, %40 oranında yurt dışından bir talep mevcut. Öte yandan bu yıl, 125’ten fazla ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. GROWTECH. ANTALYA ne mutlu ki küresel tarım sektörünün önemli buluşma noktalası olmaya devam ediyor.” görüşlerini belirtti.
Bu yıl 60 bin metrekarelik alanda düzenlenecek olan fuarda, uluslararası firmalara tahsis edilen bölümün en yüksek seviyeye ulaştığını da belirten Er, “Ticaret ve pazarlama fırsatlarını bir arada sunarak oluşturduğumuz bu dev etkinliğimizin başarısını, sektör paydaşlarımızın ilgisi ve katkılarıyla daha da ileri taşıyoruz. Yabancı katılımcı sayısındaki başarımız, GROWTECH. ANTALYA’nın dünya tarım sektöründe iş birliği fırsatları sunan özel bir etkinlik olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bu yıl Almanya, Hollanda, İspanya ve Kore gibi tarımda öncü ülkeler, pavilyonlarıyla fuarda yer alarak, global tarım teknolojileri ve yeniliklerini sergileyecek. Ayrıca, Çin, geçtiğimiz yıl gösterdiği yoğun ilginin ardından bu yıl en yüksek katılımla, 97 firmasıyla fuarda bulunacak. GROWTECH.ANTALYA ayrıca, Hindistan Pavilyonu’nun ilk kez katılımıyla yeni bir döneme de adım atıyor. Mevcut iş birliklerimizi güçlendirmek ve yeni iş birliği fırsatlarını artırmak bizim için son derece değerli. Her yıl hem kentimize hem de ülke ekonomimize sunduğumuz katma değeri artırmaya devam ediyoruz.”
Zengin etkinlik programı sunacak
Tarım sektörünün geleceğini şekillendiren uluslararası bir buluşma noktası olarak, sektördeki dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan fuar, sektör bilincinin artmasına katkıda bulunacak uluslararası konferanslara ev sahipliği yapacak. Konferanslarda, tohum, sera, bitki besleme, bitki koruma, tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği, tarımsal inovasyonlar ve tarım politikaları gibi konular, güncel eğilimler ve küresel perspektifler doğrultusunda ele alınacak. Alanında uzman kişiler, tarımsal üretim süreçlerindeki yenilikleri, iklim değişikliğinin etkilerini ve tarımsal kalkınma projelerini değerlendirecek.
“GROWTECH.ANTALYA Tarım Sohbetleri” bu yıl Mine Ataman iş birliğiyle “Yaşam Hakkı için Tarım” temasıyla gerçekleştirilecek. Etkinlikte, tarımsal bilimin geleceğine yön verecek konular tartışılacak.
GROWTECH.ANTALYA ayrıca, Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) iş birliğiyle 8. kez düzenlenecek “Bitki Islahı Proje Pazarı”na da ev sahipliği yapacak. Fuar etkinlik kapsamında; Ar-Ge’ye dayalı yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek insan sermayesinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Fuar ayrıca, imza etkinlikleri arasında yer alan “ATSO GROWTECH Tarım İnovasyon Ödülleri” ile sektördeki yenilikçi firmaların Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını değerlendirerek tarım teknolojilerinde sürdürülebilir çözümlerin yaygınlaşmasına destek verecek.
GROWTECH.ANTALYA Sektörde İstihdam Olanakları Sağlıyor
GROWTECH. ANTALYA Fuar Direktörü Engin Er, sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla farkındalık yaratma görevini de üstlendiklerini belirterek, “Bu yıl GROWTECH.ANTALYA Fuarı’nda, İŞKUR Antalya ile iş birliği yaparak sektöre nitelikli iş gücü kazandırmayı ve gelişime destek olmayı hedefliyoruz. Fuar süresince yer alacak İŞKUR Antalya standında, sektör profesyonelleri ile tarım alanında kariyerini geliştirmek isteyenleri bir araya getiren önemli bir platform sunulacak. Ayrıca, yıl boyunca süren farkındalık çalışmalarımız çerçevesinde, geçtiğimiz aylarda Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile önemli bir iş birliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte, öğrencilerin staj ve iş fırsatları bulabileceği firmalarla birebir görüşme imkânı elde etmelerini sağladık. Kariyerlerini şekillendirirken, sektör bilincini artırmak amacıyla sektörün önde gelen dernekleri ile paneller düzenledik. Nitelikli iş gücü yetiştirilmesini destekleyen bu adımlarımızla, ilerleyen yıllarda farklı şehirlerdeki ziraat fakülteleriyle iş birliği yaparak genişletmeyi planlıyoruz. Sektörümüzün geleceği için birlikte çalışmak ve yeni nitelikli iş gücü sağlamaya yardımcı olmak bizim için büyük önem taşıyor; sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
GROWTECH. ANTALYA Sürdürülebilirlik Programı
Sürdürülebilirlik, tarım sektörü için giderek daha önemli hale gelirken, GROWTECH.Antalya bu alandaki katkılarını da artırıyor. Fuarın kapsamlı programında yer alan uluslararası konferanslar, katılımcılara yeni bilgi ve bakış açıları sunarak, sektörel farkındalık ve sorumluluğun artırılmasına da önemli bir katkı sağlıyor. Fuar Direktörü Engin Er, bu konuda katılımcıları teşvik etmek için bir dizi sürdürülebilirlik odaklı uygulamayı da hayata geçirdiklerini belirtti. Er, “Katılımcılarımızın çevre dostu stantlar kullanarak, stand tasarımlarını tekrar kullanılabilir şekilde planlamalarına önem veriyoruz. Stantlarında enerji tasarruflu LED aydınlatma kullanmalarını ve gün sonunda elektrikli ürünleri kapatmalarını istiyoruz. Kâğıt broşürlerin kullanımını azaltmak amacıyla dijital platformları tercih etmelerini destekliyoruz; baskı gerektiğinde ise geri dönüşümlü ve sürdürülebilir sertifikalı kağıtlar kullanmalarını öneriyoruz. Promosyon ürünlerinde ise çevresel özelliklere sahip, uzun ömürlü ve yerel tedarikçilerden temin edilen ürünleri tercih etmelerini teşvik ediyoruz.”
GROWTECH.ANTALYA Uygulaması Yenilendi
Bu yıl, sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olarak kâğıt israfını azaltmayı ve teknoloji odaklı gelişimi teşvik etmeyi hedefleyen GROWTECH.ANTALYA, mobil uygulamasını da yeniledi. GROWTECH.ANTALYA uygulaması sayesinde katılımcılar, firma bilgilerini ekleyerek tanıtım yapabilecek ve ziyaretçilerin yaka kartlarını tarayarak müşteri bilgilerine ulaşabilecekler. Ziyaretçiler ise katılımcılar ve etkinlikler hakkında detaylı bilgilere tek bir platformdan ulaşabilecekler. Uygulama hem fuar öncesinde hem de etkinlik sırasında etkileşimi artırmak üzere tasarlanarak, yenilikçi bir perspektif sunuyor.
Ekonomi
TOBB, TESK, ATSO ve AESOB Başkanları Haberiniz Var mı ?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken için sahte piyango biletleri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları’nın 2025 takvim yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı fiyat listesinden çok daha önemli olmalı ki, televizyonlara çıkarak birilerine para kazandıran bu sistemde vatandaşı sahte biletlere karşı uyarıyor.
TESK Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, önce Azarbaycan, ardından da Kıbrıs toplantıları/gezisinin yorgunluğunu üzerinden attı mı bilmiyorum ama muhtemelen onunda muhasebecilerin talep ettiği rakamlardan haberi yok.
Varsa da, önemsemiyor.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın TESK Başkanı Palandöken ya da TESK Başkan Vekili, AESOB Başkanı Dere’den geri kalır yanları yok.
Onlarda muhtemelen muhasebecilerin istediği rakamları bilmiyordur.
Oda başkanları derseniz...
Sayın Dere merak ettim, son gittiğiniz Azarbaycan ve Kıbrıs’ta nasıl bir vergi sistemi var ?
Orada da odalar var mı ?
Varsa aidat ödüyorlar mı ?
Onlarda başkanlar kurulunu yurtdışında mı yapıyorlar, genel sekreterlerin eğitimi içinde yurtdışını mı tercih ediyorlar ?
Esnaf ve sanatkarın sırtından para kazanan kredi ve kefalet kooperatifleri, onların bir üst birliği ve üst birliklerin en üst birliği var mı ?
Tekrar konumuza dönelim:
Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası’nın 2025 yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı tablosu şu şekilde.
İşletme defteri- serbest meslek defteri : İşçisiz 5000 TL, 1-10 işçili 6500 TL, 11-50 işçili 7000 TL.
Bilanço usulü e- defter (gerçek kişi): İşçisiz 12.700TL, 1-10 işçili 14.500 TL, 11- 50 işçili 16.0000 TL,
ATSO Başkanı Hacısüleyman, bilmiyorsunuzdur belki, biliyoranızda tekrar hatırlatayım:
Sizin üyeleriniz için ise;
Tavsiye edilen rakam: Şirketler için işçisiz 14500 TL, 1-10 işçili 18500 TL, 11-50 işçili 21000 TL.
Sanmayın ki, istenilen rakamlar bu kadar. Bunun üzerinde rakamlar isteniyor.
Oraya seçilmenizin bir nedeni üyelerinizin hakkını korumaksa...
Gerçekten o ‘hakkı’ layıkıyla koruduğunuza inanıyor musunuz ?
Ekonomi
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde “Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği Paneli” düzenlendi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın konuk olarak katıldı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen panelde, kooperatifçiliğin tarihçesi, yapısı ve geleceği konuşuldu.
KOOPERATİFÇİLİK TARIMDA BAŞLADI
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, milattan önce 3 binli yıllarda arazi kullanma ve süthanelerle başlayan kooperatifçiliğin ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa döneminde kurulan Memleket Sandıklarıyla kurumsal yapıya kavuştuğunu anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe özel önem verdiğini kaydeden Akçaöz, 1938’den sonra kooperatif sisteminin kağıt üzerinde kalan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti. Dünyada kooperatifçiliğin tarımda başladığını vurgulayan Akçaöz, “Aslında bizim kültürümüzde tarım başta olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etme, dayanışma ruhu var. Bu duygumuzu kurumsal yapıyla ekonomi ve sosyal alanda yaşama geçirmeliyiz” dedi.
KOOPERATİF BANKACILIĞI KURULSUN
Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticilerin kooperatif sistemini çok güzel uyguladığını söyleyen Akçaöz, “İki dağ arasında oluşan bir mikro klimada sadece bir çeşit elma yetiştiren 15-20 üretici birlikte hareket ederek dünyaya ürününü pazarlayabiliyor. Biz neden yapamıyoruz?” diye sordu. Kooperatif sisteminin etkin hale getirilmesi için kooperatif bankacılığı kurulmasını öneren Handan Vuruş Akçaöz, bu bankaların yerel işletmelere can suyu olacağını söyledi. Akçaöz, yasal mevzuatın çok parçalı olduğunu, birkaç bakanlığa bağlı 84 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu, denetim konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydederken, “Tarımda bir şeyler yapmak istiyorsak 3 ayağı sağlam tutmalıyız. Kooperatif, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim. Bunlar tarımsal üretimin en önemli saç ayakları” dedi.
KOOPERATİF KÜÇÜK ÜRETİCİNİN SİGORTASI
Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Korkuteli’nin hayvancılıkla anılmasının tesadüf olmadığını, 1990’lı yıllarda kooperatifleşme ile üretim altyapısının oluşturulduğunu kaydetti. Kooperatif sayesinde bir dönem hayvan ithalatının bile önüne geçtiklerini anlatan Kocaoğılu, “Bunu kooperatifin gücüyle başarabildik. Tek başımıza olsaydık böyle bir gücümüz olmazdı” dedi. Hayvancılıkta ve meyvecilikte ilaçtan yeme bir çok girdiyi kooperatif aracılığıyla daha ucuza mal ettiklerini, soğuk hava deposu kurarak üreticinin elindeki ürünü uygun zamanda uygun fiyattan toplu şekilde pazarlanmasını sağladıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kooperatif aynı zamanda üreticinin parasının da sigortasıdır” dedi. Aile işletmelerinin geleceğinin kooperatiflere bağlı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Küçük üreticinin tek başına ayakta kalma şansı yok” dedi.
ÜRETMEK KADININ DEVRİMİDİR
Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, üretmenin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Üretmek kadının devrimidir. Kadının kayıtlı şekilde ekonomiye dahil olabilmesinin en önemli ayağı kooperatiflerdir” dedi. Kadınların finansal kaynaklara ulaşmada sıkıntı yaşadığını, sermayesi yoksa ekonomik faaliyet içinde bulunmasının çok zor olduğunu vurgulayan Yalın, “Kooperatifler kadının emeğini, ürettiğini görünür kılıyor ve ekonomik değere dönüştürüyor. Kooperatifler aracılığıyla kadınlar eğitimlere katılıyor, bilgi, vizyon proje ve pazar olarak kendini geliştiriyor Ekonomik olarak güçlenen kadın sosyal alanda, kültürel alanda da güçleniyor. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir” diye konuştu.
Ekonomi
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.
İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.
O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.
Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.
Ben o topa girmedim.
Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…
Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü.
Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.
Aynen belediyelere uğramadığı gibi...
Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?
Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....
Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.
Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.
Ardından oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.
Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
-
Genel7 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Genel1 gün önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Gündem5 saat önce
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
-
Genel3 saat önce
Yeşilbahçe Mahallesi liderliğe yerleşti
-
Ekonomi3 saat önce
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin