Gündem
Prof. Dr. Saylan’dan Elmalılılara kötü haber:
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/10/462765671_1042747734314266_2719643372586764537_n-1000x600.jpg&description=Prof. Dr. Saylan’dan Elmalılılara kötü haber:', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Bazı bölgelerde yapıldığı gibi Elmalı’da da gelecek yıllardaki olası risklerin tespit edilmesinin gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Levent Saylan, belirlenen o risklere göre önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaparken, Elmalı’nın bulunduğu lokasyonda sıcaklıkların artacağının tespit edildiğini sözlerine ekledi ve “tarımsal açıdan riskler daha da artacak, bu kesin “ dedi.
Elmalı Bölgesel İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Sempozyumu’na katılan ve bir konuşma yapan Prof. Dr. Levent Saylan Elmalılara kötü haberi vererek, önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların daha da artacağını vurguladı.
Prof. Dr. Saylan, “Aşırı sıcaklardan etkilenen bölgelerden bir tanesi ne yazık ki Akdeniz Bölgesi. Bu dünyanın yeni normalleri olarak gösteriliyor. Ülkemizde aşırı hava olayları şiddetli yağışlar, bunun sonucunda sel felaketleri, kuraklık, orman yangınları gibi konular olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Akdeniz bölgesinde ekosistemde önemli değişiklikler meydana geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Levent Saylan şunları söyledi:
“Bu bölgede su sorunlarının meydana geleceğini, hayvancılığın küresel değişimden olumsuz etkileneceğini balıkçılık ve tarımın da belirli oranlarda olumsuz etkileneceğini gösteriyor.
Bir çok tahmine göre 2050 yılında iklim değişikliği nedeniyle tahıl fiyatlarında % 50 artış meydana geleceğini işaret ediyor. Verim azalmasında kuraklık ve sıcak hava etkili olacak.
Asıl konu iklim değişirse tarım ne olur ? Tarımımız buna adapte olur mu ? Nasıl uyum sağlayabiliriz. Öncelikle orada yetiştirilen bitkilerin hassaslık derecesinin tespit edilmesi gerekiyor. Daha sonra da buna uyum sağlayıp sağlayamayacağını tespit etmek, ne kadar zarar meydana gelir bu üç aşamada ilerlememiz gerekiyor. Bunun içinde tarımsal meteoroloji bilim dalıdır.
Gelecekte neler olabileceği konusunda araştırmalar devam ediyor. Bazı sonuçlar elde edildi. Ülkemizin bazı yerlerinde yağışlarda azalma olacağını, sıcaklıklardaki değişiklikleri tespit ettiler. Ama bunlar yerel bilgiler. Mikroklima şartlarında her bölge için araştırmaların yapılması önemli. Çünkü oradan yetişen bitkiler farklı özelliklere sahiptir.
Buralarda karşılaşacağımız problemler bellidir. Birisi kuraklık. Tarımsal kuraklık diğer kuraklıklardan daha farklıdır. Gelecek yollarda belki de üzerinde durulacak en önemli konulardan birisi olacak. Biz Trakya’da 30 yıldır çalışıyoruz. Tek tek analizler yaptık. Neler yaşanabileceğini, gelecekte ne kadar azalacağını, verimin artma olacağını biliyoruz.
Elmalı’nın bulunduğu lokasyonda özellikle Batı Akdeniz’de sıcaklıkların artacağını göstermekte. Yağışlarda ciddi miktarda azalacak. Yaptığımız araştırmalar daha fazla buharlaşma olacağını göstermekte. Tarımın sadece iklimden etkilenmesi söz konusu değildir. Tarım sektörü aynı zamanda iklimi etkiler.
Elmalı’da gelecek ne olur ? Elmalı’da gelecekte ne olacağını bilmek için özellikle Elmalı’ya odaklanan, iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin tespit edilmesi gerekmektedir.
İklimin değişiminin iyimser senaryosuna göre kış mevsiminde meydana gelen sıcaklık artışları yükselecek. Yaz mevsiminde daha da olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. Aynı durum yağışlar içinde geçerli.
Elmalı’da değil ama yakın bölgelerde iyimser senaryoya göre sıcaklıkların 1 – 2.4 derece, kötümser senaryoya göre 1.1 ve 4.8 derece gelecekte artmasını bekliyoruz. Orta ve uzun vadede ilkbahar ve kış yağışlarında da azalmalar olacak. Elmalı’ya yakın bölgelerde daha sıcak havaları göreceğiz. Ülkemiz tarımın önemini ancak covit zamanında daha iyi anlamaya başladı. Herkes tarımı desteklememiz gerektiğini söylemeye başladı. Tarım risk altındadır ve tüm çiftçilerimiz o risk ile karşı karşıyadır.
Elmalı için gelecek yıllardaki riskleri tespit etmek ve ona göre önlemler almak gerekmektedir. Bu şimdilik bazı bölgelerde yapılıyor. Ne yazık ki tarımsal açıdan riskler artacak. ”
*Abdültalip GÜNGÖR
Ekonomi
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde “Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği Paneli” düzenlendi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın konuk olarak katıldı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen panelde, kooperatifçiliğin tarihçesi, yapısı ve geleceği konuşuldu.
KOOPERATİFÇİLİK TARIMDA BAŞLADI
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, milattan önce 3 binli yıllarda arazi kullanma ve süthanelerle başlayan kooperatifçiliğin ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa döneminde kurulan Memleket Sandıklarıyla kurumsal yapıya kavuştuğunu anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe özel önem verdiğini kaydeden Akçaöz, 1938’den sonra kooperatif sisteminin kağıt üzerinde kalan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti. Dünyada kooperatifçiliğin tarımda başladığını vurgulayan Akçaöz, “Aslında bizim kültürümüzde tarım başta olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etme, dayanışma ruhu var. Bu duygumuzu kurumsal yapıyla ekonomi ve sosyal alanda yaşama geçirmeliyiz” dedi.
KOOPERATİF BANKACILIĞI KURULSUN
Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticilerin kooperatif sistemini çok güzel uyguladığını söyleyen Akçaöz, “İki dağ arasında oluşan bir mikro klimada sadece bir çeşit elma yetiştiren 15-20 üretici birlikte hareket ederek dünyaya ürününü pazarlayabiliyor. Biz neden yapamıyoruz?” diye sordu. Kooperatif sisteminin etkin hale getirilmesi için kooperatif bankacılığı kurulmasını öneren Handan Vuruş Akçaöz, bu bankaların yerel işletmelere can suyu olacağını söyledi. Akçaöz, yasal mevzuatın çok parçalı olduğunu, birkaç bakanlığa bağlı 84 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu, denetim konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydederken, “Tarımda bir şeyler yapmak istiyorsak 3 ayağı sağlam tutmalıyız. Kooperatif, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim. Bunlar tarımsal üretimin en önemli saç ayakları” dedi.
KOOPERATİF KÜÇÜK ÜRETİCİNİN SİGORTASI
Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Korkuteli’nin hayvancılıkla anılmasının tesadüf olmadığını, 1990’lı yıllarda kooperatifleşme ile üretim altyapısının oluşturulduğunu kaydetti. Kooperatif sayesinde bir dönem hayvan ithalatının bile önüne geçtiklerini anlatan Kocaoğılu, “Bunu kooperatifin gücüyle başarabildik. Tek başımıza olsaydık böyle bir gücümüz olmazdı” dedi. Hayvancılıkta ve meyvecilikte ilaçtan yeme bir çok girdiyi kooperatif aracılığıyla daha ucuza mal ettiklerini, soğuk hava deposu kurarak üreticinin elindeki ürünü uygun zamanda uygun fiyattan toplu şekilde pazarlanmasını sağladıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kooperatif aynı zamanda üreticinin parasının da sigortasıdır” dedi. Aile işletmelerinin geleceğinin kooperatiflere bağlı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Küçük üreticinin tek başına ayakta kalma şansı yok” dedi.
ÜRETMEK KADININ DEVRİMİDİR
Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, üretmenin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Üretmek kadının devrimidir. Kadının kayıtlı şekilde ekonomiye dahil olabilmesinin en önemli ayağı kooperatiflerdir” dedi. Kadınların finansal kaynaklara ulaşmada sıkıntı yaşadığını, sermayesi yoksa ekonomik faaliyet içinde bulunmasının çok zor olduğunu vurgulayan Yalın, “Kooperatifler kadının emeğini, ürettiğini görünür kılıyor ve ekonomik değere dönüştürüyor. Kooperatifler aracılığıyla kadınlar eğitimlere katılıyor, bilgi, vizyon proje ve pazar olarak kendini geliştiriyor Ekonomik olarak güçlenen kadın sosyal alanda, kültürel alanda da güçleniyor. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir” diye konuştu.
Gündem
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
Manavgat’ta 2 saate metrekareye 106 kg yağış düşmesinin ardından yaşanan felaketin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 936 personel ve 304 araçla gece boyu çalışmalarını sürdürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve tüm daire başkanları ile birlikte afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde çalışmaları yerinde inceledi. Manavgat’a geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Böcek, eksiklerin tespit edilerek yaraların sarılması için yapılması gereken ne varsa yerine getirileceğini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilgili daire başkanlıklarına bağlı personeller Manavgat’ta yaşanan sel afetinin ardından gece boyu hummalı bir şekilde çalışarak vatandaşın yardımına koştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Aşevi de sel mağdurları ve çalışan personeller için 500 kişilik yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde incelemelerde bulundu.
BAŞKAN KARA BİLGİ VERDİ
Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar, Mustafa Erdem, Sururi Çorabatır ve Aykut Kaya ile birlikte ilk olarak Manavgat Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Niyazi Nefi Kara’dan bilgi aldı. Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, kısa sürede yoğun bir yağışın düşmesi nedeniyle afet oluştuğunu belirterek “Tek tesellimiz can kaybı olmaması” dedi.
HEMŞEHRİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 936 personel ve 304 araçla Manavgat’ta yaşanan afetin ardından çalışmalara destek verildiğini söyledi. “Afetler siyaset üstü olaylardır” diyen Başkan Muhittin Böcek, “Sayın Valimiz de buradaydı. Kurum kuruluşlarla, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset üstü davranarak kimin üzerine ne düşüyorsa yapılması gerek. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili daire başkanlarımız, ASAT Genel Müdürü, şube müdürleri ve tüm bürokratlarımızla buradayız. Esnafımızın ve hemşehrilerimizin yanındayız” dedi.
YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPILACAK
Vatandaşlar, esnaf ve muhtarlarla görüşen Başkan Muhittin Böcek, “Yapılacak tespit ve çalışmaların ardından bu afetten ders çıkararak tıpkı Manavgat yangınında olduğu gibi siyaset üstü bir çalışmayla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanıyorum. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Bir kez daha Manavgatlı hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Dün olduğu gibi, bugün de yarın da üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.
Gündem
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin
ATSO tarafından yaptırılan Eğitim ve Sağlık Merkezi inşaatı tamamlandı. İlçe girişine ayrı bir değer katan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi, hizmet yönünden de ilçeye ciddi bir katkı sunacak.
‘ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ nin adının Ali Bahar ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesi, ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri tarafından önerilirken, Ocak ayı meclisine bu konunun getirilmesi de istendi.
‘Ne yazık ki çok genç yaşta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ali Bahar’ı elim bir deniz kazasında kaybettik’ diyen ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri, ‘Başkanımız her ilçeye ayrı bir önem verirdi. Ama, rahmetli Ali Bahar başkanımızın, ATSO başkanı olarak böylesine büyük ve önemli bir yatırımın yapılmasını sağladığı ilk ilçe Elmalı’mız oldu. Kendisini bir kez daha rahmetle anarken, yakında hizmete girecek olan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin adının ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesini Başkan Yusuf Hacısüleyman’dan ve yönetiminden ki, yönetim aynı zamanda Ali Bahar’la yola çıkan ekipten rica ediyoruz” dediler.
-
Genel7 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Genel1 gün önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Gündem5 saat önce
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
-
Genel3 saat önce
Yeşilbahçe Mahallesi liderliğe yerleşti
-
Ekonomi4 saat önce
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin