Ekonomi
Korkuteli- Elmalı yolunun resmi açılışı yapıldı
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2025/01/76271fb5-ed6c-45d9-bdf7-36ba09e25ed5-1000x600.jpg&description=Korkuteli- Elmalı yolunun resmi açılışı yapıldı', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Korkuteli-Elmalı Yolu ile yıllık toplam 494 milyon lira tasarruf edeceklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, “İç Anadolu ve Batı Akdeniz arasında ülkemizin en önemli sebze-meyve üretim merkezlerinden daha hızlı, daha konforlu bir ticaret ve nakliye koridoru tesis ettik. Güzergahtaki seyahat süresini 46 dakikadan 25 dakikaya indirdik. Karbon emisyonunu da 6 bin 375 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Korkuteli-Elmalı Yolu’nu hizmete açtı. Açılış töreninde açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, “Geçen hafta cuma günü Aydın-Denizli Otoyolu, dün Konya Çevre Yolu 2. Kesimi ve Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın resmi açılışlarını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirdik. Bugün de Antalya’da Korkuteli-Elmalı Yolu’nun açılışını gerçekleştiriyoruz. 2025 yılına gerçekten çok güçlü bir giriş yaptık.” ifadelerini kullandı.
-Antalya Tarımsal İhracatın Başında Geliyor
Bakan Uraloğlu, Antalya’nın sadece turkuaz rengi denizi ve tarihi kültür varlıklarına dayalı turizmiyle değil, aynı zamanda yılın büyük bir bölümünde güneşin tebessümüyle beslenen bereketli topraklarındaki meyve ve seracılık faaliyetleriyle de tanındığını ifade etti. Burada yetişen meyve ve sebzelerin sadece iç pazarda tüketilmekle kalmadığını ifade eden Uraloğlu, aynı zamanda dünyanın birçok ülkesine ihraç edilerek Türkiye’nin ekonomisine ve tanıtımına da önemli katkı sağladığını vurguladı. Uraloğlu, “Hatta ülkemizde tarımsal ihracat yapan şehirlerimizin en başında gelmektedir.” dedi.
Antalya’nın AK Parti Hükümetleri nezdinde ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu nedenle Antalya’nın yatırımlarıyla, ihtiyaçlarıyla, projeleriyle her zaman çok yakından ilgilendik. Antalya’nın tarım, turizm, sanayi ve ticaret faaliyetlerini geliştirmek için belediyeleri bizde olsun olmasın, oy versin vermesin nice projeler gerçekleştirdik. Son 23 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Antalya’nın ulaşım ağını ilmek ilmek örerek bir hizmet fırtınası estirdik. İnşa ettiğimiz modern ulaşım sistemleri ile şehrin dört bir yanını birbirine bağlayarak hem vatandaşlarımızın hem de turistlerin hayatını kolaylaştırdık.”
-Antalya’nın Ulaşım ve İletişim Altyapısına 214 Milyar Yatırım
Antalya’nın ulaşım ve iletişim altyapısı için 214 milyar 181 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, “2002 yılında 197 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 743 kilometreye yükselttik, 123 kilometre olan BSK kaplamalı yol uzunluğunu ise bin 68 kilometreye çıkardık. Antalya Batı Çevre Yolu’nu açtık. Antalya Kuzey Çevre Yolu’nda Başköy, Korkuteli, Kirişçiler ve Isparta Köprülü Kavşaklarını inşa ettik. Akdeniz Batı Sahil Yolu’nu bölünmüş yol olarak tamamladık. Antalya-Kemer-Tekirova-Finike Yolu kapsamında Phaselis Tüneli’ni hizmete aldık.” açıklamasında bulundu.
-26 Ayrı Karayolu Projesinde Çalışmalar Devam Ediyor
Antalya’nın; Demre, Finike, Kumluca, Kemer, Kaş ve Kalkan gibi turizm cenneti beldelerinin ulaşımını güçlendirdiklerini vurgulayan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Antalya’yı Konya’ya bağlayan kuzey-güney aksının en önemli geçiş noktasını oluşturan 5 bin metre uzunluğundaki Demirkapı Tüneli’ni hizmete açtık. Akdeniz ve İç Anadolu’yu ayıran Torosların tünel konforuyla sadece 4 dakikada geçilmesini sağladık. Alanya-Kuşyuvası-Taşkent Yolu Tünellerini inşa ettik. Kızılkaya-Antalya Yolu, Antalya-Alanya Gazipaşa Yolu, Kumuca-Finike Yolu, Demre Şehir Geçişi, Kaş Çevre Yolu, Kalkan Şehir Geçişi, Akseki Bağlantı Yolu, Kızılcadağ-Elmalı Yolu, Konaklı-Güzelbağ Yolu ve Antalya Şehir Hastanesi Bağlantı Yolları’nı da açtık.”
Uraloğlu ayrıca bugün itibarıyla, Antalya Kuzey Çevre Yolu’nun Kalan Kesimi, Alanya Doğu Çevre Yolu İkmali, Elmalı-Finike Yolu, Antalya-Taşağıl-Konya Yolu gibi 26 ayrı karayolu projesine devam ettiklerini de kaydetti.
-Antalya-Alanya Otoyolu’nun Uzunluğu 122 Kilometre
Ekim Ayında Antalya-Alanya Otoyolu’nun yapımını başlatan sözleşmeyi de imzaladıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “Yakında temelini de atarak inşasına başlayacağız. Otoyolumuzu 84 kilometresi ana gövde ve 38 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 122 kilometre uzunluğunda projelendirdik.” ifadelerini kullandı.
Antalya-Alanya Otoyolu’nun özellikle yaz aylarında turizme bağlı olarak artan yolculuk taleplerini, hızlı, konforlu ve güvenli olarak karşılayacağını ve bölgedeki ticaret ve tarım sektörüne de hizmet edeceğini belirten Uraloğlu, “Bütün yıla yayılan trafik yoğunluğu, otoyol sayesinde önemli ölçüde azalacağı için bu durum, turistlere ve vatandaşlarımıza daha rahat ve stressiz bir seyahat imkânı sağlayacak. Daha kısa sürede daha fazla noktaya ulaşabilme, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmelerine ve farklı destinasyonları keşfetmelerine imkân tanıyacak. Turizm çeşitliliğini artırarak bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak. Yeni turizm tesislerinin açılmasına da öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da artıracaktır.” dedi.
-Korkuteli-Elmalı Yolu 45,7 Kilometre Uzunluğunda
Antalya’da hayata geçirilen önemli projelerden birinin de Korkuteli-Elmalı Yolu olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Meyve yetiştiriciliği ve seracılık alanında ülkemizin önemli merkezleri arasında yer alan Korkuteli ve Elmalı’nın yollarını bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamlayarak hizmete açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Toplam 45,7 kilometre uzunluğundaki projeyi 2 gidiş ve 2 geliş 4 şeritli bölünmüş yol standardına inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, “Projemiz kapsamında; 30 metrelik Öküzgözü-1 ve 35 metrelik Öküzgözü-2 Köprüleri ile 2 adet farklı seviyeli kavşak ve 15 adet hemzemin kavşak da inşa ettik. Çevredeki yerleşkelerin bölünmüş yola bağlantılarını da sağladık.” diye konuştu.
-Yıllık Toplam 494 Milyon Lira Tasarruf Sağlanacak
Mevcut haliyle sathi kaplamalı tek yol olarak trafiğe hizmet veren güzergahta BSK kaplamalı bölünmüş yol konforunu tesis ettiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Trafik güvenliğini önemli ölçüde arttırdık. İç Anadolu ve Batı Akdeniz arasında ülkemizin en önemli sebze-meyve üretim merkezlerinden daha hızlı, daha konforlu bir ticaret ve nakliye koridoru tesis ettik. Yol standartlarını arttırarak güzergahtaki seyahat süresini 46 dakikadan 25 dakikaya indirdik. Böylece zamandan 387 milyon lira, akaryakıttan 107 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 494 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 6 bin 375 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Trafiğe sathi kaplamalı bölünmüş yol olarak hizmet veren 7 kilometrelik Elmalı Şehir Geçişi’ni de bu yıl içerisinde bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getireceğiz.”
-Antalya Havalimanı’nın Kapasitesi 82 Milyon Yolcuya Çıkacak
Antalya’daki yatırımların sadece karayolu çalışmalarıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Devletimizin kasasından tek kuruş çıkmadan 927 milyon avro yatırım bedeliyle Antalya Havalimanı’nda genişletme çalışmalarını da başlattık. Havalimanımızın kapasitesini 35 milyon yolcudan 82 milyon yolcuya yükselteceğiz. 2024 yılı içerisinde Antalya Havalimanı’ndan 40 milyondan fazla yolcu seyahat etti. Proje kapsamında bugüne kadar yüzde 97’lik fiziki gerçekleşme sağladık. İnşallah önümüzdeki Nisan ayı içerisinde hizmete almayı hedefliyoruz.” dedi.
Antalya’yı Doğu Akdeniz’in yat turizmi merkezi yapacak projeleri de hayata geçirdiklerini belirten Uraloğlu, “Önceki yıllarda Alanya ve Kaş yat limanlarını hizmete açmıştık. Heyecanla beklenen 208 yat bağlama kapasiteli Gazipaşa Yat Limanımızın inşa çalışmalarını bitirdik ve çok yakında hizmete açmayı planlıyoruz. Demre Yat Limanı’nın altyapısını da tamamladık, 2025 yılında üstyapı projelerine de tamamlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ekonomi
Elmalı’da “Tarımda Kadın Eli TarımsalÜretim Mesleki Eğitim Akademisi” başladı
Antalya Kadın Girişimciler Koordinasyonunda, Antalya İl Tarım Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Tarımda Kadın Eli Tarımsal Üretim Mesleki Eğitim Akademisi Projesi açılış ve tanıtım toplantısı Elmalı’da yapıldı.
Toplantıya Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, İlçe Tarım Müdürü Dilek Boğatimur, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarım Şube Müdürü İbrahim Irmak, TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, ATSO Elmalı Temsilcileri Halit Akar ve Ali Tekeli’nin yanı sıra KGK üyeleri ve kadın çiftçiler katıldı.
GELDİĞİMDEN BERİ EN ANLAMLI ÇALIŞMALARDAN BİR TANESİ
Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem, konuşmasının başında anlattığı fıkra ile açılışa katılanlara neşeli anlar yaşatırken, “Proğrama katılanların kendisini geliştirmesi açısından çok faydalı konular var. bende bazı proğramlara şahsen katılmak istiyorum. İnsanın kendini tazelemesi konusunda da faydalı” dedi.
Kaymakam Erdem, “ Konuşmama başlamadan önce bir fıkra anlatmış olayım. Akademi ile ilgili zaten ayrıntılı bilgi sahibi olduk.
Böyle bir proğramda protokol konuşmaları var. Herkes konuşmuş, en son protokol konuşmacılarından birisi gelmiş. Ben gibi. Hep benim kaderim. En sona geldiği zaman millet bitsin diye bekliyor. En başta konuşanlar rahat rahat konuşuyor. Müftü hocamda burada. Vaaz başlangıçda iyi oluyor anlatıyorsun anlatıyorsun ama son gelen cemaat hadi artık bitirelim diyor.
Protokol konuşmasında da en son bir tanesi gelmiş. Salona girmiş bir kişi var. Oturan. Başka kimse yok. Konuşsak mı konuşmasak mı diye düşünmüş ama proğramda var ve konuşulacak. Belli. Hazırlıkta yapmışız demiş çıkmış.
Adamda orada dinliyor.
En son inerken gitmiş yanına beyefendi demiş “beni sabırla dinlediğiniz için çok teşekkür ederim” demiş.
“Kardeşim teşekküre falan gerek yok, sıradaki konuşmacı benim zaten” demiş.
Son konuşmacı benim. İşin şakası esprisi bir tarafa gerçekten Elmalımız için ben geldiğimden beri en anlamlı çalışmalardan bir tanesi de bu oldu.
Ben oturduğum yerden konu başlıklarına baktığım zaman daha öncesinde de Dilek hanımla istişare ettiğimizde de gerçekten de içeriği güzel doldurulmuş, elenmiş “efradını cami, ayarını mani” bir proğram olmuş.
Çok faydalı olacak. Bu çalışmalara katılıpta hiç bir proje sunmasa dahi birisi için kişisel gelişim proğramı olmuş aslında. Proğrama katılanların kendisini geliştirmesi açısından çok faydalı konular var. Bende bazı proğramlara şahsen katılmak istiyorum. İnsanın kendini tazelemesi konusunda da faydalı.
Ama bizim Elmalı’da kadın çiftçi potansiyeli diğer ilçelerle bir kıyaslama yapamam ama gördüğüm kadarıyla çok aktif. Yetenekli, becerikli, bu toprağa değer katanlar fazla. Bu proğramın burada yapılması bunu değerlendiriyor.
Burası kadim şehir. Teke yöresinin en eski yerleşim yerlerinden. Hatta en eski 2 yerleşim yerinden bir tanesi. Buranın bir kültürü var. Bu proğramlarla biz bu kültürün üzerine daha ekleyeceğiz.
Geçmişten gelen birikimi belki de yeni şeylerle harmanlayacağız. Ortaya güzel şeyler çıkacaktır. Daha önce de bunun benzerlerini yaptık. Girişimcilik noktasında arkadaşlarımız var. katılanlar olacak. Onlarında kendi tecrübelerini aktarıp, rol model olması önemli.
Burada Elmalı’dan eğitime katılarak bir şeyler yapmak isteyen tanıdık simalar var. Onlar zaten bu kışta, bu soğukta buraya geliyorlarsa başarılı olacaklardır.
Bu eğitimin sonunda proje destekleri sağlanacak ki TKKD başkanımız ifade etti, ben TKDK’nin olduğu yerlerde daha önce çalıştım. Orada vatandaşlar biraz soğuk davranmıştı. O zamanda aynısını söylemiştim.
TKDK’de çok önemli bir kurum ve iyi destekler veriyor. Bizim bundan faydalanmamız lazım.
Biz burada konuştuk TKDK’ye proje sunacak arkadaşlarımız da var. hazırlar. Başkanımızın da destekleriyle beraber bu projeleri sonuca ulaştırırız diye ümit ediyorum.
ATSO Başkanımızda ekibiyle beraber buraya geldi. Onunda gelip buradaki katılımcılara destek olması çok önemli.”
ATSO BAŞKANI YUSUF HACISÜLEYMAN : “ALMATI – ELMALI KARDEŞ KENT OLMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIM”
Proje açılışı için Antalya’dan Elmalı’ya gelen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Eğitime katılan 110 kadın çiftçinin 110’undan da sertifika almalarını beklediğini ifade ederken, konuşmasında şunları söyledi :
“Proğrama baktım. Çok değerli hocalarımız var. Aslında Üniversiteyi buraya taşımışız. Gerçekten birebir bilgi birikimi ve akademik ünvanlara sahip olan hocalarımızın bu projeye katkı vermesi beni çok mutlu etti. Keşke bende katılabilsem. Ama uzak olduğu için gelemem. Konu başlıkları itibariyle çok önemli. Sürdürülebilir tarım açısından, iyi tarım uygulamaları açısından çok önemli.
Ülkemizin tarımdaki başkenti ünvanını pekiştirecek olan, markalaşmadan tutun su yönetimine ve enerji yönetimine kadar her konumuz var.
Eğitime katılacak 110 kadın çiftçimiz var. 110 kişiden dönem sonunda 110 sertifika beklediğimi de söylemek istiyorum. Bu kadar emek var. Kadınlar için ev ve iş hayatını birlikte sürdürmek çok zor. sizler bunun üstesinden gelirsiniz. Hem evi idare etmek hem de üretime katkıda bulunmak sizin doğanızda var.
Kadın olarak biranda bütün rolleri üstlenebiliyorsunuz. Hem anne oluyorsunuz, hem abla, arkadaş, yoldaş oluyorsunuz. Aynı zamanda da dünyaya katkıda bulunmak için gıda üretiyorsunuz. Bu yeteneğinizi bu çalışmada da kullanmanızı rica ediyorum. Bu proğramın başarılı olması diğer ilçelere de örnek olacak.
Kadın Girişimciler Kurulu, bundan önce de yine bir farkındalık yaratarak turizmde kadın eli, sanayide kadın eli ve şimdide tarımda kadın eli projelerini yürüttüler.
Bizler ATSO olarak bu konuda farkındalığı arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama asıl farkındalığı yaratacak olan sizler ve bu proğrama katılanlardır. Bu farkı yaratın ve bizlere de cesaret verin. Kadın Girişimciler Kurulumuza cesaret verin. Sizlerde bir kadın girişimci olun ve ürettiğinizi piyasada değerlendirelim. Ben buradan söz veriyorum. Ürettiğiniz her şeyi satın alacağız. Farklı şeylerde üretmeye çalışın. Sizin ilçenizin çok önemli bir ismi var. Elmalı. Özünü ortaya çıkaran ama sadece elma yetiştirmiyoruz. Farklı ürünler de var. Dondurma, süt ürünleri, kiraz, bağlarınız var üzüm de yetiştiriyoruz.
Tarımsal bir ilçe olduğunuz ilçenin kendi isminden belli.
ELMALI – ALMATA ARASINDA KARDEŞ ŞEHİR GİRİŞİMİ
Aslında bir kardeş şehrinizde var. Belki o konuda da bir girişimde bulunabilirim. Kazakistan’ın eski başkentinin ismi Almata. Yani Elmanın atası. Orada da böyle bir şehir var. Elmalı ve Almata’yı belki bir kardeşlik bağı içerisinde birleştirebiliriz. Bu konuda oranın Ticaret ve Sanayi Odası ile bir girişimde bulunacağız. Ve böylelikle adını elmadan alan iki şehrimizi, iki ilçemizi birleştireceğiz.”
TARIMIN GELECEĞİ SİZLERSİNİZ
Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Boğatimur, “Hepinizin bu özel günde burada olmanız tarıma verdiği değeri gösteriyor. Elimizle dokunduğumuz bitkileri yetiştiriyorsunuz, tohumlara hayat veriyorsunuz ve beslediğinizi hayva
nlarla geleceğe umut veriyorsunuz. Tarımın gerçek kahramanları, tarımın geleceği sizsiniz.
Bugün burada çok önemli bir adım atıyorsunuz. ATSO Kadın Girşimci ekibimizle hep beraber bir yürek olup çok güzel bir Kadın Akademisi düzenlemeye gayret ettik.
Tarım çok zorlu bir iş. Yağmurun, güneşin altında çalışmak çok zor. Meşakatlidir. Buna rağmen biz kadın çiftçiler üretmeye devam ediyoruz, geliştiriyoruz, üretmeyi başarıyoruz.
Elmalılı hanımların diğer ilçelerden farkı çok çalışkan, hiç vazgeçmeyen, inatçı ama başarılı kadın çiftçilerdir. Geleceğimizi kadın çiftçilerin elinde olarak görüyorum. Sizler bu ülkenin kalkınmasının ana direğisiniz.
Bizim çalışmamızın ana özeti sizin çok değerli olduğunuzu size hissettirmek, verilecek bilgi ve eğitimlerle sizin bilgi ve becerilerinizi arttırmak ve bu yolda mesleki alanda kapasite artışı sağlamaktır.
Bu akademiyi hayata geçirmemizde ATSO Başkanına, Elmalı Kaymakamıma, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ve bizimle beraber yola çıkan eğitime katılacak olan kadınlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
KADIN GİRİŞİMÇİLER KURULU BAŞKANI SERAP KOCAOĞLU
ATSO Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, “Dilek müdürümün heyecanıyla burada verimli geçecek bir proğramı başlatmış olduğumuzu gördüm. ATSO bünyesinde TOBB’un öncülüğünde kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu hayatın her alanında kadın eli projeleriyle kadın girişimciliğini, kadın görünürlüğünü arttırmak üzere çalışmalar yapıyor. Projeler üreterek bu güzel girişimlere vesile oluyor.
Bizim çalışma komitelerimiz var. Dijitade, tarımda, iş geliştirmede ve tüm alanlarda kadın girişimciliğine bilgi desteği vermek üzere çalışma gruplarımız var. Ve her grup kendi alanında icra komitesi işbirliği ile bu çalışmaları yürütüyor.
Kadın Eli Projemizde Tarımsal Eğitim Mesleki Eğitim Projesiyle tarım, gıda, kırsal kalkınma çalışma grubumuzla yürütüyor olacağız. Çalışma Grubumuz temsilcimiz Özlem Subaşı, ilgili icra komitesi üyemiz Nihal Kalender ve çalışma grubu üyelerimizle bu süreci yönetmiş olacağız.
Özlem hanım ve Nihal hanım zaten bu bölgenin kadın girişimcileri. Dolayısıyla buradaki çalışmalarda büyük destekleri olacak. Ben Elmalı İlçesinin bu projeye ev sahipliği yaptığı için tüm kurumlarına, destek veren tüm paydaşlara bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Haftalık eğitimlerle bu projeyi yürütmüş olacağız. Amacımız, üretimde ve kırsal kalkınmada kadın girişimciliği teşvik etmek, üreticileri ve üretici adaylarına bu alanda mesleki eğitim donanımları kazandırmak, en önemlisi de aslında üretimin sürdürülebilir olmasını sağlamak. Her alandaki kalkınmanın temel taşından olan kadın girişimciliğini ve kadının bakış açısını, kadının üretimini ytarımda da arttırmak ve kadının görünür kılmak istiyoruz.
Sadece iyi tarım uygulamaları değil, üretim yapan küçük büyük tüm üretici kadınlarımıza profesyonel bir kadın girişimci olmalarını istiyoruz. Ürününü pazarda satabilir, bir kermeste satabilir. Ama markalaşma tasarımıyla güven veren bir ürün satma keyfini aslında bu eğitimin sonrasında da yaşatmış olacağız.
Biz bu projenin ilkini Döşemealtı’nda gerçekleştirdik. Yaklaşık 150 kadın çiftçimizin başvurusundan sonra eğitimlerini tamamlayan 90 kadın çiftçiye sertifikalarını verdik. Mentörlük yapıyoruz. O projeyi Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ile beraber yürütmüştük.
İlk dersimizi de bugün başlatıyoruz. İlk dersimiz Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ile başlıyoruz. Tüm eğitim verecek hocalarımız gönüllü olarak sizlere eğitim verecek. Sadece tarım değil kişisel gelişim, e-ticaret eğitimlerimizde var. Bizim için çok önemli bir konu coğrafi işaret ürün kalitesinin farkındalığını sağlamak için de bu eğitimi özellikle koyduk.
Elmalı’da da Söğle peyniri gibi coğrafi işaretli ürünler var. Buradaki kadın üreticilerimizin coğrafi işaretli ürünleri üretmemesi hiçte zor değil. Fermente ürün, çiftçi örgütlenmeleri, kooperatifçilik, tarımda girişimcilik, pazarlama, risk yönetimi ve yine Döşemealtı’ndaki projedne sonra ders konusu olarak koyduğumuz bizi bekleyen bir tehlike var suyun tasarruflu kullanımı. Burada kuraklığın su kaynaklarına etkisi ve su yönetimini de ders olarak koyduk. Burada da hocalarımız bize destek olacaklar. Finansal okur yazarlık, markalaşma, marka yönetimi gibi bir çok konu başlığımız var.
Eğitim sonrasında da her bir üyemiz buradaki kursiyerlerimize girişimcilik yönünde de mentörlük yapmaya devam edecekler.
Hayalimiz burada sizlerle beraber bir sertifa töreni düzenlemek.” dedi.
SERTİFİKA ALAN 2 KİŞİYE TATİK SÖZÜ
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarım Şube Müdürü İbrahim Irmak, Kocaoğlu’ndan sonra bir konuşma yaptı.
Irmak, “Kadın çiftçiler tarım bakanlığı için çok önemli. Kırsalda kalmaya ve yaşamaya devam etme kararını kadınlar verir. Biz kadınları ne kadar sektörün içerisinde tutabilirsek tarımda sürdürülebilirliği o kadar sağlıyoruz. Bu projenin başka bir güzel yönü de devlet – özel sektör – STK – Üniversite bizim gelişmiş ülkelerde gördüğümüz altın üçgeni biz burada görmüş oluyoruz. Hayatın bütün paydaşları elele veriyor burada bir araya geliyorlar.
Ben Elmalı’da bu konunun çok güzel ses getireceğini, faydalı olacağını düşünüyorum.
Geçtiğimiz haftada FAO Elmalı’daydı. Antalya’da FAO desteğiyle birçalışma yapmaya başladık. Küresel Öneme Haiz Tarımsal Miras Alanları Projemizle de büyük ihtimalle Elmalı Türkiye’den ilk Tarımsal Miras Alanı olarak tescillenen bir çalışmayı burada yapacağız.
Yine bizim Antalya İl Tarım Müdürlüğü olarak burada bir projemiz oldu. Bu eğitime eksiksiz katılacak kadın çiftçilerimizden bir tanesini Avrupa’da tatile götüreceğiz. Tarım İl Müdürlüğü olarak. Yine Rixos otellerinin desteği ile 5 gün boyunca karı koca bir çiftçi ailemize de Antalya’da tatil imkanı sağlayacağız.
Bizim amacımız tarımda sürdürülebilirliği sağlamak. Kadın çiftçilerimiz başımızın tacı. Geçtiğimiz hafta 19 ilçemizde kadın çiftçi gruplarımız kuruldu. Aksu’da 280 kadın çiftçi var. Elmalı’dan ise 240 kadın çiftçimiz var. Elmalı şu anda ikinci sırada bulunuyor. 240 kişilik bir whatsap grubu var. Ben Elmalı’da bu sayının bine ulaşacağını tahmin ediyorum.
Elmalı kültürel anlamda da en iyi yerlerde olacak. Yörük Kültürünün en iyi yaşandığı yerlerden bir tanesi.” dedi.
TKDK ISPARTA KOORDİNATÖRÜ SÜLEYMAN GÜLCÜ
TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü’de yaptığı konuşmada, IPARTT projelerinden bahsetti ve hangi konularda kredilerin verileceğini ve kendilerinin verdiği kredilerin hibe olduğunu, belirli şartların yerine getirilmesi halinde bu kredilerin geri alınmayacağını vurguladı.
ÖZLEM SUBAŞI : “DESTEK OLMAYA HAZIRIM”
TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Çalışma Kurulu temsilcisi Özlem Subaşı’da bir konuşma yaptı.
Özlem Subaşı, kendi hikayesini anlattı neler yapılabileceğini anlatı ve isteyen ve kadına destek olacaklarını, kendi bünyelerinde bulunan işkollarında da eğitim verebileceklerini ifade etti.
Ekonomi
3-5-10 dönümlük seraların yerini artık 200 dönüm, 300 dönüm seraların aldığı Elmalı’da önemli proje !
“Tarımda Kadın Eli Tarımsal Üretim Mesleki Eğitim Akademisi Projesi”, 3-5-10 dönüm seraların yerini artık 200 dönüm, 300 dönüm seraların aldığı Elmalı’da düzenleniyor.
Önemli bir proje, belki de eşlerin ve çocukların birlikte çalıştığı ama 200-300 dönüm seraların sayısı arttıkça tam tersi bir yönde azalmaya başlayan 3-5-10 dönüm seraları ve aile çiftçileri ‘kurtaracak’,
Daha sağlıklı sebze ve meyvaların üretilmesine vesile olacak büyük bir proje.
Öncelikle bu projenin mimarı Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Boğatimur’u,
Ön plana çıkmadan bu projenin hayata geçmesinde sessiz -sedasız ATSO’da girişimlerde bulunan ATSO Elmalı Temsilcileri Ali Tekeli ve Halit Akar’ı
Ve özellikle de bu projeye onay veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile yönetimini,
TSO Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu’nu kutluyor, Elmalılılar adına teşekkür ediyorum.
Umarım ATSO yönetimi aynı hassasiyeti Elmalı’da turizm hareketinin başlaması konusunda da gösterir, göstermek zorunda.
Çünkü tarım tek başına Elmalı ekonomisinin şaha kalkması için yeterli değildir.
Tarımın yanına mutlaka turizmde eklenmelidir.
Turizm konusuna ileriki günlerde köşemde yer vereceğim.
Sayın ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman’a ve özellikle de rahmetli Ali Bahar’ın birlikte yola çıktığı ilk isim olan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Boğaçhan Göksu’ya sesleniyorum.
Rahmetli Ali Bahar’ın ismini, ATSO başkanı olarak ilçelere kazandırdığı ilk büyük proje olan Elmalı ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne verilmesini konusunu artık noktalayın.
Yapacağınız şey;
Elmalılıların bu konudaki talebine karşılık vermek ve yönetimde ya da mecliste karar aldırarak şu anda binanın dış cephesinde ATSO logosunun altında yer alan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi yazının ikinci satırına ‘Ali Bahar’ ismini eklemek.
Eğer siz bu talebi yerine getirmezseniz, ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi isminin ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık merkezi yapılması için imza kampanyası başlatmakta kararlıyım.
Elmalıların bu talebine duyarsız kalmayacağınıza, rahmetlinin isminin Elmalı’da o bina ayakta kaldığı sürece yaşamasına vesile olacağınıza yürekten inanıyorum.
Ekonomi
Vali Şahin: Domates dalında kalmaz !
Vali Hulusi Şahin bir soru üzerine “Antalya Suriyeliler açısından ikamete kapalı ama civar illerden geçici olarak gelip serada çok sayıda çalışan var. Onların rakamları bizde yok, kendi ilerinde gözüküyor. Diyelim Burdur’daysa Burdur’da gözüküyor ama Antalya’da çalışıyor. Dolayısıyla şu an bunu süzüp de Antalya’dan şu kadar kişi gitti diyemeyiz. Türkiye genelindeki rakamları zaten gün gün bakanlığımız paylaşıyor” dedi.
Vali Şahin, Suriyelilerin Antalya’dan gitmesi ile birlikte Antalya’da inşaat ve tarım sektöründeki yaşanabilecek işgücü ihtiyacı konusunda ise “Bileşik kaplar teorisi gereği, bir sektördeki açık başka sektörlerden kapanır. Hiçbir domates dalında kalmaz, eminim bizim tarım sektörümüzde gerekli tedbirleri bu konuda alacaktır” diye konuştu.
-
Genel4 gün önce
Boztepe ile Alex’in arasına SET çekmişler!
-
Genel5 gün önce
Feshin Faturası!
-
Gündem4 gün önce
Başkan Böcek’ten Ak Partili Bayraktar’a: Çadırda namaz kıldırttı dedirtmem, öyle sevindirmem
-
Siyaset6 gün önce
Cavit Arı, kırmızı kartı Elmalı’dan çıkardı
-
Genel5 gün önce
Belki Bir Mucize Yaratır
-
Genel6 gün önce
Başkan Böcek: Ali Cengiz oyunu ile TOKİ arazileri satılmakta
-
Genel5 gün önce
ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt’a: Bu uygulamanız Yerel basına destek değil köstek anlamını taşıyor !
-
Gündem3 gün önce
Vali Hulusi Şahin: Antalya’nın en önemli sorunu trafik ile ilgili dev bir ihale yapıldı. Ama nedense kentte fazla ses getirmedi !