Bizi Takip Edin

Ekonomi

Elmalı’da “Tarımda Kadın Eli TarımsalÜretim Mesleki Eğitim Akademisi” başladı

-

-

An­tal­ya Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ko­or­di­nas­yo­nun­da, An­tal­ya İl Ta­rım Mü­dür­lü­ğü iş­bir­li­ği ile ha­ya­ta ge­çi­ri­len Ta­rım­da Kadın Eli Ta­rım­sal Üre­tim Mes­le­ki Eği­tim Aka­de­mi­si Pro­je­si açı­lış ve ta­nı­tım top­lan­tı­sı El­ma­lı’da ya­pıl­dı.


Top­lan­tı­ya El­ma­lı Kay­ma­ka­mı Faruk Erdem, ATSO Baş­ka­nı Yusuf Ha­cı­sü­ley­man, TOBB An­tal­ya Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu Baş­ka­nı Serap Ko­ca­oğ­lu, İlçe Tarım Mü­dü­rü Dilek Bo­ğa­ti­mur, İl Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü Ko­or­di­nas­yon ve Tarım Şube Mü­dü­rü İbra­him Irmak, TKDK Is­par­ta İl Ko­or­di­na­tö­rü Prof. Dr. Sü­ley­man Gülcü, ATSO El­ma­lı Tem­sil­ci­le­ri Halit Akar ve Ali Te­ke­li’nin yanı sıra KGK üye­le­ri ve kadın çift­çi­ler ka­tıl­dı.


GELDİĞİMDEN BERİ EN AN­LAM­LI ÇA­LIŞ­MA­LAR­DAN BİR TANESİ
El­ma­lı Kay­ma­ka­mı Faruk Erdem, ko­nuş­ma­sı­nın ba­şın­da an­lat­tı­ğı fıkra ile açı­lı­şa ka­tı­lan­la­ra ne­şe­li anlar ya­şa­tır­ken, “Proğ­ra­ma ka­tı­lan­la­rın ken­di­si­ni ge­liş­tir­me­si açı­sın­dan çok fay­da­lı ko­nu­lar var. bende bazı proğ­ram­la­ra şah­sen ka­tıl­mak is­ti­yo­rum. İnsa­nın ken­di­ni ta­ze­le­me­si ko­nu­sun­da da fay­da­lı” dedi.


Kay­ma­kam Erdem, “ Ko­nuş­ma­ma baş­la­ma­dan önce bir fıkra an­lat­mış ola­yım. Aka­de­mi ile il­gi­li zaten ay­rın­tı­lı bilgi sa­hi­bi olduk.


Böyle bir proğ­ram­da pro­to­kol ko­nuş­ma­la­rı var. Her­kes ko­nuş­muş, en son pro­to­kol ko­nuş­ma­cı­la­rın­dan bi­ri­si gel­miş. Ben gibi. Hep benim ka­de­rim. En sona gel­di­ği zaman mil­let bit­sin diye bek­li­yor. En başta ko­nu­şan­lar rahat rahat ko­nu­şu­yor. Müftü ho­cam­da bu­ra­da. Vaaz baş­lan­gıç­da iyi olu­yor an­la­tı­yor­sun an­la­tı­yor­sun ama son gelen ce­ma­at hadi artık bi­ti­re­lim diyor.
Pro­to­kol ko­nuş­ma­sın­da da en son bir ta­ne­si gel­miş. Sa­lo­na gir­miş bir kişi var. Otu­ran. Başka kimse yok. Ko­nuş­sak mı ko­nuş­ma­sak mı diye dü­şün­müş ama proğ­ram­da var ve ko­nu­şu­la­cak. Belli. Ha­zır­lık­ta yap­mı­şız demiş çık­mış.


Adam­da orada din­li­yor.


En son iner­ken git­miş ya­nı­na be­ye­fen­di demiş “beni sa­bır­la din­le­di­ği­niz için çok te­şek­kür ede­rim” demiş.


“Kar­de­şim te­şek­kü­re falan gerek yok, sı­ra­da­ki ko­nuş­ma­cı benim zaten” demiş.


Son ko­nuş­ma­cı benim. İşin şa­ka­sı esp­ri­si bir ta­ra­fa ger­çek­ten El­ma­lı­mız için ben gel­di­ğim­den beri en an­lam­lı ça­lış­ma­lar­dan bir ta­ne­si de bu oldu.


Ben otur­du­ğum yer­den konu baş­lık­la­rı­na bak­tı­ğım zaman daha ön­ce­sin­de de Dilek ha­nım­la is­ti­şa­re et­ti­ği­miz­de de ger­çek­ten de içe­ri­ği güzel dol­du­rul­muş, elen­miş “ef­ra­dı­nı cami, aya­rı­nı mani” bir proğ­ram olmuş.


Çok fay­da­lı ola­cak. Bu ça­lış­ma­la­ra ka­tı­lıp­ta hiç bir proje sun­ma­sa dahi bi­ri­si için ki­şi­sel ge­li­şim proğ­ra­mı olmuş as­lın­da. Proğ­ra­ma ka­tı­lan­la­rın ken­di­si­ni ge­liş­tir­me­si açı­sın­dan çok fay­da­lı ko­nu­lar var. Bende bazı proğ­ram­la­ra şah­sen ka­tıl­mak is­ti­yo­rum. İnsa­nın ken­di­ni ta­ze­le­me­si ko­nu­sun­da da fay­da­lı.


Ama bizim El­ma­lı’da kadın çift­çi po­tan­si­ye­li diğer il­çe­ler­le bir kı­yas­la­ma ya­pa­mam ama gör­dü­ğüm ka­da­rıy­la çok aktif. Ye­te­nek­li, be­ce­rik­li, bu top­ra­ğa değer ka­tan­lar fazla. Bu proğ­ra­mın bu­ra­da ya­pıl­ma­sı bunu de­ğer­len­di­ri­yor.


Bu­ra­sı kadim şehir. Teke yö­re­si­nin en eski yer­le­şim yer­le­rin­den. Hatta en eski 2 yer­le­şim ye­rin­den bir ta­ne­si. Bu­ra­nın bir kül­tü­rü var. Bu proğ­ram­lar­la biz bu kül­tü­rün üze­ri­ne daha ek­le­ye­ce­ğiz.


Geç­miş­ten gelen bi­ri­ki­mi belki de yeni şey­ler­le har­man­la­ya­ca­ğız. Or­ta­ya güzel şey­ler çı­ka­cak­tır. Daha önce de bunun ben­zer­le­ri­ni yap­tık. Gi­ri­şim­ci­lik nok­ta­sın­da ar­ka­daş­la­rı­mız var. ka­tı­lan­lar ola­cak. On­la­rın­da kendi tec­rü­be­le­ri­ni ak­ta­rıp, rol model ol­ma­sı önem­li.


Bu­ra­da El­ma­lı’dan eği­ti­me ka­tı­la­rak bir şey­ler yap­mak is­te­yen ta­nı­dık si­ma­lar var. Onlar zaten bu kışta, bu so­ğuk­ta bu­ra­ya ge­li­yor­lar­sa ba­şa­rı­lı ola­cak­lar­dır.


Bu eği­ti­min so­nun­da proje des­tek­le­ri sağ­la­na­cak ki TKKD baş­ka­nı­mız ifade etti, ben TKDK’nin ol­du­ğu yer­ler­de daha önce ça­lış­tım. Orada va­tan­daş­lar biraz soğuk dav­ran­mış­tı. O za­man­da ay­nı­sı­nı söy­le­miş­tim.

TKDK’de çok önem­li bir kurum ve iyi des­tek­ler ve­ri­yor. Bizim bun­dan fay­da­lan­ma­mız lazım.
Biz bu­ra­da ko­nuş­tuk TKDK’ye proje su­na­cak ar­ka­daş­la­rı­mız da var. ha­zır­lar. Baş­ka­nı­mı­zın da des­tek­le­riy­le be­ra­ber bu pro­je­le­ri so­nu­ca ulaş­tı­rı­rız diye ümit edi­yo­rum.


ATSO Baş­ka­nı­mız­da eki­biy­le be­ra­ber bu­ra­ya geldi. Onun­da gelip bu­ra­da­ki ka­tı­lım­cı­la­ra des­tek ol­ma­sı çok önem­li.”


ATSO BAŞ­KA­NI YUSUF HA­CI­SÜ­LEY­MAN : “AL­MA­TI – EL­MA­LI KAR­DEŞ KENT OL­MA­SI İÇİN GİRİŞİMLER­DE BU­LU­NA­CA­ĞIM”
Proje açı­lı­şı için An­tal­ya’dan El­ma­lı’ya gelen ATSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yusuf Ha­cı­sü­ley­man, Eği­ti­me ka­tı­lan 110 kadın çift­çi­nin 110’undan da ser­ti­fi­ka al­ma­la­rı­nı bek­le­di­ği­ni ifade eder­ken, ko­nuş­ma­sın­da şun­la­rı söy­le­di :


“Proğ­ra­ma bak­tım. Çok de­ğer­li ho­ca­la­rı­mız var. As­lın­da Üni­ver­si­te­yi bu­ra­ya ta­şı­mı­şız. Ger­çek­ten bi­re­bir bilgi bi­ri­ki­mi ve aka­de­mik ün­van­la­ra sahip olan ho­ca­la­rı­mı­zın bu pro­je­ye katkı ver­me­si beni çok mutlu etti. Keşke bende ka­tı­la­bil­sem. Ama uzak ol­du­ğu için ge­le­mem. Konu baş­lık­la­rı iti­ba­riy­le çok önem­li. Sür­dü­rü­le­bi­lir tarım açı­sın­dan, iyi tarım uy­gu­la­ma­la­rı açı­sın­dan çok önem­li.


Ül­ke­mi­zin ta­rım­da­ki baş­ken­ti ün­va­nı­nı pe­kiş­ti­recek olan, mar­ka­laş­ma­dan tutun su yö­ne­ti­mi­ne ve ener­ji yö­ne­ti­mi­ne kadar her ko­nu­muz var.


Eği­ti­me ka­tı­la­cak 110 kadın çift­çi­miz var. 110 ki­şi­den dönem so­nun­da 110 ser­ti­fi­ka bek­le­di­ği­mi de söy­le­mek is­ti­yo­rum. Bu kadar emek var. Ka­dın­lar için ev ve iş ha­ya­tı­nı bir­lik­te sür­dür­mek çok zor. siz­ler bunun üs­te­sin­den ge­lir­si­niz. Hem evi idare etmek hem de üre­ti­me kat­kı­da bu­lun­mak sizin do­ğa­nız­da var.


Kadın ola­rak bi­ran­da bütün rol­le­ri üst­le­ne­bi­li­yor­su­nuz. Hem anne olu­yor­su­nuz, hem abla, ar­ka­daş, yol­daş olu­yor­su­nuz. Aynı za­man­da da dün­ya­ya kat­kı­da bu­lun­mak için gıda üre­ti­yor­su­nuz. Bu ye­te­ne­ği­ni­zi bu ça­lış­ma­da da kul­lan­ma­nı­zı rica edi­yo­rum. Bu proğ­ra­mın ba­şa­rı­lı ol­ma­sı diğer il­çe­le­re de örnek ola­cak.


Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu, bun­dan önce de yine bir far­kın­da­lık ya­ra­ta­rak tu­rizm­de kadın eli, sa­na­yi­de kadın eli ve şim­di­de ta­rım­da kadın eli pro­je­le­ri­ni yü­rüt­tü­ler.


Biz­ler ATSO ola­rak bu ko­nu­da far­kın­da­lı­ğı art­tır­mak için eli­miz­den ge­le­ni ya­pı­yo­ruz. Ama asıl far­kın­da­lı­ğı ya­ra­ta­cak olan siz­ler ve bu proğ­ra­ma ka­tı­lan­lar­dır. Bu farkı ya­ra­tın ve biz­le­re de ce­sa­ret verin. Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu­mu­za ce­sa­ret verin. Siz­ler­de bir kadın gi­ri­şim­ci olun ve üret­ti­ği­ni­zi pi­ya­sa­da de­ğer­len­di­re­lim. Ben bu­ra­dan söz ve­ri­yo­rum. Üret­ti­ği­niz her şeyi satın ala­ca­ğız. Fark­lı şey­ler­de üret­me­ye ça­lı­şın. Sizin il­çe­ni­zin çok önem­li bir ismi var. El­ma­lı. Özünü or­ta­ya çı­ka­ran ama sa­de­ce elma ye­tiş­tir­mi­yo­ruz. Fark­lı ürün­ler de var. Don­dur­ma, süt ürün­le­ri, kiraz, bağ­la­rı­nız var üzüm de ye­tiş­ti­ri­yo­ruz.


Ta­rım­sal bir ilçe ol­du­ğu­nuz il­çe­nin kendi is­min­den belli.


ELMALI – ALMATA ARASINDA KARDEŞ ŞEHİR GİRİŞİMİ
As­lın­da bir kar­deş şeh­ri­niz­de var. Belki o ko­nu­da da bir gi­ri­şim­de bu­lu­na­bi­li­rim. Ka­za­kis­tan’ın eski baş­ken­ti­nin ismi Al­ma­ta. Yani El­ma­nın atası. Orada da böyle bir şehir var. El­ma­lı ve Al­ma­ta’yı belki bir kar­deş­lik bağı içe­ri­sin­de bir­leş­ti­re­bi­li­riz. Bu ko­nu­da ora­nın Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası ile bir gi­ri­şim­de bu­lu­na­ca­ğız. Ve böy­le­lik­le adını el­ma­dan alan iki şeh­ri­mi­zi, iki il­çe­mi­zi bir­leş­ti­re­ce­ğiz.”


TA­RI­MIN GE­LE­CEĞİ SİZLERSİNİZ
El­ma­lı İlçe Tarım ve Orman Mü­dü­rü Dilek Bo­ğa­ti­mur, “He­pi­ni­zin bu özel günde bu­ra­da ol­ma­nız ta­rı­ma ver­di­ği de­ğe­ri gös­te­ri­yor. Eli­miz­le do­kun­du­ğu­muz bit­ki­le­ri ye­tiş­ti­ri­yor­su­nuz, to­hum­la­ra hayat ve­ri­yor­su­nuz ve bes­le­di­ği­ni­zi hay­va

n­lar­la ge­le­ce­ğe umut ve­ri­yor­su­nuz. Ta­rı­mın ger­çek kah­ra­man­la­rı, ta­rı­mın ge­le­ce­ği siz­si­niz.
Bugün bu­ra­da çok önem­li bir adım atı­yor­su­nuz. ATSO Kadın Gir­şim­ci eki­bi­miz­le hep be­ra­ber bir yürek olup çok güzel bir Kadın Aka­de­mi­si dü­zen­le­me­ye gay­ret ettik.


Tarım çok zorlu bir iş. Yağ­mu­run, gü­ne­şin al­tın­da ça­lış­mak çok zor. Me­şa­kat­li­dir. Buna rağ­men biz kadın çift­çi­ler üret­me­ye devam edi­yo­ruz, ge­liş­ti­ri­yo­ruz, üret­me­yi ba­şa­rı­yo­ruz.


El­ma­lı­lı ha­nım­la­rın diğer il­çe­ler­den farkı çok ça­lış­kan, hiç vaz­geç­me­yen, inat­çı ama ba­şa­rı­lı kadın çift­çi­ler­dir. Ge­le­ce­ği­mi­zi kadın çift­çi­le­rin elin­de ola­rak gö­rü­yo­rum. Siz­ler bu ül­ke­nin kal­kın­ma­sı­nın ana di­re­ği­si­niz.


Bizim ça­lış­ma­mı­zın ana özeti sizin çok de­ğer­li ol­du­ğu­nu­zu size his­set­tir­mek, ve­ri­lecek bilgi ve eği­tim­ler­le sizin bilgi ve be­ce­ri­le­ri­ni­zi art­tır­mak ve bu yolda mes­le­ki alan­da ka­pa­si­te ar­tı­şı sağ­la­mak­tır.


Bu aka­de­mi­yi ha­ya­ta ge­çir­me­miz­de ATSO Baş­ka­nı­na, El­ma­lı Kay­ma­ka­mı­ma, An­tal­ya Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü’ne ve bi­zim­le be­ra­ber yola çıkan eği­ti­me ka­tı­la­cak olan ka­dın­la­rı­mı­za te­şek­kür edi­yo­rum.” dedi.


KADIN GİRİŞİMÇİLER KU­RU­LU BAŞ­KA­NI SERAP KO­CA­OĞ­LU
ATSO An­tal­ya Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu Baş­ka­nı Serap Ko­ca­oğ­lu, “Dilek mü­dü­rü­mün he­ye­ca­nıy­la bu­ra­da ve­rim­li ge­çecek bir proğ­ra­mı baş­lat­mış ol­du­ğu­mu­zu gör­düm. ATSO bün­ye­sin­de TOBB’un ön­cü­lü­ğün­de ku­ru­lan TOBB Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu ha­ya­tın her ala­nın­da kadın eli pro­je­le­riy­le kadın gi­ri­şim­ci­li­ği­ni, kadın gö­rü­nür­lü­ğü­nü art­tır­mak üzere ça­lış­ma­lar ya­pı­yor. Pro­je­ler üre­te­rek bu güzel gi­ri­şim­le­re ve­si­le olu­yor.


Bizim ça­lış­ma ko­mi­te­le­ri­miz var. Di­ji­ta­de, ta­rım­da, iş ge­liş­tir­me­de ve tüm alan­lar­da kadın gi­ri­şim­ci­li­ği­ne bilgi des­te­ği ver­mek üzere ça­lış­ma grup­la­rı­mız var. Ve her grup kendi ala­nın­da icra ko­mi­te­si iş­bir­li­ği ile bu ça­lış­ma­la­rı yü­rü­tü­yor.


Kadın Eli Pro­je­miz­de Ta­rım­sal Eği­tim Mes­le­ki Eği­tim Pro­je­siy­le tarım, gıda, kır­sal kal­kın­ma ça­lış­ma gru­bu­muz­la yü­rü­tü­yor ola­ca­ğız. Ça­lış­ma Gru­bu­muz tem­sil­ci­miz Özlem Su­ba­şı, il­gi­li icra ko­mi­te­si üye­miz Nihal Ka­len­der ve ça­lış­ma grubu üye­le­ri­miz­le bu sü­re­ci yö­net­miş ola­ca­ğız.
Özlem hanım ve Nihal hanım zaten bu böl­ge­nin kadın gi­ri­şim­ci­le­ri. Do­la­yı­sıy­la bu­ra­da­ki ça­lış­ma­lar­da büyük des­tek­le­ri ola­cak. Ben El­ma­lı İlçe­si­nin bu pro­je­ye ev sa­hip­li­ği yap­tı­ğı için tüm ku­rum­la­rı­na, des­tek veren tüm pay­daş­la­ra bir kez daha te­şek­kür etmek is­ti­yo­rum.


Haf­ta­lık eği­tim­ler­le bu pro­je­yi yü­rüt­müş ola­ca­ğız. Ama­cı­mız, üre­tim­de ve kır­sal kal­kın­ma­da kadın gi­ri­şim­ci­li­ği teş­vik etmek, üre­ti­ci­le­ri ve üre­ti­ci aday­la­rı­na bu alan­da mes­le­ki eği­tim do­na­nım­la­rı ka­zan­dır­mak, en önem­li­si de as­lın­da üre­ti­min sür­dü­rü­le­bi­lir ol­ma­sı­nı sağ­la­mak. Her alan­da­ki kal­kın­ma­nın temel ta­şın­dan olan kadın gi­ri­şim­ci­li­ği­ni ve ka­dı­nın bakış açı­sı­nı, ka­dı­nın üre­ti­mi­ni yta­rım­da da art­tır­mak ve ka­dı­nın gö­rü­nür kıl­mak is­ti­yo­ruz.


Sa­de­ce iyi tarım uy­gu­la­ma­la­rı değil, üre­tim yapan küçük büyük tüm üre­ti­ci ka­dın­la­rı­mı­za pro­fes­yo­nel bir kadın gi­ri­şim­ci ol­ma­la­rı­nı is­ti­yo­ruz. Ürü­nü­nü pa­zar­da sa­ta­bi­lir, bir ker­mes­te sa­ta­bi­lir. Ama mar­ka­laş­ma ta­sa­rı­mıy­la güven veren bir ürün satma key­fi­ni as­lın­da bu eği­ti­min son­ra­sın­da da ya­şat­mış ola­ca­ğız.


Biz bu pro­je­nin il­ki­ni Dö­şe­me­al­tı’nda ger­çek­leş­tir­dik. Yak­la­şık 150 kadın çift­çi­mi­zin baş­vu­ru­sun­dan sonra eği­tim­le­ri­ni ta­mam­la­yan 90 kadın çift­çi­ye ser­ti­fi­ka­la­rı­nı ver­dik. Men­tör­lük ya­pı­yo­ruz. O pro­je­yi Türk Üni­ver­si­te­li Ka­dın­lar Der­ne­ği ile be­ra­ber yü­rüt­müş­tük.


İlk der­si­mi­zi de bugün baş­la­tı­yo­ruz. İlk der­si­miz Ak­de­niz Üni­ver­si­te­sin­den Prof. Dr. Orhan Öz­ça­tal­baş ile baş­lı­yo­ruz. Tüm eği­tim ve­recek ho­ca­la­rı­mız gö­nül­lü ola­rak siz­le­re eği­tim ve­recek. Sa­de­ce tarım değil ki­şi­sel ge­li­şim, e-ti­ca­ret eği­tim­le­ri­miz­de var. Bizim için çok önem­li bir konu coğ­ra­fi­ i­şa­ret ürün ka­li­te­si­nin far­kın­da­lı­ğı­nı sağ­la­mak için de bu eği­ti­mi özel­lik­le koy­duk.


El­ma­lı’da da Söğle pey­ni­ri gibi coğ­ra­fi işa­ret­li ürün­ler var. Bu­ra­da­ki kadın üre­ti­ci­le­ri­mi­zin coğ­ra­fi işa­ret­li ürün­le­ri üret­me­me­si hiçte zor değil. Fer­men­te ürün, çift­çi ör­güt­len­me­le­ri, ko­ope­ra­tif­çi­lik, ta­rım­da gi­ri­şim­ci­lik, pa­zar­la­ma, risk yö­ne­ti­mi ve yine Dö­şe­me­al­tı’ndaki pro­jed­ne sonra ders ko­nu­su ola­rak koy­du­ğu­muz bizi bek­le­yen bir teh­li­ke var suyun ta­sar­ruf­lu kul­la­nı­mı. Bu­ra­da ku­rak­lı­ğın su kay­nak­la­rı­na et­ki­si ve su yö­ne­ti­mi­ni de ders ola­rak koy­duk. Bu­ra­da da ho­ca­la­rı­mız bize des­tek ola­cak­lar. Fi­nan­sal okur ya­zar­lık, mar­ka­laş­ma, marka yö­ne­ti­mi gibi bir çok konu baş­lı­ğı­mız var.


Eği­tim son­ra­sın­da da her bir üye­miz bu­ra­da­ki kur­si­yer­le­ri­mi­ze gi­ri­şim­ci­lik yö­nün­de de men­tör­lük yap­ma­ya devam ede­cek­ler.


Ha­ya­li­miz bu­ra­da siz­ler­le be­ra­ber bir ser­ti­fa tö­re­ni dü­zen­le­mek.” dedi.


SERTİFİKA ALAN 2 KİŞİYE TATİK SÖZÜ
İl Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü Ko­or­di­nas­yon ve Tarım Şube Mü­dü­rü İbra­him Irmak, Ko­ca­oğ­lu’ndan sonra bir ko­nuş­ma yaptı.


Irmak, “Kadın çift­çi­ler tarım ba­kan­lı­ğı için çok önem­li. Kır­sal­da kal­ma­ya ve ya­şa­ma­ya devam etme ka­ra­rı­nı ka­dın­lar verir. Biz ka­dın­la­rı ne kadar sek­tö­rün içe­ri­sin­de tu­ta­bi­lir­sek ta­rım­da sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği o kadar sağ­lı­yo­ruz. Bu pro­je­nin başka bir güzel yönü de dev­let – özel sek­tör – STK – Üni­ver­si­te bizim ge­liş­miş ül­ke­ler­de gör­dü­ğü­müz altın üç­ge­ni biz bu­ra­da gör­müş olu­yo­ruz. Ha­ya­tın bütün pay­daş­la­rı elele ve­ri­yor bu­ra­da bir araya ge­li­yor­lar.


Ben El­ma­lı’da bu ko­nu­nun çok güzel ses ge­ti­re­ce­ği­ni, fay­da­lı ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum.


Geç­ti­ği­miz haf­ta­da FAO El­ma­lı’daydı. An­tal­ya’da FAO des­te­ğiy­le bir­ça­lış­ma yap­ma­ya baş­la­dık. Kü­re­sel Öneme Haiz Ta­rım­sal Miras Alan­la­rı Pro­je­miz­le de büyük ih­ti­mal­le El­ma­lı Tür­ki­ye’den ilk Ta­rım­sal Miras Alanı ola­rak tes­cil­le­nen bir ça­lış­ma­yı bu­ra­da ya­pa­ca­ğız.
Yine bizim An­tal­ya İl Tarım Mü­dür­lü­ğü ola­rak bu­ra­da bir pro­je­miz oldu. Bu eği­ti­me ek­sik­siz ka­tı­la­cak kadın çift­çi­le­ri­miz­den bir ta­ne­si­ni Av­ru­pa’da ta­ti­le gö­tü­re­ce­ğiz. Tarım İl Mü­dür­lü­ğü ola­rak. Yine Rixos otel­le­ri­nin des­te­ği ile 5 gün bo­yun­ca karı koca bir çift­çi aile­mi­ze de An­tal­ya’da tatil im­ka­nı sağ­la­ya­ca­ğız.


Bizim ama­cı­mız ta­rım­da sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği sağ­la­mak. Kadın çift­çi­le­ri­miz ba­şı­mı­zın tacı. Geç­ti­ği­miz hafta 19 il­çe­miz­de kadın çift­çi grup­la­rı­mız ku­rul­du. Aksu’da 280 kadın çift­çi var. El­ma­lı’dan ise 240 kadın çift­çi­miz var. El­ma­lı şu anda ikin­ci sı­ra­da bu­lu­nu­yor. 240 ki­şi­lik bir what­sap grubu var. Ben El­ma­lı’da bu sa­yı­nın bine ula­şa­ca­ğı­nı tah­min edi­yo­rum.


El­ma­lı kül­tü­rel an­lam­da da en iyi yer­ler­de ola­cak. Yörük Kül­tü­rü­nün en iyi ya­şan­dı­ğı yer­ler­den bir ta­ne­si.” dedi.


TKDK IS­PAR­TA KOORDİNA­TÖ­RÜ SÜ­LEY­MAN GÜLCÜ
TKDK Is­par­ta İl Ko­or­di­na­tö­rü Prof. Dr. Sü­ley­man Gülcü’de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, IPARTT pro­je­le­rin­den bah­set­ti ve hangi ko­nu­lar­da kre­di­le­rin ve­ri­le­ce­ği­ni ve ken­di­le­ri­nin ver­di­ği kre­di­le­rin hibe ol­du­ğu­nu, be­lir­li şart­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si ha­lin­de bu kre­di­le­rin geri alın­ma­ya­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı.


ÖZLEM SU­BA­ŞI : “DES­TEK OL­MA­YA HA­ZI­RIM”
TOBB An­tal­ya Kadın Gi­ri­şim­ci­ler Ku­ru­lu Ça­lış­ma Ku­ru­lu tem­sil­ci­si Özlem Su­ba­şı’da bir ko­nuş­ma yaptı.


Özlem Su­ba­şı, kendi hi­ka­ye­si­ni an­lat­tı neler ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni an­la­tı ve is­te­yen ve ka­dı­na des­tek ola­cak­la­rı­nı, kendi bün­ye­le­rin­de bu­lu­nan iş­kol­la­rın­da da eği­tim ve­re­bi­le­cek­le­ri­ni ifade etti.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

EMO Başkanı: Elektrik ve Doğal Gaz Zamlarıyla Yaşam Maliyeti Daha da Artıyor

-

-

Editör

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban tat, artan üretim ve dağıtım maliyetleri sebep gösterilerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 5 Nisan 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek şekilde nihai elektrik perakende satış fiyatlarında önemli oranlarda artış yapıldığını kaydetti.

Başkan Tat, açıklamasına şöyle devam etti:

Yeni düzenlemeye göre abone gruplarına göre yapılan zam oranları şu şekildedir:

  • Mesken abone grubu (konut kullanıcıları) için: %25
  • Kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu (ticarethaneler) için: %15
  • Sanayi abone grubu için: %10
  • Tarımsal faaliyetler abone grubu için: %12,4

Bu artışlar, özellikle sabit gelirli vatandaşlarımızı ve küçük işletmeleri doğrudan etkileyecek, enerji maliyetlerinin genel hayat pahalılığı üzerindeki etkisini daha da artıracaktır.

Ayrıca, BOTAŞ tarafından yayımlanan doğal gaz toptan satış fiyatlarına paralel olarak;

  • Sanayi tüketicileri için ortalama %20,
  • Elektrik üretim santralleri için ise ortalama %24,2 oranında zam yapılmıştır.

Bu gelişmeler, yalnızca elektrik ve doğal gaz faturalarını değil; üretim maliyetleri üzerinden tüm sektörleri ve dolayısıyla tüketici fiyatlarını zincirleme biçimde etkileyecektir.

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bu fiyat artışlarının uzun vadede halkın yaşam kalitesini düşüreceği, sanayi üretiminde rekabet gücünü zayıflatacağı ve enerji yoksulluğunu derinleştireceği yönündeki endişelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Enerji; bir temel ihtiyaçtır ve tüm yurttaşlarımızın erişilebilir, sürdürülebilir ve adil bir şekilde bu hizmetten yararlanması en temel insan hakkıdır. Kamusal yarar ilkesine uygun, planlı ve toplumun tüm kesimlerini gözeten bir enerji politikası gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.”

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Başkan Böcek: 20 be­le­di­ye­nin 18’ini kay­bet­ti­niz, hiç dü­şün­dü­nüz mü neden kay­bet­ti­niz ?

-

-

Editör

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Mart ayı mec­lis top­lan­tı­sı ya­pıl­dı. Mec­lis top­lan­tı­sın­da AK Parti Grup Söz­cü­sü Ba­hat­tin Bay­rak­tar’ın eleş­ti­ri­le­ri­ne, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mu­hit­tin Böcek ya­nıt­la­dı.
BAYRAKTAR’DAN ÇİVİ ÇAKMADINIZ İMASI
Ba­hat­tin Bay­rak­tar, “An­tal­ya’da tra­fik kır­mı­zı alarm ça­lı­yor. Bu bağ­lam­da siz­ler­de hiç bir şey yap­ma­dı­ğı­nız nok­ta­sın­da va­tan­daş­la­rı­mız­dan çok ciddi bir ser­ze­niş ol­du­ğu­nu ifade etmek is­ti­yo­rum.
Yol­lar kös­te­bek gibi olmuş, ta­di­lat­lar ya­pı­lır­ken dik­kat edil­mi­yor, ta­di­lat­lar ze­mi­ne uygun ya­pıl­ma­dı­ğı için on­lar­da ayrı bir tra­fi­ğe ayrı engel olu­yor. Mev­cut yol­la­rın ba­kı­mı­nın ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Yeni yol­lar, yeni kav­şak­lar ih­ti­yaç. Bu da siz­le­rin ve ka­mu­oyu­nun tak­di­ri­ne­dir.
Yine ASAT’ın kar­şı­sın­da­ki alana bir cami in­şa­atı baş­la­tıl­mış­tı Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da. Gün­dem­le­re bak­tı­ğım­da mü­ba­rek gün­ler olun­ca bende orayı dile ge­ti­re­yim dedim. Ora­da­ki şan­ti­ye öyle du­ru­yor. De­mir­ler çü­rü­me­ye baş­la­dı.
Serik’te kül­tür mer­ke­zi ya­pı­mı baş­la­mış­tı. Te­me­li Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da 6 yıl önce atıl­mış­tı. O da halen devam edi­yor.
Ka­ra­man – Doyran ara­sın­da bir köprü var­dır ha­tır­lar­sı­nız Baş­ka­nım. Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da ora­nın dev­ri­ni bana yap­sın­lar ben ya­pa­rım de­miş­ti. Sizde o zaman dev­ret­me­ye gerek yok biz ya­pa­ca­ğız de­miş­ti­niz. Halen ya­pıl­ma­dı.
Fatih Ma­hal­le­sin­de Zey­tin­da­lı Cad­de­si var. Ora­da­ki alt­ya­pı bit­mek üzere. As­falt için talep var. Üst veya alt geçit ya­pıl­ma­sı el­zem­dir.” dedi.


SON GÜNLERDE MENDERES TÜREL SEVGİSİ BAŞLADI
Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mu­hit­tin Böcek, Ba­hat­tin Bay­rak­tar’ın eleş­ti­ri­le­ri­ni ya­nıt­la­dı.
Baş­kan Böcek ko­nuş­ma­sın­da, “ Son gün­ler­de An­tal­ya­mız­da far­kın­da­mı­sı­nız bil­mi­yo­rum İl Baş­ka­nı­nız dahil, mil­let­ve­kil­le­ri­ni­zin ba­zı­la­rın­da Men­de­res Türel sev­gi­si baş­la­dı. Her de­fa­sın­da Men­de­res Baş­ka­nı­mı­zı anı­yor­lar. Bizi de mec­bur anmak zo­run­da bı­ra­kı­yor­sun.
Acaba o adam son da­ki­ka AK Parti’ye gelip Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan adayı adayı ol­du­ğun­da ne­re­dey­di­niz ! ya­nın­day­dı­nız. Neden aday et­me­di­niz ? İşi­ni­ze gel­di­ği gibi ko­nuş­ma­yın.
Ön­ce­lik­le ben ne dedim her de­fa­sın­da ! Bü­yük­şe­hir ön­ce­sin­de Se­la­hat­tin Ton­guç’dan Hasan Su­ba­şı’na, Bekir Kum­bul’dan Men­de­res Baş­ka­nı­ma, Aka­lın hocam dahil, An­tal­ya’ya çivi çakan hü­kü­met­le­re, ik­ti­da­rıy­la mu­ha­le­fe­tiy­le emek veren baş­kan­la­rı­na her de­fa­sın­da te­şek­kür ettim.
Son za­man­lar­da ne­den­se 20 be­le­di­ye­nin 18’ini kay­bet­ti­niz, hiç dü­şün­dü­nüz mü neden kay­bet­ti­niz ? Neden bu yörük ço­cu­ğu­nu bu An­tal­ya­lı­lar, 16 ilçe be­le­di­ye baş­ka­nı­nı neden ba­ğır­la­rı­na bas­tı­lar ? Hiç dü­şün­dü­nüz mü ?
Sezar’ın hak­kı­nı Sezar’a ve­ri­yor An­tal­ya­lı­lar. An­tal­ya­lı­lar hiç bir şeyi af­fet­mez. Baskı, zulüm, teh­dit yok. Bir ül­ke­nin ge­liş­miş­li­ği emek­li­si­ne bak­ma­sıy­la oran­tı­lı­dır. Emek­li­le­ri­mi­zi bu hale so­kar­sa­nız, An­tal­ya’nın bir ta­ra­fı tu­rizm bir ta­ra­fı tarım, köy­lü­nü­zü top­ra­ğa küs­tü­rür­se­niz ha­li­niz böyle olur.
YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİ BASTIRIR
Önce tak­dir et­me­si­ni bil­me­ye­nin eleş­tir­me hakkı yok­tur. Ben Murat Kurum Bakana 100.000’lik planı onayladığında teşekkür eden biriyim. Te­şek­kür twiti attım. Sağlık Ba­ka­nı Koca’ya covid dö­ne­min­de­ki des­tek­le­ri için te­şek­kür ettim. Hatta ga­ze­te ilanı ver­dim. İlanda sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zı ilk sıraya koyarak teşekkür etmiş bir adamım.
Son za­man­lar­da Yavuz hır­sız ev sa­hi­bi­ni bas­tı­rır­ya o bil­bo­ard­lar­da ne ya­zı­yor üst ge­çit­ler­de kav­şak­la­rı ya­pı­yo­ruz ha­yır­lı olsun di­yor­su­nuz. Ar­ka­daş­lar önce kendi gö­re­vi­ni­zi bi­le­cek­si­niz. Hani video çek­ti­ri­yor­du­nuz, Mu­hit­tin Böcek Un­ca­lı me­zar­lı­ğı­na giden kav­şak­la­rı yap­tır­mı­yor nu­ma­ra­la­rı vardı. Bu halk yut­maz.
An­tal­ya’da 20-22 yıl­dır bek­le­di­ği­miz Alan­ya oto­yo­lu için ada­yı­nız de­me­di­ mi İngil­te­re’den 4 sa­at­te ge­li­yor, Alan­ya’ya 4 sa­at­te gi­de­mi­yorlar diye.
Buna kar­ga­lar bile güler. Bu yolu biz mi ya­pa­ca­ğız. 22 yıl­dır mil­le­te her seçim ön­ce­sin­de ge­tir­di­niz ge­tir­di­niz oto­ban­lar ya­pa­ca­ğız de­me­di­niz mi ?
Bu kav­şak­la­rın sizin gö­re­vi­niz ol­du­ğu­nu he­pi­niz bal gibi bi­li­yor­su­nuz. Bil­bo­ard­la­ra yaz­ma­dı­nız mı ? Ba­ka­na geçte olsa yol­lar ya­pı­lı­yor dedim. Teşekkür ettim. Ben de fe­sat­lık yok ki . Yeter ki ya­pıl­sın.
4. ETAP RAYLI SİSTEMİ 2025 YILI PROĞRAMINA ALMADINIZ
Çıkıp çıkıp açık­la­ma ya­pı­yor­su­nuz. Mu­hit­tin Böcek yol­la­rı yap­ma­dı. Hiç mi sı­kıl­mı­yor­su­nuz An­tal­ya’da Expo’ya giden 2. etap raylı sis­tem 379 mil­yon li­ra­ya ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek Bi­na­li Yıl­dı­rım­’la bir­lik­te Men­de­res Baş­ka­nın fo­toğ­ra­fı­nı boy boy dö­şe­di­niz. Se­çil­dim diye 379 mil­yon lira, bugün 1,5 mil­yar li­ra­mı­zı al­dı­nız. Şu anda 12 mil­ya­rın üze­rin­de ihale et­ti­ği­miz 4. etap raylı sis­te­mi 2025 yı­lın­da ya­tı­rı­ma al­ma­dı­nız. Hiç bun­la­rı söy­le­mi­yor­su­nuz ama. Belki de ar­ka­daş­la­rımız bil­mi­yor. Bil­sin­ler.
Se­çil­di­ğim­de Tür­ki­ye’de büt­çe­si­ne göre en borç­lu be­le­di­ye idik. 6 mil­yar 108 mil­yon lira borç­la aldım. Ne de­di­niz Böcek sos­yal yar­dım­la­rı keser de­di­niz. Per­so­ne­lin pa­ra­sı­nı öde­ye­mez de­di­niz. Bugün Tür­ki­ye’de gurur du­yu­yo­rum 15 binin üze­rin­de ça­lı­şa­nım var, iş­çi­le­ri­min alın­te­ri so­ğu­ma­dan en yük­sek maaşı ve­ri­yo­rum. Daha fazlasını hak ediyorlar.
Doğu Ga­ra­jı yarım mı kal­ma­lıy­dı. Dev­let­te de­vam­lı­lık var­dır.
KONAKLAMA VERGİSİNDEN NEDEN PAY VERMİYORSUNUZ ?
Türk tu­riz­mi­nin baş­ken­ti. Ko­nu­şu­yo­ruz ne oldu ? EMİTT Fuarı’nı açmaya git­tik Ekrem Baş­ka­nı­mız­la. 61 mil­yar 103 mil­yon lira Tür­ki­ye’de tu­rizm ile il­gi­li gelir var. 17 mil­yon 203 bin ya­ban­cı tu­risti An­tal­ya ağır­la­dı. 9-10 mil­yon yur­dum in­sa­nıy­la be­ra­ber 27 mil­yon in­sa­na ev­sa­hip­li­ği ya­pı­yo­ruz. 25 mil­yar do­la­rı An­tal­ya’dan tu­rizm­ci­ler­den alı­yor­su­nuz.
Ko­nak­la­ma ver­gi­si koy­du­nuz. Ci­ro­dan koy­du­nuz. Adam­la­rın yak­la­şık %15 ne­ti­ni alı­yor­su­nuz. Bunu An­tal­ya’dan ka­za­nı­yor­su­nuz, neden An­tal­ya’ya ya­tı­rım yap­mı­yor­su­nuz ? Neden ? Ben yurt dı­şı­na git­tim ben­den 10 euro al­dı­lar. Sor­dum. De­di­ler ki direk yerel yö­ne­tim­le­re gi­di­yor bu para.
De­fat­la Ba­ka­nı­mı­za söy­le­dim. An­tal­ya­lı ola­rak hem­şeh­ri­miz ola­rak söy­le­dim. Ha­ket­ti­ği­miz is­ti­yo­ruz. 25 mil­ya­rı bize verin de­me­dim.
TOKİ ARSA SATIYOR, BİZİM PAYIMIZI VERMİYORSUNUZ
1100’ün üze­rin­de arsa sat­tı­nız TOKİ ara­cı­lı­ğıy­la. En son Fi­ni­ke’deki sa­tış­lar için bizim ve Fi­ni­ke Be­le­di­ye­si’nin al­ma­sı ge­re­ken para 100 mil­yon li­ray­dı.
Yap­ma­yın böyle sil­ke­le­nir­si­niz.
Ben elim­den gel­di­ğin­ce ön­ce­lik­li pro­je­le­ri­mi yap­tım, sı­ra­sıy­la kül­tür mer­ke­zi­ni de, düğün sa­lo­nu­nu da açtım. Her ko­nuş­mam­da da ben­den önce baş­kan­lık ya­pan­la­ra te­şek­kür ettim.
BALBEY İHALESİ 17 MART’TA
Bal­bey­le il­gi­li mül­ki­yet so­run­la­rı­nı çöz­düm. Ge­çen­ler­de iha­le­ye çık­tık. İha­le­yi kat kar­şı­lı­ğı gibi ve­re­yim diye dü­şün­düm. İha­le­ye giren ol­ma­dı. Des­tek­le­ri­niz için te­şek­kür edi­yo­rum. Bal­bey’i 17 Mart’ta ye­ni­den iha­le­ye çı­kar­tı­yo­rum. İnsan­la­rın ba­ba­dan – ata­dan kalma yer­le­ri­nin sorunlarını çö­zü­yo­rum.
41 yıl­dır orası çö­zül­mü­yor­du.
Mec­lis­te şov – si­ya­set için ko­nuş­ma­yın. Benim da­nış­man­la­rım var, daire baş­kan­la­rım var. Her daim her­kes ara­ya­bi­lir. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de tüm ilçe baş­kan­la­rı­ma benim ya­pa­ca­ğım ne varsa söy­le­yin ya­pa­yım dedim. Ve ya­pı­yo­rum.
Şunu hiç söy­le­mi­yor­su­nuz. O Bah­tı­lı köp­rü­sü 1960’larda ya­pıl­dıy­dı, siz­den Ya­ra­tan razı olsun o köp­rü­yü muh­te­şem yap­tı­nız, Ku­ru­çay köp­rü­sü­nü yap­tı­nız de­mi­yor­su­nuz.
Sa­de­ce Ka­ra­man kö­pü­rü­sü­nü dile ge­ti­ri­yor­su­nuz.
ÇATLASANIZ DA PATLASANIZ DA HİZMETE DEVAM EDECEĞİM
Siz de­se­niz de de­me­se­niz de, çat­la­sa­nız pat­la­sa­nız da ben bu­ra­da An­tal­ya­lı­ya her­ke­sin baş­ka­nı ol­mak­tan biran olsun vaz­geç­me­den tüm be­le­di­ye baş­ka­nı ve mec­lis üyesi ar­ka­daş­la­rım­la bir­lik­te ça­lış­ma­la­rı­ma devam ede­ce­ğim.
ANTALYA’DA 07 PLAKALI ARAÇ SAYISI 6 YILDA 501 BİN ARTTI
Tra­fik­le il­gi­li. 2019 yılı iti­ba­riy­le 210 bin 300 nüfus arttı. 6 yılda bu rakam. 501 bin 07 plaka kayıt oldu An­tal­ya’ya. Rus – Uk­ray­na sa­va­şın­dan ge­len­ler, 11 dep­rem böl­ge­sin­den gelen va­tan­daş­la­rın pla­ka­sı yok­tur.
Ben 148 akıl­lı kav­şak yap­tım. Hiç bir cad­de­yi so­ka­ğı ka­pat­ma­dım
Bize şunu yaptı ki, siz şun­la­rı yap­ma­dı­nız gibi söz­ler­le va­tan­daş­la­rın ak­lıy­la oy­na­ma­yın. Va­tan­da­şı­mız saf değil. İnsan­la­rı kö­tü­le­mey­le bir yere va­ra­ca­ğı­nı­zı zan­net­me­yin. Gel­di­ği­mi­zde bir tek kreş vardı, 17’e çı­kar­dım. 2 tane daha açı­lı­yor.”

  • AB­DUL­TALİP GÜN­GÖR
Okumaya Devam Et

Ekonomi

Başkan Çandır’dan iç pazardan dış pazara tarımla ilgili önemli değerlendirmeler

-

-

Editör

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, domates başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ihracatının gerilediğini söylerken, gerilemeni ana nedeninin döviz kuru olduğunu kaydetti. Çandır, yaşanan olumsuz hava koşullarının, yaş meyve sebze ve kesme çiçek üretimi başta olmak üzere tarımsal üretimi etkilediğini belirtirken, soğuk havanın ürün veriminin düşmesine ve hasat sürelerinin uzamasına neden olduğunu kaydetti. Çandır, bunun ürün fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Şubat Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında toplandı. Üyelerin yönetimini bir aylık çalışmasıyla ilgili bilgilendirildiği Meclis’te ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HAL ÇALIŞMASI TİCARET BAKANLIĞI’NA SUNULACAK

Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ve Yönetim Kurulu üyeleriyle Antalya Toptancı Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği’ni ziyaret ettiklerini anımsatan Başkan Çandır, ziyarette hal kanunu olarak bilinen 5957 sayılı kanunda bazı düzenlemeler yapılmasını, piyasanın işleyişi ve karşılaşılan sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Hal Yasası ile ilgili çalışma yaptıklarını bildiren Çandır, ilgili paydaşlarla paylaşıp son halini verecekleri çalışmayı TOBB ve Ticaret Bakanlığı’na sunacaklarını kaydetti.

DÖVİZ KURU İHRACATI GERİLETTİ

Domates başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ihracatındaki gerilemenin gündemde olduğunu belirten Başkan Çandır, gerilemeni ana nedeninin döviz kuru olduğunu söyledi. Çandır, “Meclisimizde ve komitelerimizde de sıkça dile getirildiği gibi, son iki yıldır devam eden bu gerilemenin bir kısmı döviz kuru kaynaklıdır. Diğer bir kısmı ise girdi maliyet artışlarından kaynaklanmaktadır. Antalya olarak ihracatımızın amiral gemisi olan yaş sebze ihracatımız 2024 yılında miktar bazında yüzde 15, değer bazında yüzde 13 gerileyerek 441 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Gerilemenin temel sebebi ise rekabetçiliğimizin zayıflamasındandır” diye konuştu.

DIŞ PAZARDA REKABET EDEMİYORUZ

İhracatçıların yıllar boyu uğraşarak oluşturdukları yurtdışı pazarlarda son zamanlarda rakiplerle rekabet edemez hale gelindiğini anlatan Başkan Çandır, “İhracatçımız, pazarlarını ve müşterilerini kaybetmemek adına maliyetinin altında fiyatla ihracat yapmaktadırlar. Halbuki bizim ihraç ürünlerimiz belirli standartlara ve fiyat rekabetine dayalı ürünlerdir. Bunun için de içerdeki maliyet yapısı son derece belirleyicidir. Maliyetlerdeki artış hızı, döviz fiyatı artış hızını geçerse ihracat yapmak son derece zorlaşır ve zaten düşük katma değer oranı daha da geriye gider” değerlendirmesinde bulundu.

İHRACATÇI FİRMA SAYIMIZ AZALDI

Ali Çandır, 2024 yılının girdi maliyetlerindeki artış bakımından zor bir yıl olduğunu söylerken, tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) yıllık yüzde 32,92, tarım ürünleri üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 35,54, yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 27,20, yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) ise yıllık yüzde 20,47 arttığına dikkat çekti. Yüksek enflasyon, yüksek faiz ve görece olarak düşük kurun üretim ve ticareti olumsuz etkilediğini belirten Çandır, şunları kaydetti:

“İhracatta yaşadığımız sıkıntılar sadece fiyat ve maliyet üzerinden okunmamalıdır. Kontrol altında olan ve olmayan diğer nedenler de bu sıkıntıları bir bütün solarak ortaya çıkarmaktadır. Yani bugünlerde yaşamakta olduğumuz zorluklar, çoklu bozucu nedenlerin yıllar boyu birikerek karşımıza çıkardığı bir sonuçtur. Bu çoklu nedenlerin başında da ekonomik bakımdan, yüksek enflasyon, yüksek faiz ve görece olarak düşük kur gelmektedir. Dolayısıyla üretim yapıp ihraç etmenin motivasyonu da her geçen gün gerilemektedir. Sonuç olarak rekabet gücümüzün zayıflamasıyla birlikte, ihracat hızımız yavaşlamaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ocak ayında ilk kez ihracat yapan firma sayımız bin 90 ile son yılların en düşüğü seviyesinde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki dönemde bu darboğazdan çıkmanın temel yolu ise tek faktöre odaklanmış politikalar yerine katılımcı ve kapsayıcı bir anlayışla çok yönlü ve eş zamanlı politikalar uygulamaktır. Bu politikalar belki daha yavaş bir hızda uygulamaya geçirilecektir, ancak etkileri sayesinde daha sürdürülebilir olacaktır.”

TARIM ARAZİLERİNDE KİRA ARTIŞLARI ÜRETİMİ ETKİLİYOR

Antalya’da tarım alanlarının önemine dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, her geçen gün artan imar baskısı nedeniyle tarım alanlarının hızla yok olduğunu belirtti. Çandır, “Özellikle son birkaç yıldır, arazi sahipleri tarafından uygulanan kira artışlarının tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini tehdit eder hale gelmiştir. Meslek komiteleri toplantılarımızda da gündeme gelen bu konuda üyelerimiz, arazi sahiplerince kira artışlarında yatırımlar göz ardı edilerek fahiş kira talepleri olduğunu ifade etmişlerdir. Talep edilen kira artış oranlarının keyfi olduğunu ve talep edilen kiralarla üretimde kalmanın imkansız hale geldiğini paylaşmışlardır. Yüzde 41’lik pay ile örtüaltı üretimde Türkiye’nin merkezi konumunda olan Antalya’da tarımsal üretimin sürdürülebilirliği tarım, gıda ve ekonomi politikaları açısından kritik öneme sahiptir. Üyelerimiz, üretimde sürdürülebilirliğin korunması, ticaretin, ihracatın ve yeni yatırım kararlarının olumsuz etkilenmemesi için kiralık tarım alanları için acilen bir düzenleme yapılmasını talep etmektedir” diye konuştu.

TİCARİ KREDİLERDE LİMİT PROBLEMİ

Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi ve Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi konularında yayımlanan tebliğler ile hibeye esas proje tutarı üst limitlerin niteliğine göre yüzde 30 ila yüzde 70 oranlarında yükseltildiğini belirten Ali Çandır, hazine destekli tarım kredilerine ait üst limit güncellemesinin henüz yapılmadığına dikkat çekti. Borsa üyelerinin, yatırım ve işletme maliyetlerindeki artışa paralel olacak biçimde üst limitlerin günün koşullarına uygun olarak güncellenmesini talep ettiğini söyleyen Çandır, “Diğer taraftan ticari kredi faiz oranlarında geçtiğimiz yıla oranla bir gevşeme olduğunu, ancak bankaların limit aşım problemleri nedeniyle kredilere ay ortasına kadar erişebildiklerini, ay ortasından sonra limitlerin dolduğu gerekçesiyle kredi kullanımının zorlaştığını bununda nakit akışlarında sorunlar yarattığını paylaşmışlardır” dedi.

SOĞUK PAZARA YANSIYACAK

Son bir haftadır yaşanan olumsuz hava koşullarının, yaş meyve sebze ve kesme çiçek üretimi başta olmak üzere tarımsal üretimi etkilediğini belirten Ali Çandır, soğuk havanın ürün veriminin düşmesine ve hasat sürelerinin uzamasına neden olduğunu kaydetti. Çandır, hava şartları nedeniyle arz edilen ürün miktarı azalacağını, bu dönem fiyat artışlarının kaçınılmaz olacağını söyledi. Çandır, “Şu ana kadar ketimizde herhangi bir toplu don zararı bildirimi bulunmamaktadır. Narenciye bahçeleri ve tropikal meyvelerde soğuk kaynaklı zararlar gözlemlense de önümüzdeki aylardaki hava koşulları belirleyici olacaktır.

EN FAZLA VERGİ VEREN 6. KENTİZ

Antalya’nın ülke genelinde en fazla vergi veren 6. kent olduğunu, yaklaşık 40 milyar lira değerinde artı değer yaratan Antalya’nın potansiyelinin daha fazla olduğunu kaydeden Çandır, “Ancak, birçok firma merkezinin İstanbul başta olmak üzere diğer illerimizde bulunması nedeniyle bu vergiler doğrudan Antalya’nın hanesine yazılmamaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte önümüzdeki yıllarda kazancın elde edildiği ilin hanesine yazılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirileceğine inanıyoruz. Bu sayede, Antalya’nın ürettiği katma değer daha görünür hale gelecek ve kentimizin ekonomik gücü daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Başta üyelerimiz ve gelir idaresi mensupları olmak üzere tüm mükelleflerin 36. Vergi Haftası kutlu olsun” diye konuştu.

BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU’NU KUTLADI

150 ülkenin odalarını bir çatı altında birleştiren Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığı’na yeniden seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kutlayan Başkan Çandır, TOBB’un 73. kuruluş yılını da tebrik etti. Çandır, “TOBB’un dönümünü kutluyor, kuruluşundan günümüze emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Çandır, Ramazan Ayı’nın Mart’ta başlayacağını belirtirken, “Bu mübarek ayın, dayanışma ve paylaşmanın en üst seviyede yaşandığı günler olduğunu unutmamalıyız. Ramazan Ayı’nın hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Meclis üyeleri, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Okumaya Devam Et

Popüler Haberler