Gündem
Su sarnıçları, su kuyuları.. Onlar su sorununu böyle çözmüşler ! Ya bugün ?
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/11/b03c1ed8-c3e8-473d-8493-4f7aeccd253a.jpg&description=Su sarnıçları, su kuyuları.. Onlar su sorununu böyle çözmüşler ! Ya bugün ?', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Henüz farkında değiliz.
Farkında olanlarında ellerinden birşey gelmiyor.
Kuraklığa çözüm devlet politikası olmalı. Kuraklığın etkisini azaltmak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ana politikası olmalı.
Su olmazsa, tarım olmaz. Su olmazsa hayat olmaz.
Boşan akan musluğu kapatmayı öğrenmezsek, öğretemezsek, boşa akan suyu bir yerde depolayamazsak, yağmur hasadı yapamazsak çok daha hızlı kuraklığa gideriz.
Belediyeler son günlerde çok fazla yağmur yağacakmışcasına yağmur suyu drenaj kanallarını temizliyorlar.
Farkında değiller.
Kasım ayının bitirdik, halen yeterli yağış yok.e sadece birazcık yağmur yağdı.
İklim değişikliğini en hızlı ve en fazla yaşayan ülkeler arasında Türkiye, Türkiye’de de Akdeniz Bölgesi geliyor.
İstatistiklere bakmanız yeterli.
Yağmur neden yağar ! Yağmur neden daha yeşil olan bölgelere, ormanlık alanlara yağar !
Ama biz dağı taşı tahsis ediyoruz. Kesin ormanları diyoruz. Maden ocağı açın, mermer ocakları açın, oteller yapın diyoruz.
Gözümüz gibi bakmamız gereken ormanlık alanları tahsislerle talan edilmesini sağlıyoruz.
Suyu bir türlü verimli kullanmayı sağlamadık. Su kaybını önleyecek, suyu toprağa karışmadan sulama yapılacak alanlara ulaşmasını halen tam olarak sağlayamıyoruz. Küçük yatırımlarla zafer çığlıkları atıyoruz.
Hani yeraltı barajları yapılacaktı ? Hani yağmur sularının kaybolup gitmemesi için yağmur suları toplanacaktı ? Kağıt üzerinde bile yerini almadı.
Tarihi kentleri ziyaret edin. Oradaki dev su depoları mutlaka dikkatinizi şeker. Hatta eskiden köylerde, eski yerleşim yerlerinde, tarlalarda kuyular vardı. Ya kapattık ya da yağmur sularının bu kuyularda toplanmasını sağlamadık.
Sarıcahacılar Köyü vardır. Akseki ilçesinde. Gitmeyenler varsa gitsin. Hem bir tarihin nasıl yok olup gittiğini görür hem de kalmak – korumak için direnenlere de şahit olurlar.
Burada 2 kuyu vardır. Birisi yeraltındadır ve su o kuyudan tulumba ile çekilir.
Bir diğeri de aynı yere 15-20 metre uzakta. Çok daha büyük bir su kuyusu bulunuyor. O zamanlar suyu toplamayı başaranlar bugün ülkeyi yönetenlere örnek olmalı.
Ülkemiz için tarım çok önemli. Tarım olmazsa açlık kaçınılmaz. Bunu önlemek içinde su tasarrufunun önemini öğrenmek ve öğretmek zorunda olmanın yanısıra son yıllarda çok hızlı düşen yağmuru toplamak, biriktirmek ve yeniden kullanmak zorundayız.
Köylerde, kırsal alanlarda yeraltı su depoları, barajları yapılıncaya kadar eskiden olduğu gibi dev su kuyuları yapılmalı ve yağmur sularının bu kuyularda toplanması için de sistemler oluşturulmalı.
Su tasarrufu belediyelerin kurakçıl yeşil alan düzenlemelere geçmesi ile çözümlenemez.
Ülkemiz için yağmur suyu hasadının yapılması ve en hızlı şekilde uygulamaya konulması olmazsa olmazlar arasında.
- ABDULTALİP GÜNGÖR
Gündem
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin
ATSO tarafından yaptırılan Eğitim ve Sağlık Merkezi inşaatı tamamlandı. İlçe girişine ayrı bir değer katan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi, hizmet yönünden de ilçeye ciddi bir katkı sunacak.
‘ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ nin adının Ali Bahar ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesi, ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri tarafından önerilirken, Ocak ayı meclisine bu konunun getirilmesi de istendi.
‘Ne yazık ki çok genç yaşta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ali Bahar’ı elim bir deniz kazasında kaybettik’ diyen ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri, ‘Başkanımız her ilçeye ayrı bir önem verirdi. Ama, rahmetli Ali Bahar başkanımızın, ATSO başkanı olarak böylesine büyük ve önemli bir yatırımın yapılmasını sağladığı ilk ilçe Elmalı’mız oldu. Kendisini bir kez daha rahmetle anarken, yakında hizmete girecek olan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin adının ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesini Başkan Yusuf Hacısüleyman’dan ve yönetiminden ki, yönetim aynı zamanda Ali Bahar’la yola çıkan ekipten rica ediyoruz” dediler.
Ekonomi
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.
İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.
O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.
Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.
Ben o topa girmedim.
Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…
Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü.
Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.
Aynen belediyelere uğramadığı gibi...
Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?
Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....
Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.
Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.
Ardından oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.
Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
Gündem
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da yapılınca bende “Başkan Dere; Azerbaycan’daki toplantı adı altındaki gezinin biz ESNAFA maliyeti ne oldu ?” diye gazetemden sormuştum.
Biraderim Adlıhan’ı oldukça kızdırmış olmalıyım ki, önce Azerbaycan gezisinde de kendisine eşlik eden basın bürosu personelleri aracılığıyla Azerbaycan gezisi ile ilgili tüm gazetelere bir haber metni gönderdi, o metinde de özellikle Azerbaycan’daki toplantının ‘gezi’ amaçlı olmadığını vurguladı.
Ama o açıklamada bana göre ‘gezi’, AESOB Başkanı Dere’ye göre ‘esnaf oda başkanlarının farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulmaları’ olarak değerlendirdiği Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu’nun yıllık aidatlarını bile ödemekte zorlanan Biz esnafa maliyeti konusunda bir açıklama gelmedi.
Bir oda başkanının Azerbaycan gezisinin 25-30 bin lira gibi bir rakama patladığını söylersek, AESOB Bağlı merkezde 37, ilçelerde ise 38 olmak üzere toplamda 75 odanın bulunduğunu da hatırlatırsak artık siz çarpma/ bölme işlemini yapıverin. Ama birde bu geziye götürülen AESOB personelini de eklemeyi unutmayın.
Biraderim Dere, her hafta başında ve her cuma esnaf ve sanatkarlara olduğu gönderdiği mesajları artık bana göndermemeye başladı.
Başkanlardan sonra 75 odanın genel sekreterini Kıbrıs’a götüren Adlıhan biraderime diyorum ki;
4-5 liralık bir gazetenin belediyeler dahil kamu kurumlarınca alınmasını yasaklayan ve bu tasarruftan medet uman sayın bakan Mehmet Şimşek’in bu tür ‘gezi’lere ses çıkarmamasını anlayamıyorum.
Yoksa senden önceki başkanlarında, yine Başkanlar Kurulu adı altındaki gerek yurt içi, gerekse yurt dışı ‘gezi’lerini biliyorum, unutmadım.
Aynen bir zamanlar batı ilçeleri gezilerinde Ulupınar’da mutlaka yenilenen ballı muzları da....
-
Genel6 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Gündem7 gün önce
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
-
Genel15 saat önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Genel7 gün önce
Muratpaşa’nın yılbaşı çarşısı açıldı
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin