Bizi Takip Edin

Ekonomi

ATSO Başkanı Hacısüleyman’dan 3 beklenti!

-

-

  • 1- As­ga­ri üc­ret­li ça­lı­şan­la­rın alım gü­cü­nün ko­run­ma­sı­nı,
  • 2- Eği­tim, sağ­lık ve ba­rın­ma ma­li­yet­le­ri­nin aşağı çe­kil­me­si­ni
  • 3- iş­ve­re­nin re­ka­bet gü­cü­nün za­yıf­la­ma­ma­sı için gelir ver­gi­si ka­nu­nun­da dü­zen­le­me­ler ya­pıl­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı.
Meclis toplantısında üyelere hitap eden ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Biz eko­no­mi yö­ne­ti­min­den ke­sin­lik­le, kısa va­de­de mil­le­ti­mi­zin gön­lü­nü hoş edecek ve bir buçuk yıl­dır gös­ter­di­ği­miz ça­ba­nın, sab­rın, enf­las­yon­la mü­ca­de­le po­li­ti­ka­sı­na des­te­ğin boşa git­me­si­ne neden ola­cak adım­lar bek­le­mi­yo­ruz. Ça­lı­şan ta­ra­fın­da ba­kın­ca ise mev­cut üc­re­tin yok­sul­luk sı­nı­rı­nın al­tın­da ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz.” dedi.
Başkan Hacısüleyman, konuşmasında şunları söyledi : “Ülkemizde mev­cut du­ru­mu­mu­zu 2 baş­lık al­tın­da top­la­mak ge­re­ki­yor. Bi­rin­ci­si 2021-2023 dö­ne­min­de uy­gu­la­nan eko­no­mi po­li­ti­ka­la­rın­dan nor­ma­le dö­nü­şün san­cı­la­rı­nı ya­şa­dı­ğı­mız bir dö­nem­den ge­çi­yo­ruz. Bu başlı ba­şı­na bir mü­ca­de­le.
Bu yıl­lar­da den­ge­ler öyle bo­zul­du, öyle il­ginç bir dönem ya­şa­dık ki; şu anda nor­mal­leş­me ola­rak ad­lan­dı­ra­bi­le­ce­ği­miz süreç bile ba­zı­la­rı­na anor­mal ge­li­yor.
İçe­ri­de ya­şa­dı­ğı­mız sü­re­cin ikin­ci bo­yu­tu­nu ise ülke gün­de­mi­nin çok sık de­ğiş­me­si ve fir­ma­la­rın uyum be­ce­ri­le­ri­nin za­yıf­la­ma­sı oluş­tu­ru­yor.
1- Bü­yü­me­de ya­vaş­la­ma
2- Sa­na­yi­de kü­çül­me
3- Tü­ke­tim malı it­ha­la­tın­da hızlı yük­se­liş
4- Fa­iz­de in­di­rim bek­len­ti­le­ri
5- İhra­cat­ta kur et­ki­si tar­tış­ma­la­rı
6- Enf­las­yon mu­ha­se­be­sin­de re­viz­yon
7- Ye­ni as­ga­ri ücret ne ola­cak
8- AB ile vize so­ru­nu
9- Tür­ki­ye’nin BRICS üye­li­ği
10- Emek­li­lik sis­te­min­de re­viz­yon gibi ko­nu­lar­dan sa­de­ce ba­zı­la­rı…
Şimdi soru şu:
“Gün­de­min bu kadar sık de­ğiş­ti­ği ve eko­no­mik ve­ri­le­rin pek de iç açıcı ol­ma­dı­ğı bu or­tam­da Türk iş dün­ya­sı nasıl ya­tı­rım ya­pa­cak, nasıl katma de­ğer­li üre­ti­me ge­çecek, di­ji­tal­leş­me ve yapay zeka ko­nu­la­rı­na nasıl uyum sağ­la­ya­cak?”
Bu so­ru­la­rın kısa bir ce­va­bı yok. Bi­rin­ci­si bu gün­dem kir­li­li­ğin­den kur­tul­ma­mız ge­re­ki­yor. Kon­sant­re ola­bil­me­miz için, zih­ni­mi­zi meş­gul eden bizi ra­hat­sız eden odak­lan­ma­mı­zı en­gel­le­yen fak­tör­le­ri azalt­ma­mız ge­re­ki­yor.
İş dün­ya­sı ola­rak bun­dan 30- 40 yıl önce re­ka­be­ti kendi içi­miz­de ya­par­dık. Artık re­ka­be­tin büyük kıs­mı­nı Kore’deki Çin’deki Al­man­ya’daki Ame­ri­ka’daki fir­ma­lar­la ya­pı­yo­ruz. Bu ül­ke­le­rin Ar-Ge’ye tah­sis et­tik­le­ri fon mik­ta­rı ile Tür­ki­ye’de bizim özel sek­tö­rü­mü­zün tah­sis et­ti­ği fon mik­ta­rı çok fark­lı. Evet son yıl­lar­da Tür­ki­ye de bu ko­nu­da bir atı­lım için­de ancak hâlâ ara­mız­da büyük fark var.
ENFLASYON DÜŞTÜ AMA …
5 ayda 27 puan düşen yıl­lık enf­las­yon %48,58 ile Tem­muz 2023’ten bu yana en düşük se­vi­ye­si­ne indi.
Ciddi bir düşüş ya­ka­lan­mış olsa da, henüz bek­le­di­ği­miz um­du­ğu­nuz ya­vaş­la­ma­nın ge­ri­sin­de­yiz. Ni­te­kim Ekim’de TÜFE aylık bazda %2,88 ile pi­ya­sa bek­len­ti­le­ri­nin üze­rin­de arttı.
Enf­las­yon­da­ki bu inat­çı­lık şu ana dek, fa­izin yük­sek sey­ret­me­si­ne, faiz in­di­rim­le­ri­nin er­te­len­me­si­ne, bü­yü­me üze­rin­de­ki bas­kı­nın devam et­me­si­ne neden oldu.
Bu­nun­la bir­lik­te geçen haf­ta­ki son Para Po­li­ti­ka­sı Ka­ra­rın­da Mer­kez Ban­ka­sı, enf­las­yo­nun ana eği­li­min­de Ekim ayın­da iyi­leş­me­nin baş­la­dı­ğı­nı açık­la­dı.
Bu artık faiz in­di­rim­le­ri­nin ka­pı­da ol­du­ğu­na işa­ret edi­yor. Mev­cut para ve ma­li­ye po­li­ti­ka­sı ile ulus­la­ra­ra­sı kon­jonk­tür­de ciddi bir bo­zul­ma olmaz ise, ge­lecek yıl so­nu­na kadar po­li­ti­ka fa­izin­de 20 puana yakın bir in­di­rim ön gö­re­bi­li­riz.
Yal­nız, biz eko­no­mi yö­ne­ti­min­den ke­sin­lik­le, kısa va­de­de mil­le­ti­mi­zin gön­lü­nü hoş edecek ve bir buçuk yıl­dır gös­ter­di­ği­miz ça­ba­nın, sab­rın, enf­las­yon­la mü­ca­de­le po­li­ti­ka­sı­na des­te­ğin boşa git­me­si­ne neden ola­cak adım­lar bek­le­mi­yo­ruz. Bo­zu­lan den­ge­le­ri öyle ya da böyle, ge­cik­me­li de olsa ye­ni­den tesis et­me­ye yö­ne­lik duruş ko­run­ma­lı­dır.
Son haf­ta­lar­da gün­de­mi­miz­de önem­li yer tutan bir ko­nu­da as­ga­ri üc­re­tin 2025’te ne ola­ca­ğı.
Bu ko­nu­da­ki tar­tış­ma­la­ra hem işçi hem iş­ve­ren ta­ra­fı­nı gö­ze­te­rek bak­mak zo­run­da­yız.
İşve­ren ta­ra­fın­dan ba­kın­ca, ça­lı­şa­nın iş­ve­re­ne ma­li­ye­ti­nin çok yük­sek ol­du­ğu­nu; as­ga­ri üc­ret­te ya­pı­la­cak yük­sek oran­lı bir ar­tı­şın fir­ma­la­rın re­ka­bet gü­cü­nü hem iç pa­zar­da hem ih­ra­cat­ta za­yıf­la­ta­ca­ğı­nı gö­rü­yo­ruz.
Ça­lı­şan ta­ra­fın­da ba­kın­ca ise mev­cut üc­re­tin yok­sul­luk sı­nı­rı­nın al­tın­da ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz.
Ba­rın­ma, eği­tim ve gıda sek­tör­le­rin­de­ki fiyat dü­ze­yi, sa­de­ce ülke ta­ri­hi­nin en yük­sek dü­ze­yi­ne çık­mak­la kal­ma­yıp; pek çok ge­liş­miş ül­ke­de­ki fi­yat­la­rın da yu­ka­rı­sı­na çıktı. Dev­le­ti­mi­zin eği­ti­mi ve sağ­lı­ğa eri­şi­mi ucuz­lat­ma­sı ge­re­ki­yor.
Biz ATSO ola­rak

  • as­ga­ri üc­ret­li ça­lı­şan­la­rın alım gü­cü­nün ko­run­ma­sı­nı,
  • eği­tim, sağ­lık ve ba­rın­ma ma­li­yet­le­ri­nin aşağı çe­kil­me­si­ni
  • iş­ve­re­nin re­ka­bet gü­cü­nün za­yıf­la­ma­ma­sı için gelir ver­gi­si ka­nu­nun­da dü­zen­le­me­ler ya­pıl­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.
    Mev­zu­at­ta gelir ver­gi­si di­lim­le­ri bir­bi­ri­ne çok yakın, üc­ret­ler yılın ba­şın­da henüz nisan mayıs gibi ikin­ci vergi di­li­mi­ne yaz ay­la­rın­da ise üçün­cü vergi di­li­mi­ne gi­ri­yor.
    Yani vergi ke­sin­ti­le­ri ar­tı­yor. İşve­ren için ma­li­ye­ti yük­sek ama ça­lı­şan için de eline geçen net para aylar iler­le­dik­çe aza­lı­yor.
    O yüz­den iş dün­ya­sın­da vergi di­lim­le­ri­ni ye­ni­den dü­zen­len­me­si­ne ih­ti­yaç var.
    Son dö­nem­de, özel­lik­le emek yoğun sek­tör­ler­de fa­ali­yet gös­te­ren mal ve hiz­met ih­ra­ca­tı yapan fir­ma­la­rı­mı­zın iş gücü bulma ko­nu­sun­da ciddi zor­luk­lar ya­şa­dı­ğı­na ta­nık­lık edi­yo­ruz. EYT dü­zen­le­me­si gibi ne­den­ler­le yerli iş gü­cü­nün azal­ma­sı, bazı sek­tör­le­ri iş gücü it­ha­la­tı çö­zü­mü­ne yö­nelt­miş­tir.
    İş gücü bu­la­ma­yan fir­ma­la­rı­mız, başka ül­ke­ler­den işçi temin ede­rek bu so­ru­na çözüm ara­yı­şı­na gir­miş­tir.
    Ancak izin sü­reç­le­rin­de ya­şa­nan ak­sak­lık­la­rı ortak akıl ile çö­zü­le­rek, bir dünya kenti olan An­tal­ya’nın ulus­la­ra­ra­sı iş gü­cü­ne olan ih­ti­yaç­la­rı­nın kar­şı­lan­ma­sı ge­rek­li­dir.
    Tabi ki kendi ülke in­san­la­rı­mı­zın ça­lı­şa­bil­me­si, iş­siz­lik­ten kur­tul­ma­sı, evini aile­si­ni ge­çin­di­re­bil­me­si ön­ce­li­ği­miz­dir.
    BÜTÇE ÖNCESİ SON TOPLANTIYA KATILIN
    Şef­faf­lık ve ka­tı­lım­cı yö­ne­tim an­la­yı­şı­mız ge­re­ği, An­tal­ya Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası ola­rak her bir mec­lis üye­mi­zin fi­kir­le­ri­ne ve kat­kı­la­rı­na büyük değer ver­di­ği­mi­zi bir kez daha vur­gu­la­mak is­te­rim. Yö­ne­tim sü­reç­le­ri­miz­de, bir­lik­te ha­re­ket etmek ve ortak akıl ile ka­rar­lar almak en büyük gü­cü­müz­dür.
    2025 yılı bütçe ha­zır­lık sü­re­ci­miz de bu an­la­yış doğ­rul­tu­sun­da baş­la­mış bu­lun­mak­ta­dır. Oda­mı­zın önü­müz­de­ki dö­nem­de­ki mali ya­pı­sı­nı ve he­def­le­ri­ni şe­kil­len­di­recek bu sü­re­cin en önem­li un­sur­la­rın­dan biri, siz de­ğer­li mec­lis üye­le­ri­mi­zin görüş ve öne­ri­le­ri­dir. Bu ne­den­le siz­le­ri, hesap ve­re­bi­lir­lik ve ortak irade te­me­lin­de, bütçe ça­lış­ma­la­rı­mı­za aktif ola­rak ka­tıl­ma­ya davet edi­yo­rum.
    Özel­lik­le He­sap­la­rı İnce­le­me Ko­mis­yo­nu­mu­zun bütçe ön­ce­si ger­çek­leş­ti­re­ce­ği son top­lan­tı, bu sü­reç­te kri­tik bir öneme sa­hip­tir. Bu top­lan­tı­ya ya­pa­ca­ğı­nız kat­kı­lar, yal­nız­ca büt­çe­nin doğ­ru­lu­ğu­nu ve şef­faf­lı­ğı­nı sağ­la­ma­ya­cak, aynı za­man­da önü­müz­de­ki yılın st­ra­te­jik he­def­le­ri­ne ulaş­ma­mız­da güçlü bir zemin oluş­tu­ra­cak­tır. Siz­le­rin bu top­lan­tı­ya iş­ti­rak et­me­si, ge­le­ce­ğe dair plan­la­rı­mı­zı daha güçlü ve daha et­ki­li kı­la­cak­tır.
    ORMANA EN İYİ TURİZM KÖYÜ
    “Kül­tü­rel ge­liş­mey­le il­gi­li 2 ko­nu­yu siz­le­re ak­tar­mak is­te­rim.
    Bi­rin­ci­si; 2 Ka­sım­’da Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı­nın or­ga­ni­zas­yo­nuy­la, An­tal­ya Kül­tür Sanat’ta “Fri­da­Kah­lo’nun Gün­lük­le­ri” ser­gi­si­nin açı­lı­şı­nı ger­çek­leş­tir­dik.
    Bu sergi, sa­nat­se­ver­ler ta­ra­fın­dan büyük bir il­giy­le kar­şı­lan­dı ve bu güne kadar ser­gi­mi­zi 20.584 kişi zi­ya­ret etti.
    Bu ve­si­ley­le, şeh­ri­mi­zin kül­tür ve sanat ala­nın­da daha da güç­len­me­si­ne katkı sağ­la­yan bu de­ğer­li et­kin­lik­ler için Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı’na ve emeği geçen her­ke­se te­şek­kür­le­ri­mi su­nu­yo­rum.
    İkin­ci­si; İbradı il­çe­mi­ze bağlı Or­ma­na Köyü, Bir­leş­miş Mil­let­ler Dünya Tu­rizm Ör­gü­tü (UNWTO) ta­ra­fın­dan “En İyi Tu­rizm Köyü” se­çil­di. Bu ödül, kö­yü­mü­zün do­ğa­ya, kül­tü­re ve sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ğe ver­di­ği de­ğe­rin ulus­la­ra­ra­sı alan­da tak­dir edil­me­si an­la­mı­na ge­li­yor.
    Or­ma­na, düğ­me­li ev­le­ri, bo­zul­ma­mış do­ğa­sı ve otan­tik ya­pı­sıy­la sa­de­ce Tür­ki­ye’nin değil, dünya tu­riz­mi­nin de dik­ka­ti­ni çeken bir des­ti­nas­yon ha­li­ne geldi.
    Bu ödül, kö­yü­mü­zün ta­ri­hi do­ku­su­nun ve ge­le­nek­sel yaşam tar­zı­nın ko­ru­na­rak ge­le­ce­ğe ta­şın­ma­sı­nın öne­mi­ni bir kez daha or­ta­ya koy­muş­tur.
    10 OCAK 2025’E ERTELENDİ
    Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı’na bağlı Gelir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı (GİB) ta­ra­fın­dan yü­rür­lü­ğe ko­nul­ma­sı plan­la­nan, tüm kart­lı öde­me­le­rin yeni nesil ödeme kay­de­di­ci ci­haz­lar üze­rin­den ya­pıl­ma­sı zo­run­lu­lu­ğu, iş dün­ya­sın­dan gelen ta­lep­ler üze­ri­ne 10 Ocak 2025 ta­ri­hi­ne er­te­len­di.
    Baş­lan­gıç­ta bugün dev­re­ye gir­me­si plan­la­nan bu dü­zen­le­me­nin, bazı ban­ka­la­rın döviz cinsi tah­si­lat ya­pa­bil­me­ye yö­ne­lik ya­zı­lım alt­ya­pı­sı­nı henüz ta­mam­la­ya­ma­ma­sı ne­de­niy­le er­te­len­me­si, özel­lik­le tu­rizm sek­tö­rü, otel­ler, ku­yum­cu­lar ve dö­viz­le ça­lı­şan diğer iş­let­me­le­ri­miz açı­sın­dan olum­lu bir ge­liş­me ol­muş­tur.
    Bi­lin­di­ği üzere, yeni nesil ya­zar­ka­sa POS ci­haz­la­rı­nın mev­cut alt­ya­pı­sı dö­viz­le tah­si­la­ta izin ver­me­di­ğin­den, bu durum iş­let­me­le­ri­miz­de en­di­şe ya­rat­mış ve müş­te­ri mem­nu­ni­ye­ti açı­sın­dan risk oluş­tur­muş­tu.
    İş dün­ya­sı­nın ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da alı­nan bu er­te­le­me ka­ra­rı, hem iş­let­me­le­ri­mi­ze hem de müş­te­ri­le­re yö­ne­lik olası mağ­du­ri­yet­le­rin ön­len­me­si adına önem­li bir adım­dır.
    Bu süre zar­fın­da, ban­ka­la­rın ge­rek­li ya­zı­lım gün­cel­le­me­le­ri­ni ta­mam­la­ya­rak iş­let­me­le­ri­mi­zin döviz cinsi tah­si­lat yap­ma­sı­nı müm­kün kıl­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.” dedi.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Başkan Böcek : Belediyecilik, insanların yaşamını kolaylaştırmaktır

-

-

Editör

Akdeniz Belediyeler Birliği ev sahipliğinde 18-20 Nisan tarihlerinde düzenlenen Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. “Çevre ve teknoloji” temalı fuarın açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Muhittin Böcek, fuarın; teknolojik gelişmelerin takip ve kullanımı kapsamında mahalli idarelere yol gösterecek, ulusal ve uluslararası değişim ve işbirliğine fırsat vereceğini söyledi.

Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, Anfaş Fuar Merkezi’nde 10’uncu kez kapılarını açtı. Akdeniz Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteğiyle 10’uncusu gerçekleştirilen Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı ile Yerel Yönetimler Sempozyumu ziyaretçilere kapılarını açtı. Fuarın açılış törenine CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Adana Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Zeydan Karalar, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye’nin dört bir yanından belediye başkanları, esnaf odaları, ticaret odaları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

FUAR KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR

Fuarın açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Muhittin Böcek, 4 dönem Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı olarak görev yaptığı süre içerisinde birincisini 14-17 Nisan 2010 tarihlerinde başlatılan fuarın uzun bir süre yapılmadığını belirtti. Başkan Böcek, Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı görevine yeniden gelmesinin ardından fuarın kaldığı yerden devam ettiğini belirterek, “Fuarın tekrar yapılmasını Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte planlamıştık. Bugün açılışta aramızda olamayan Ekrem İmamoğlu’na, Antalya’mızdan Silivri’ye selam olsun” dedi.

BELEDİYECİLİK İNSANLARIN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRMAKTIR

Belediyeciliğin insan yaşamını kolaylaştırmak olduğunu belirten Başkan Böcek şöyle konuştu: “6 dönem belediye başkanlığı yapan biri olarak açıkça söyleyebilirim ki; belediyecilik, sadece beton yapmak, inşaat yapmak,  imar planları yapmak değildir. Belediyecilik, insanların yaşamını kolaylaştırmaktır. Doğumundan yaş alana kadar iyi günde, kötü günde her zaman vatandaşının yanında olmaktır.  Yerelden kalkınma, çevre duyarlılığı, akıllı şehirler, iklim değişikliği, afet yönetimi, dirençli kentler, sosyal belediyecilik ve kültürel mirasın korunması gibi çok yönlü çalışmayı gerektirir” dedi.

SEMPOZYUMDA ÖNEMLİ KONULAR ELE ALINACAK

Kamu hizmetleri içinde yerel yönetim faaliyetlerinin, kapsamı ve niteliği bakımından farklı bir konuma sahip olduğunu söyleyen Başkan Böcek, “Düzenlediğimiz bu fuar; ülkemizin uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlayan, teknolojik gelişmelerin takip ve kullanımı kapsamında mahalli idarelere imkânlar sunan, ulusal ve uluslararası değişim ve işbirliğine fırsat veren, başarısını kanıtlamış bir ihtisas fuarıdır. Ayrıca, marka haline gelmiş olan City Expo Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı katılımcı firmalara; iş ağını genişletme, pazar araştırması, sektörel gelişmeleri takip edebilme ve yerel yönetimlerle biraraya gelme fırsatı sunmaktadır” dedi. Başkan Böcek, fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olan yerel yönetimler sempozyumu aracılığıyla, çevre korumada teknolojinin rolü, yenilikçi yaklaşımlar, çevre politikaları, yerel yönetimlerin ve ilgili paydaşların çevre korumadaki rolleri gibi güncel ve önemli konuların ele alınacağını belirtti.

BAŞKAN KARALAR KEYFİ UYGULAMALARI ELEŞTİRDİ

Açılışta Adana Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Zeydan Karalar da bir konuşma yaptı. Karalar, konuşmasında keyfi uygulamalarla görevden alınan belediye başkanlarının yanında olmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi: “Ben de Ekrem kardeşimin yerine başkan vekili seçildiğim için umut ediyorum, bekliyorum ve inanıyorum ki Ekrem Başkan bir an önce özgürlüğüne kavuşur ve benim şu anda işgal ettiğim koltuğu ona seve seve teslim ederim. Belediyeler birliği başkanı olarak hangi ilde, hangi beldede, nerede olursa olsun keyfi uygulamalarla görevden alınan her belediye başkanının, her meclis üyesinin yanında olacağım. Biz milletin oyuyla seçilen hiçbir belediye başkanının görevden almasını istemeyiz, şiddetle karşı çıkarız. Eğer bir vatandaşın, bir belediye başkanının işlediği bir suç varsa yargılandıktan ve o suçun kesinleşmesinden sonra kanun gereği ne yapılması gerekiyorsa yapılmasına elbette kimsenin bir lafı, bir itirazı olmaz. Ama sanki kaçacakmış gibi çağrıldığında ifade vermeye gelmiyormuş gibi ondan kaçıyormuş gibi bir uygulamayla gece karanlığında yığınla polisle evlerini basıp onları incitecek şekilde bir muameleyle gözaltına almak doğru bir uygulama değildir. İnşallah Türkiye yakın gelecekte bunlardan kurtulacak, biz kurtaracağız” dedi.

TEKNOLOJİYİ YAKALAMAK GEREKİYOR

Yapay zeka, dijitalleşme ve teknoloji açısından dünyanın farklı bir yöne evrildiğine dikkat çeken Karalar, “Şehirde oturan insanlar rahat, konforlu bir yerde oturmak istiyorlar dolayısıyla belediye başkanlarının işi giderek zorlaşıyor. Gelinen süreçte Muhittin Başkanın söylediği gibi artık sadece yol yapmak, sadece altyapı yapmak yetmiyor. Teknolojiyi, akıllı zekayı yakalamak ve zamana ayak uydurmak, işlerin daha kolay yapılmasını, kentlerin daha konforlu olmasını ve insanların o taleplerini karşılamak gibi bir görevlerimiz var. Bugün küresel ısınma iklimle karşı karşıya kaldığımız zorluklar ve tehlikeler de önümüzde koskoca bir çözüm dağı gibi görünüyor” dedi. Karalar, tüm bunların çözümü için ortak aklın önemine değinerek, 10.City Expo – Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı’nın bu anlamda önemli bir yol haritası sunacağına değindi.

BELEDİYE BAŞKANLARI FUARI GEZDİ

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle 10. Antalya City Expo- Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı. Antalya Büyükşehir Belediye ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Muhittin Böcek, konuklarla beraber fuarı gezdi, katılımcılarla sohbet etti. Başkan Böcek Antalya Büyükşehir Belediyesi standında belediye iştiraki ALDAŞ’ın kent mobilyaları üretiminde kullanılan 3D yazıcıyı tanıttı, ANTSU başta olmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Böcek, ziyaretçilere turunç ve incir reçeli ikramında bulundu.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

EMO Başkanı: Elektrik ve Doğal Gaz Zamlarıyla Yaşam Maliyeti Daha da Artıyor

-

-

Editör

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban tat, artan üretim ve dağıtım maliyetleri sebep gösterilerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 5 Nisan 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek şekilde nihai elektrik perakende satış fiyatlarında önemli oranlarda artış yapıldığını kaydetti.

Başkan Tat, açıklamasına şöyle devam etti:

Yeni düzenlemeye göre abone gruplarına göre yapılan zam oranları şu şekildedir:

  • Mesken abone grubu (konut kullanıcıları) için: %25
  • Kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu (ticarethaneler) için: %15
  • Sanayi abone grubu için: %10
  • Tarımsal faaliyetler abone grubu için: %12,4

Bu artışlar, özellikle sabit gelirli vatandaşlarımızı ve küçük işletmeleri doğrudan etkileyecek, enerji maliyetlerinin genel hayat pahalılığı üzerindeki etkisini daha da artıracaktır.

Ayrıca, BOTAŞ tarafından yayımlanan doğal gaz toptan satış fiyatlarına paralel olarak;

  • Sanayi tüketicileri için ortalama %20,
  • Elektrik üretim santralleri için ise ortalama %24,2 oranında zam yapılmıştır.

Bu gelişmeler, yalnızca elektrik ve doğal gaz faturalarını değil; üretim maliyetleri üzerinden tüm sektörleri ve dolayısıyla tüketici fiyatlarını zincirleme biçimde etkileyecektir.

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bu fiyat artışlarının uzun vadede halkın yaşam kalitesini düşüreceği, sanayi üretiminde rekabet gücünü zayıflatacağı ve enerji yoksulluğunu derinleştireceği yönündeki endişelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Enerji; bir temel ihtiyaçtır ve tüm yurttaşlarımızın erişilebilir, sürdürülebilir ve adil bir şekilde bu hizmetten yararlanması en temel insan hakkıdır. Kamusal yarar ilkesine uygun, planlı ve toplumun tüm kesimlerini gözeten bir enerji politikası gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.”

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Başkan Böcek: 20 be­le­di­ye­nin 18’ini kay­bet­ti­niz, hiç dü­şün­dü­nüz mü neden kay­bet­ti­niz ?

-

-

Editör

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Mart ayı mec­lis top­lan­tı­sı ya­pıl­dı. Mec­lis top­lan­tı­sın­da AK Parti Grup Söz­cü­sü Ba­hat­tin Bay­rak­tar’ın eleş­ti­ri­le­ri­ne, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mu­hit­tin Böcek ya­nıt­la­dı.
BAYRAKTAR’DAN ÇİVİ ÇAKMADINIZ İMASI
Ba­hat­tin Bay­rak­tar, “An­tal­ya’da tra­fik kır­mı­zı alarm ça­lı­yor. Bu bağ­lam­da siz­ler­de hiç bir şey yap­ma­dı­ğı­nız nok­ta­sın­da va­tan­daş­la­rı­mız­dan çok ciddi bir ser­ze­niş ol­du­ğu­nu ifade etmek is­ti­yo­rum.
Yol­lar kös­te­bek gibi olmuş, ta­di­lat­lar ya­pı­lır­ken dik­kat edil­mi­yor, ta­di­lat­lar ze­mi­ne uygun ya­pıl­ma­dı­ğı için on­lar­da ayrı bir tra­fi­ğe ayrı engel olu­yor. Mev­cut yol­la­rın ba­kı­mı­nın ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Yeni yol­lar, yeni kav­şak­lar ih­ti­yaç. Bu da siz­le­rin ve ka­mu­oyu­nun tak­di­ri­ne­dir.
Yine ASAT’ın kar­şı­sın­da­ki alana bir cami in­şa­atı baş­la­tıl­mış­tı Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da. Gün­dem­le­re bak­tı­ğım­da mü­ba­rek gün­ler olun­ca bende orayı dile ge­ti­re­yim dedim. Ora­da­ki şan­ti­ye öyle du­ru­yor. De­mir­ler çü­rü­me­ye baş­la­dı.
Serik’te kül­tür mer­ke­zi ya­pı­mı baş­la­mış­tı. Te­me­li Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da 6 yıl önce atıl­mış­tı. O da halen devam edi­yor.
Ka­ra­man – Doyran ara­sın­da bir köprü var­dır ha­tır­lar­sı­nız Baş­ka­nım. Men­de­res Baş­kan za­ma­nın­da ora­nın dev­ri­ni bana yap­sın­lar ben ya­pa­rım de­miş­ti. Sizde o zaman dev­ret­me­ye gerek yok biz ya­pa­ca­ğız de­miş­ti­niz. Halen ya­pıl­ma­dı.
Fatih Ma­hal­le­sin­de Zey­tin­da­lı Cad­de­si var. Ora­da­ki alt­ya­pı bit­mek üzere. As­falt için talep var. Üst veya alt geçit ya­pıl­ma­sı el­zem­dir.” dedi.


SON GÜNLERDE MENDERES TÜREL SEVGİSİ BAŞLADI
Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mu­hit­tin Böcek, Ba­hat­tin Bay­rak­tar’ın eleş­ti­ri­le­ri­ni ya­nıt­la­dı.
Baş­kan Böcek ko­nuş­ma­sın­da, “ Son gün­ler­de An­tal­ya­mız­da far­kın­da­mı­sı­nız bil­mi­yo­rum İl Baş­ka­nı­nız dahil, mil­let­ve­kil­le­ri­ni­zin ba­zı­la­rın­da Men­de­res Türel sev­gi­si baş­la­dı. Her de­fa­sın­da Men­de­res Baş­ka­nı­mı­zı anı­yor­lar. Bizi de mec­bur anmak zo­run­da bı­ra­kı­yor­sun.
Acaba o adam son da­ki­ka AK Parti’ye gelip Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan adayı adayı ol­du­ğun­da ne­re­dey­di­niz ! ya­nın­day­dı­nız. Neden aday et­me­di­niz ? İşi­ni­ze gel­di­ği gibi ko­nuş­ma­yın.
Ön­ce­lik­le ben ne dedim her de­fa­sın­da ! Bü­yük­şe­hir ön­ce­sin­de Se­la­hat­tin Ton­guç’dan Hasan Su­ba­şı’na, Bekir Kum­bul’dan Men­de­res Baş­ka­nı­ma, Aka­lın hocam dahil, An­tal­ya’ya çivi çakan hü­kü­met­le­re, ik­ti­da­rıy­la mu­ha­le­fe­tiy­le emek veren baş­kan­la­rı­na her de­fa­sın­da te­şek­kür ettim.
Son za­man­lar­da ne­den­se 20 be­le­di­ye­nin 18’ini kay­bet­ti­niz, hiç dü­şün­dü­nüz mü neden kay­bet­ti­niz ? Neden bu yörük ço­cu­ğu­nu bu An­tal­ya­lı­lar, 16 ilçe be­le­di­ye baş­ka­nı­nı neden ba­ğır­la­rı­na bas­tı­lar ? Hiç dü­şün­dü­nüz mü ?
Sezar’ın hak­kı­nı Sezar’a ve­ri­yor An­tal­ya­lı­lar. An­tal­ya­lı­lar hiç bir şeyi af­fet­mez. Baskı, zulüm, teh­dit yok. Bir ül­ke­nin ge­liş­miş­li­ği emek­li­si­ne bak­ma­sıy­la oran­tı­lı­dır. Emek­li­le­ri­mi­zi bu hale so­kar­sa­nız, An­tal­ya’nın bir ta­ra­fı tu­rizm bir ta­ra­fı tarım, köy­lü­nü­zü top­ra­ğa küs­tü­rür­se­niz ha­li­niz böyle olur.
YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİ BASTIRIR
Önce tak­dir et­me­si­ni bil­me­ye­nin eleş­tir­me hakkı yok­tur. Ben Murat Kurum Bakana 100.000’lik planı onayladığında teşekkür eden biriyim. Te­şek­kür twiti attım. Sağlık Ba­ka­nı Koca’ya covid dö­ne­min­de­ki des­tek­le­ri için te­şek­kür ettim. Hatta ga­ze­te ilanı ver­dim. İlanda sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zı ilk sıraya koyarak teşekkür etmiş bir adamım.
Son za­man­lar­da Yavuz hır­sız ev sa­hi­bi­ni bas­tı­rır­ya o bil­bo­ard­lar­da ne ya­zı­yor üst ge­çit­ler­de kav­şak­la­rı ya­pı­yo­ruz ha­yır­lı olsun di­yor­su­nuz. Ar­ka­daş­lar önce kendi gö­re­vi­ni­zi bi­le­cek­si­niz. Hani video çek­ti­ri­yor­du­nuz, Mu­hit­tin Böcek Un­ca­lı me­zar­lı­ğı­na giden kav­şak­la­rı yap­tır­mı­yor nu­ma­ra­la­rı vardı. Bu halk yut­maz.
An­tal­ya’da 20-22 yıl­dır bek­le­di­ği­miz Alan­ya oto­yo­lu için ada­yı­nız de­me­di­ mi İngil­te­re’den 4 sa­at­te ge­li­yor, Alan­ya’ya 4 sa­at­te gi­de­mi­yorlar diye.
Buna kar­ga­lar bile güler. Bu yolu biz mi ya­pa­ca­ğız. 22 yıl­dır mil­le­te her seçim ön­ce­sin­de ge­tir­di­niz ge­tir­di­niz oto­ban­lar ya­pa­ca­ğız de­me­di­niz mi ?
Bu kav­şak­la­rın sizin gö­re­vi­niz ol­du­ğu­nu he­pi­niz bal gibi bi­li­yor­su­nuz. Bil­bo­ard­la­ra yaz­ma­dı­nız mı ? Ba­ka­na geçte olsa yol­lar ya­pı­lı­yor dedim. Teşekkür ettim. Ben de fe­sat­lık yok ki . Yeter ki ya­pıl­sın.
4. ETAP RAYLI SİSTEMİ 2025 YILI PROĞRAMINA ALMADINIZ
Çıkıp çıkıp açık­la­ma ya­pı­yor­su­nuz. Mu­hit­tin Böcek yol­la­rı yap­ma­dı. Hiç mi sı­kıl­mı­yor­su­nuz An­tal­ya’da Expo’ya giden 2. etap raylı sis­tem 379 mil­yon li­ra­ya ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek Bi­na­li Yıl­dı­rım­’la bir­lik­te Men­de­res Baş­ka­nın fo­toğ­ra­fı­nı boy boy dö­şe­di­niz. Se­çil­dim diye 379 mil­yon lira, bugün 1,5 mil­yar li­ra­mı­zı al­dı­nız. Şu anda 12 mil­ya­rın üze­rin­de ihale et­ti­ği­miz 4. etap raylı sis­te­mi 2025 yı­lın­da ya­tı­rı­ma al­ma­dı­nız. Hiç bun­la­rı söy­le­mi­yor­su­nuz ama. Belki de ar­ka­daş­la­rımız bil­mi­yor. Bil­sin­ler.
Se­çil­di­ğim­de Tür­ki­ye’de büt­çe­si­ne göre en borç­lu be­le­di­ye idik. 6 mil­yar 108 mil­yon lira borç­la aldım. Ne de­di­niz Böcek sos­yal yar­dım­la­rı keser de­di­niz. Per­so­ne­lin pa­ra­sı­nı öde­ye­mez de­di­niz. Bugün Tür­ki­ye’de gurur du­yu­yo­rum 15 binin üze­rin­de ça­lı­şa­nım var, iş­çi­le­ri­min alın­te­ri so­ğu­ma­dan en yük­sek maaşı ve­ri­yo­rum. Daha fazlasını hak ediyorlar.
Doğu Ga­ra­jı yarım mı kal­ma­lıy­dı. Dev­let­te de­vam­lı­lık var­dır.
KONAKLAMA VERGİSİNDEN NEDEN PAY VERMİYORSUNUZ ?
Türk tu­riz­mi­nin baş­ken­ti. Ko­nu­şu­yo­ruz ne oldu ? EMİTT Fuarı’nı açmaya git­tik Ekrem Baş­ka­nı­mız­la. 61 mil­yar 103 mil­yon lira Tür­ki­ye’de tu­rizm ile il­gi­li gelir var. 17 mil­yon 203 bin ya­ban­cı tu­risti An­tal­ya ağır­la­dı. 9-10 mil­yon yur­dum in­sa­nıy­la be­ra­ber 27 mil­yon in­sa­na ev­sa­hip­li­ği ya­pı­yo­ruz. 25 mil­yar do­la­rı An­tal­ya’dan tu­rizm­ci­ler­den alı­yor­su­nuz.
Ko­nak­la­ma ver­gi­si koy­du­nuz. Ci­ro­dan koy­du­nuz. Adam­la­rın yak­la­şık %15 ne­ti­ni alı­yor­su­nuz. Bunu An­tal­ya’dan ka­za­nı­yor­su­nuz, neden An­tal­ya’ya ya­tı­rım yap­mı­yor­su­nuz ? Neden ? Ben yurt dı­şı­na git­tim ben­den 10 euro al­dı­lar. Sor­dum. De­di­ler ki direk yerel yö­ne­tim­le­re gi­di­yor bu para.
De­fat­la Ba­ka­nı­mı­za söy­le­dim. An­tal­ya­lı ola­rak hem­şeh­ri­miz ola­rak söy­le­dim. Ha­ket­ti­ği­miz is­ti­yo­ruz. 25 mil­ya­rı bize verin de­me­dim.
TOKİ ARSA SATIYOR, BİZİM PAYIMIZI VERMİYORSUNUZ
1100’ün üze­rin­de arsa sat­tı­nız TOKİ ara­cı­lı­ğıy­la. En son Fi­ni­ke’deki sa­tış­lar için bizim ve Fi­ni­ke Be­le­di­ye­si’nin al­ma­sı ge­re­ken para 100 mil­yon li­ray­dı.
Yap­ma­yın böyle sil­ke­le­nir­si­niz.
Ben elim­den gel­di­ğin­ce ön­ce­lik­li pro­je­le­ri­mi yap­tım, sı­ra­sıy­la kül­tür mer­ke­zi­ni de, düğün sa­lo­nu­nu da açtım. Her ko­nuş­mam­da da ben­den önce baş­kan­lık ya­pan­la­ra te­şek­kür ettim.
BALBEY İHALESİ 17 MART’TA
Bal­bey­le il­gi­li mül­ki­yet so­run­la­rı­nı çöz­düm. Ge­çen­ler­de iha­le­ye çık­tık. İha­le­yi kat kar­şı­lı­ğı gibi ve­re­yim diye dü­şün­düm. İha­le­ye giren ol­ma­dı. Des­tek­le­ri­niz için te­şek­kür edi­yo­rum. Bal­bey’i 17 Mart’ta ye­ni­den iha­le­ye çı­kar­tı­yo­rum. İnsan­la­rın ba­ba­dan – ata­dan kalma yer­le­ri­nin sorunlarını çö­zü­yo­rum.
41 yıl­dır orası çö­zül­mü­yor­du.
Mec­lis­te şov – si­ya­set için ko­nuş­ma­yın. Benim da­nış­man­la­rım var, daire baş­kan­la­rım var. Her daim her­kes ara­ya­bi­lir. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de tüm ilçe baş­kan­la­rı­ma benim ya­pa­ca­ğım ne varsa söy­le­yin ya­pa­yım dedim. Ve ya­pı­yo­rum.
Şunu hiç söy­le­mi­yor­su­nuz. O Bah­tı­lı köp­rü­sü 1960’larda ya­pıl­dıy­dı, siz­den Ya­ra­tan razı olsun o köp­rü­yü muh­te­şem yap­tı­nız, Ku­ru­çay köp­rü­sü­nü yap­tı­nız de­mi­yor­su­nuz.
Sa­de­ce Ka­ra­man kö­pü­rü­sü­nü dile ge­ti­ri­yor­su­nuz.
ÇATLASANIZ DA PATLASANIZ DA HİZMETE DEVAM EDECEĞİM
Siz de­se­niz de de­me­se­niz de, çat­la­sa­nız pat­la­sa­nız da ben bu­ra­da An­tal­ya­lı­ya her­ke­sin baş­ka­nı ol­mak­tan biran olsun vaz­geç­me­den tüm be­le­di­ye baş­ka­nı ve mec­lis üyesi ar­ka­daş­la­rım­la bir­lik­te ça­lış­ma­la­rı­ma devam ede­ce­ğim.
ANTALYA’DA 07 PLAKALI ARAÇ SAYISI 6 YILDA 501 BİN ARTTI
Tra­fik­le il­gi­li. 2019 yılı iti­ba­riy­le 210 bin 300 nüfus arttı. 6 yılda bu rakam. 501 bin 07 plaka kayıt oldu An­tal­ya’ya. Rus – Uk­ray­na sa­va­şın­dan ge­len­ler, 11 dep­rem böl­ge­sin­den gelen va­tan­daş­la­rın pla­ka­sı yok­tur.
Ben 148 akıl­lı kav­şak yap­tım. Hiç bir cad­de­yi so­ka­ğı ka­pat­ma­dım
Bize şunu yaptı ki, siz şun­la­rı yap­ma­dı­nız gibi söz­ler­le va­tan­daş­la­rın ak­lıy­la oy­na­ma­yın. Va­tan­da­şı­mız saf değil. İnsan­la­rı kö­tü­le­mey­le bir yere va­ra­ca­ğı­nı­zı zan­net­me­yin. Gel­di­ği­mi­zde bir tek kreş vardı, 17’e çı­kar­dım. 2 tane daha açı­lı­yor.”

  • AB­DUL­TALİP GÜN­GÖR
Okumaya Devam Et

Popüler Haberler