Gündem
Çalan her telefonu açmayın
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/11/1731940230_Gorsel_3-1000x600.jpg&description=Çalan her telefonu açmayın ', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Araştırmalar, küresel telefon dolandırıcılığı ve spam aramaların 2023 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koyuyor. Bilinmeyen aramaların yaklaşık yüzde 28’i dolandırıcılık ya da spam niteliğinde olduğu görülüyor. Verilere göre tüketicilerin yüzde 16’sı bu nedenle para kaybetti. Bu rakam 2022’deki yüzde 22’den daha düşük olsa da ortalama kayıplar yıllık yüzde 527 artışla 2.257 dolara yükseldi. Siber güvenlik şirketi ESET giderek artan telefon dolandırıcılığını inceledi, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Modern teknolojinin tüm harikalarına rağmen çoğu zaman en çok güvendiğimiz şey eski yöntemlerdir. Bu iletişim için de geçerli. E-posta, video konferans, sosyal medya ve uçtan uca şifrelenmiş anlık mesajlar arasından seçim yapabiliriz. Artık eski bir yöntem olarak kabul edilen sesli iletişim hala yoğun bir şekilde tercih ediliyor.
Telefon dolandırıcılığı neden hala revaçta?
Dolandırıcılar, biriyle konuşurken en savunmasız halde olabileceğimizi biliyorlar. İnsanlar kendilerine anlatılan hikayelere inanma eğilimindedirler. Ses anlıktır, yanıtımızı düşünmek için bize daha az zaman verir ve dolandırıcının klasik sosyal mühendislik tekniklerini uygulaması için daha fazla fırsat verir.
Numaralarımızı nereden biliyorlar?
Dolandırıcılar telefon numaralarını farklı yöntemler kullanarak ele geçirebilirler. Örneğin herkese açık sosyal medya hesaplarından, paylaştığınız üçüncü taraf bir sağlayıcının geçmişteki bir veri ihlalinden, bir veri aracısından, tüketici bilgilerini toplayan ve satan bir şirketten. Bunların dışında belirli bir alan kodunda rastgele numaralar oluşturmak ve aramak için otomatik yazılım kullanıyor da olabilirler. Küresel tüketicilerin yüzde 16’sı 2023 yılında telefon dolandırıcılığı nedeniyle para kaybettiğini bildirirken bu rakam Almanya (% 19) ve Fransa (% 18) gibi bazı ülkelerde daha da yüksek. Bu durum mağdurlar için boşa harcanan zamana da mal oluyor. Tüketiciler haftada dokuz dakikalarını, yani her yıl yaklaşık sekiz saatlerini rahatsız edici aramaları taramak için harcadıklarını belirtiyor.
Başlıca telefon dolandırıcılıkları neler?
Dolandırıcılık amaçlı telefon aramalarından sorumlu olabilecek birkaç taraf var: Aramaları yapan tele-pazarlamacılar, numaraları toplayan ve onlara sağlayan “müşteri adayı üreticileri” ve robocall olarak bilinen yasa dışı otomatik aramaları kolaylaştıran VoIP şirketleri.
- Taklit dolandırıcılığı: Vishing (sesli oltalama) saldırısı olarak da bilinen bu yöntemde, dolandırıcı bir devlet kurumu, teknoloji şirketi, banka, kamu hizmeti, polis veya başka bir makamdan arıyormuş gibi davranır. Borcunuz olduğunu veya kişisel bilgilerinizi doğrulamaları gerektiğini iddia edebilirler. Size paranızın tehlikede olduğunu ve ‘güvenli’ bir hesaba aktarılması gerektiğini söyleyebilirler.
- Uzaktan erişim/teknik destek dolandırıcılığı: Meşru bir kuruluş gibi davranan bir dolandırıcı, muhtemelen var olmayan bir kötü amaçlı yazılım tehlikesini temizlemek için bilgisayarınıza erişim izni vermenizi isteyecektir. İndirdiğiniz yazılım yasaldır ancak amaçları yasal değildir. Erişim sağladıktan sonra, bankacılık girişleri gibi hassas bilgileri arayacak ve/veya kalıcı erişim için gerçek kötü amaçlı yazılım yükleyeceklerdir.
- Yatırım dolandırıcılığı: Bir dolandırıcı, bir yatırım fırsatından büyük getiri elde edeceğinizi vaat eden istenmeyen bir arama yapacaktır. Elbette tek fırsat, dolandırıcının sizden para kazanmasıdır.
- Ödül çekilişi dolandırıcılığı: Bir dolandırıcı durup dururken sizi arayarak var olmayan bir ödül kazandığınızı ve ödülü almak için küçük bir miktar ‘vergi’ ödemeniz ve/veya bazı kişisel bilgilerinizi vermeniz gerektiğini iddia eder.
- Telemarketing aramaları: Bunlar sadece yasal tele-pazarlamacılardan gelen spam aramalar veya size yüksek fiyatlı veya sahte ürün ve hizmetler satmaya yönelik daha kötü niyetli girişimler olabilir.
- Robocall’lar- Otomatik aramalar : Otomatik aramaların hepsi dolandırıcılık amaçlı değildir ve yasaldır, örneğin sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastalara randevularını hatırlatması gibi. Bununla birlikte, telefon dolandırıcılığına da olanak sağlarlar. 2023 yılında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) robocall’lar hakkında 1,2 milyon şikayet aldı. Bu sayı 2022’de 1,8 milyona düşmüş olsa da spam veya dolandırıcılık amaçlı robocall’ların gerçek sayısının çok çok daha yüksek olması muhtemeldir. Robocall genellikle dolandırıcılık niteliğinde önceden kaydedilmiş mesajlar ileten otomatik telefon aramalarıdır. Bir otomatik aramayı yanıtladığınızda, gerçek bir kişinin sesi yerine kaydedilmiş bir mesaj duyarsınız.
Dolandırıcılık aramalarına karşı nasıl güvende kalınır?
Türkiye’de onay alınmaksızın yapılan rahatsız edici telefon aramalarına ilişkin olarak tüketiciler; elektronik ortamda e-Devlet kapısı, İleti Yönetim Sistemi (İYS) veya Ticaret Bakanlığının internet sitesi üzerinden veyahut yazılı olarak şikayetçinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne şikayet başvurularını yapabiliyorlar.
Bilinen spam numaraları nasıl engellenir?
Telefonu açtığınızda bir dolandırıcılık veya spam söz konusuysa bu numarayı engelleyerek bir daha bu numaradan haber almadığınızdan emin olabilirsiniz:
iOS’ta: Son Kullanılanlar‘a gidin, “i” simgesine dokunun, aşağı kaydırın ve Arayanı Engelle’ye basın.
Android’de: Telefon uygulamanızı açın, üç noktaya dokunun, Arama geçmişine gidin ve engellemek istediğiniz numaradan gelen bir aramaya dokunun. Engelle / spam bildir öğesine dokunun. Tercih ettiğiniz mobil güvenlik çözümünüzde de bir arama filtresi ayarlayabilirsiniz.
Kişisel veya finansal bilgilerinizi asla telefonda vermemeniz veya birisinin bilgisayarınıza uzaktan yazılım indirmesine izin vermemeniz gerektiğini söylemeye gerek yok.
Devletler ne yapıyor?
Geçen yıl, dolandırıcılık amaçlı robocall’ların kurbanlara maliyetinin yılda yüzde 9 artarak 2023 yılında küresel çapta 58 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyordu. Bu durum, hükümetlerin bu konuyla ilgilenmesini öncelikli bir mesele haline getirmelidir. ABD’de düzenleyici kurum son yıllarda robocall firmalarına, VoIP sağlayıcılarına ve dolandırıcılık şirketlerine karşı milyonlarca dolarlık para cezaları kesti. Türkiye’de de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2023 yılında kamuoyunda “istenmeyen arama” olarak nitelendirilen, elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan şirketlere, 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı.
Gündem
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin
ATSO tarafından yaptırılan Eğitim ve Sağlık Merkezi inşaatı tamamlandı. İlçe girişine ayrı bir değer katan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi, hizmet yönünden de ilçeye ciddi bir katkı sunacak.
‘ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ nin adının Ali Bahar ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesi, ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri tarafından önerilirken, Ocak ayı meclisine bu konunun getirilmesi de istendi.
‘Ne yazık ki çok genç yaşta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ali Bahar’ı elim bir deniz kazasında kaybettik’ diyen ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri, ‘Başkanımız her ilçeye ayrı bir önem verirdi. Ama, rahmetli Ali Bahar başkanımızın, ATSO başkanı olarak böylesine büyük ve önemli bir yatırımın yapılmasını sağladığı ilk ilçe Elmalı’mız oldu. Kendisini bir kez daha rahmetle anarken, yakında hizmete girecek olan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin adının ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesini Başkan Yusuf Hacısüleyman’dan ve yönetiminden ki, yönetim aynı zamanda Ali Bahar’la yola çıkan ekipten rica ediyoruz” dediler.
Ekonomi
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.
İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.
O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.
Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.
Ben o topa girmedim.
Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…
Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü.
Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.
Aynen belediyelere uğramadığı gibi...
Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?
Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....
Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.
Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.
Ardından oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.
Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
Gündem
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da yapılınca bende “Başkan Dere; Azerbaycan’daki toplantı adı altındaki gezinin biz ESNAFA maliyeti ne oldu ?” diye gazetemden sormuştum.
Biraderim Adlıhan’ı oldukça kızdırmış olmalıyım ki, önce Azerbaycan gezisinde de kendisine eşlik eden basın bürosu personelleri aracılığıyla Azerbaycan gezisi ile ilgili tüm gazetelere bir haber metni gönderdi, o metinde de özellikle Azerbaycan’daki toplantının ‘gezi’ amaçlı olmadığını vurguladı.
Ama o açıklamada bana göre ‘gezi’, AESOB Başkanı Dere’ye göre ‘esnaf oda başkanlarının farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulmaları’ olarak değerlendirdiği Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu’nun yıllık aidatlarını bile ödemekte zorlanan Biz esnafa maliyeti konusunda bir açıklama gelmedi.
Bir oda başkanının Azerbaycan gezisinin 25-30 bin lira gibi bir rakama patladığını söylersek, AESOB Bağlı merkezde 37, ilçelerde ise 38 olmak üzere toplamda 75 odanın bulunduğunu da hatırlatırsak artık siz çarpma/ bölme işlemini yapıverin. Ama birde bu geziye götürülen AESOB personelini de eklemeyi unutmayın.
Biraderim Dere, her hafta başında ve her cuma esnaf ve sanatkarlara olduğu gönderdiği mesajları artık bana göndermemeye başladı.
Başkanlardan sonra 75 odanın genel sekreterini Kıbrıs’a götüren Adlıhan biraderime diyorum ki;
4-5 liralık bir gazetenin belediyeler dahil kamu kurumlarınca alınmasını yasaklayan ve bu tasarruftan medet uman sayın bakan Mehmet Şimşek’in bu tür ‘gezi’lere ses çıkarmamasını anlayamıyorum.
Yoksa senden önceki başkanlarında, yine Başkanlar Kurulu adı altındaki gerek yurt içi, gerekse yurt dışı ‘gezi’lerini biliyorum, unutmadım.
Aynen bir zamanlar batı ilçeleri gezilerinde Ulupınar’da mutlaka yenilenen ballı muzları da....
-
Genel6 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Gündem7 gün önce
Adlıhan Biraderimi kızdırmışım !
-
Genel15 saat önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Genel7 gün önce
Muratpaşa’nın yılbaşı çarşısı açıldı
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin