Bizi Takip Edin

Gündem

Prof. Dr. Saylan’dan Elmalılılara kötü haber:

-

-

Bazı bölgelerde yapıldığı gibi Elmalı’da da gelecek yıllardaki olası risklerin tespit edilmesinin gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Levent Saylan, belirlenen o risklere göre önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaparken, Elmalı’nın bulunduğu lokasyonda sıcaklıkların artacağının tespit edildiğini sözlerine ekledi ve “tarımsal açıdan riskler daha da artacak, bu kesin “ dedi.

Elmalı Bölgesel İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Sempozyumu’na katılan ve bir konuşma yapan Prof. Dr.​ Le­vent Say­lan El­ma­lı­la­ra kötü ha­be­ri vererek, önümüzdeki yıllarda sı­cak­lık­la­rın daha da ar­ta­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı.


Prof. Dr. Say­lan, “Aşırı sı­cak­lar­dan et­ki­le­nen böl­ge­ler­den bir ta­ne­si ne yazık ki Ak­de­niz Böl­ge­si. Bu dün­ya­nın yeni nor­mal­le­ri ola­rak gös­te­ri­li­yor. Ül­ke­miz­de aşırı hava olay­la­rı şid­det­li ya­ğış­lar, bunun so­nu­cun­da sel fe­la­ket­le­ri, ku­rak­lık, orman yan­gın­la­rı gibi ko­nu­lar ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor” dedi.


Ak­de­niz böl­ge­sin­de eko­sis­tem­de önem­li de­ği­şik­lik­ler mey­da­na ge­ldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Levent Saylan şunları söyledi:


“Bu böl­ge­de su so­run­la­rı­nın mey­da­na ge­le­ce­ği­ni, hay­van­cı­lı­ğın kü­re­sel de­ği­şim­den olum­suz et­ki­le­ne­ce­ği­ni ba­lık­çı­lık ve ta­rı­mın da be­lir­li oran­lar­da olum­suz et­ki­le­ne­ce­ği­ni gös­te­ri­yor.
Bir çok tah­mi­ne göre 2050 yı­lın­da iklim de­ği­şik­li­ği ne­de­niy­le tahıl fi­yat­la­rın­da % 50 artış mey­da­na ge­le­ce­ği­ni işa­ret edi­yor. Verim azal­ma­sın­da ku­rak­lık ve sıcak hava et­ki­li ola­cak.


Asıl konu iklim de­ği­şir­se tarım ne olur ? Ta­rı­mı­mız buna adap­te olur mu ? Nasıl uyum sağ­la­ya­bi­li­riz. Ön­ce­lik­le orada ye­tiş­ti­ri­len bit­ki­le­rin has­sas­lık de­re­ce­si­nin tes­pit edil­me­si ge­re­ki­yor. Daha sonra da buna uyum sağ­la­yıp sağ­la­ya­ma­ya­ca­ğı­nı tes­pit etmek, ne kadar zarar mey­da­na gelir bu üç aşa­ma­da iler­le­me­miz ge­re­ki­yor. Bunun için­de ta­rım­sal me­te­oro­lo­ji bilim da­lı­dır.
Ge­le­cek­te neler ola­bi­le­ce­ği ko­nu­sun­da araş­tır­ma­lar devam edi­yor. Bazı so­nuç­lar elde edil­di. Ül­ke­mi­zin bazı yer­le­rin­de ya­ğış­lar­da azal­ma­ ola­ca­ğı­nı, sı­cak­lık­lar­da­ki de­ği­şik­lik­le­ri tes­pit et­ti­ler. Ama bun­lar yerel bil­gi­ler. Mik­rok­li­ma şart­la­rın­da her bölge için araş­tır­ma­la­rın ya­pıl­ma­sı önem­li. Çünkü ora­dan ye­ti­şen bit­ki­ler fark­lı özel­lik­le­re sa­hip­tir.


Bu­ra­lar­da kar­şı­la­şa­ca­ğı­mız prob­lem­ler bel­li­dir. Bi­ri­si ku­rak­lık. Ta­rım­sal ku­rak­lık diğer ku­rak­lık­lar­dan daha fark­lı­dır. Ge­lecek yol­lar­da belki de üze­rin­de du­ru­la­cak en önem­li ko­nu­lar­dan bi­ri­si ola­cak. Biz Trak­ya’da 30 yıl­dır ça­lı­şı­yo­ruz. Tek tek ana­liz­ler yap­tık. Neler ya­şa­na­bi­le­ce­ği­ni, ge­le­cek­te ne kadar aza­la­ca­ğı­nı, ve­ri­min artma ola­ca­ğı­nı bi­li­yo­ruz.


El­ma­lı’nın bu­lun­du­ğu lo­kas­yon­da özel­lik­le Batı Ak­de­niz’de sı­cak­lık­la­rın ar­ta­ca­ğı­nı gös­ter­mek­te. Ya­ğış­lar­da ciddi mik­tar­da aza­la­cak. Yap­tı­ğı­mız araş­tır­ma­lar daha fazla bu­har­laş­ma ola­ca­ğı­nı gös­ter­mek­te. Ta­rı­mın sa­de­ce ik­lim­den et­ki­len­me­si söz ko­nu­su de­ğil­dir. Tarım sek­tö­rü aynı za­man­da ik­li­mi et­ki­ler.


El­ma­lı’da ge­lecek ne olur ? El­ma­lı’da ge­le­cek­te ne ola­ca­ğı­nı bil­mek için özel­lik­le El­ma­lı’ya odak­la­nan, iklim de­ği­şik­li­ğin­den kay­nak­la­nan risk­le­rin tes­pit edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.
İkli­min de­ği­şi­mi­nin iyim­ser se­nar­yo­su­na göre kış mev­si­min­de mey­da­na gelen sı­cak­lık ar­tış­la­rı yük­se­lecek. Yaz mev­si­min­de daha da olum­suz bir tablo or­ta­ya çı­kı­yor. Aynı durum ya­ğış­lar için­de ge­çer­li.


El­ma­lı’da değil ama yakın böl­ge­ler­de iyim­ser se­nar­yo­ya göre sı­cak­lık­la­rın 1 – 2.4 de­re­ce, kö­tüm­ser se­nar­yo­ya göre 1.1 ve 4.8 de­re­ce ge­le­cek­te art­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Orta ve uzun va­de­de ilk­ba­har ve kış ya­ğış­la­rın­da da azal­ma­lar ola­cak. El­ma­lı’ya yakın böl­ge­ler­de daha sıcak ha­va­la­rı gö­re­ce­ğiz. Ül­ke­miz ta­rı­mın öne­mi­ni ancak covit za­ma­nın­da daha iyi an­la­ma­ya baş­la­dı. Her­kes ta­rı­mı des­tek­le­me­miz ge­rek­ti­ği­ni söy­le­me­ye baş­la­dı. Tarım risk al­tın­da­dır ve tüm çift­çi­le­ri­miz o risk ile karşı kar­şı­ya­dır.


El­ma­lı için ge­lecek yıl­lar­da­ki risk­le­ri tes­pit etmek ve ona göre ön­lem­ler almak ge­rek­mek­te­dir. Bu şim­di­lik bazı böl­ge­ler­de ya­pı­lı­yor. Ne yazık ki ta­rım­sal açı­dan risk­ler ar­ta­cak. ”
*Abdültalip GÜNGÖR

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız

-

-

Editör

Manavgat’ta 2 saate metrekareye 106 kg yağış düşmesinin ardından yaşanan felaketin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 936 personel ve 304 araçla gece boyu çalışmalarını sürdürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve tüm daire başkanları ile birlikte afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde çalışmaları yerinde inceledi. Manavgat’a geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Böcek, eksiklerin tespit edilerek yaraların sarılması için yapılması gereken ne varsa yerine getirileceğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilgili daire başkanlıklarına bağlı personeller Manavgat’ta yaşanan sel afetinin ardından gece boyu hummalı bir şekilde çalışarak vatandaşın yardımına koştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Aşevi de sel mağdurları ve çalışan personeller için 500 kişilik yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde incelemelerde bulundu.

BAŞKAN KARA BİLGİ VERDİ

Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar, Mustafa Erdem, Sururi Çorabatır ve Aykut Kaya ile birlikte ilk olarak Manavgat Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Niyazi Nefi Kara’dan bilgi aldı. Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, kısa sürede yoğun bir yağışın düşmesi nedeniyle afet oluştuğunu belirterek “Tek tesellimiz can kaybı olmaması” dedi.

HEMŞEHRİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 936 personel ve 304 araçla  Manavgat’ta yaşanan afetin ardından çalışmalara destek verildiğini söyledi. “Afetler siyaset üstü olaylardır” diyen Başkan Muhittin Böcek, “Sayın Valimiz de buradaydı. Kurum kuruluşlarla, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset üstü davranarak kimin üzerine ne düşüyorsa yapılması gerek. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili daire başkanlarımız, ASAT Genel Müdürü, şube müdürleri ve tüm bürokratlarımızla buradayız. Esnafımızın ve hemşehrilerimizin yanındayız” dedi.

YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPILACAK

Vatandaşlar, esnaf ve muhtarlarla görüşen Başkan Muhittin Böcek, “Yapılacak tespit ve çalışmaların ardından bu afetten ders çıkararak tıpkı Manavgat yangınında olduğu gibi siyaset üstü bir çalışmayla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanıyorum. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Bir kez daha Manavgatlı hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Dün olduğu gibi, bugün de yarın da üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Gündem

ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin

-

-

Editör

ATSO tarafından yaptırılan Eğitim ve Sağlık Merkezi inşaatı tamamlandı. İlçe girişine ayrı bir değer katan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi, hizmet yönünden de ilçeye ciddi bir katkı sunacak.
‘ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ nin adının Ali Bahar ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesi, ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri tarafından önerilirken, Ocak ayı meclisine bu konunun getirilmesi de istendi.
‘Ne yazık ki çok genç yaşta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ali Bahar’ı elim bir deniz kazasında kaybettik’ diyen ATSO’nun Elmalı’daki üyeleri, ‘Başkanımız her ilçeye ayrı bir önem verirdi. Ama, rahmetli Ali Bahar başkanımızın, ATSO başkanı olarak böylesine büyük ve önemli bir yatırımın yapılmasını sağladığı ilk ilçe Elmalı’mız oldu. Kendisini bir kez daha rahmetle anarken, yakında hizmete girecek olan ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’nin adının ATSO Ali Bahar Eğitim ve Sağlık Merkezi olarak değiştirilmesini Başkan Yusuf Hacısüleyman’dan ve yönetiminden ki, yönetim aynı zamanda Ali Bahar’la yola çıkan ekipten rica ediyoruz” dediler.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !

-

-

Editör

Arayanlar olmuştu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Azerbaycan’da düzenlenen Başkanlar Kurulu gezisini pardon toplantısında bir oda başkanının konuşmasını izlemedin mi ? diye sordular.

İzledim, hatta bir oda başkanına sordum, “Gizli çekimi sen mi yaptın” diye.

O başkan yapmamış, sonradan da yapan belli oldu.

Bana ‘izlemedin mi ?’ diye soranların aslında o tartışma ile ilgili yorumumu merak ettiklerini biliyorum.

Ben o topa girmedim.

Çünkü Adlıhan Dere ve bazı oda başkanları arasındaki geçmişte yaşanılan soğuk savaşın bugün geldiği noktayı gördükten sonra, bu konularda yorum yapmamaya özen gösteriyorum.
Yoksa…


Azerbaycan’daki Başkanlar Kurulu toplantısı / gezisinin ardından, biraderim Adlıhan bu kez  oda genel sekreterlerini Kıbrıs’a eğitim seminerine / gezisine götürdü. 

Gördüm ki, Mehmet Şimşek’in ‘tasarruf tedbirleri’, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış.

Aynen belediyelere uğramadığı gibi...

Peki sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri kimeymiş ?

Biz Anadolu Basınına, küçük esnafa, şu zam döneminde işçi, memur ve emekliye....

Biraderim Adlıhan, oda başkanlarının Azerbaycan’da toplantısının Türkiye – Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak ve esnaf teşkilatlarına yeni ufuklar açmak açısından önem taşıdığını vurgulamış, esnaf oda başkanlarının Azerbaycan’ı gezerek yeni yerler keşfetmesinin yanı sıra oradaki ticaret işleyişi ve esnaf kültürü hakkında değerli bilgiler edindiklerini, dolayısıyla farklı bir bakış açısıyla vizyon ve misyonlarını genişletme imkânı bulduklarını açıklamıştı.

Yanlış hatırlamıyorsam 2022 yılında Kıbrıs’ta ‘Başkanlar Kurulu’ yapılmıştı.

Ardından  oda genel sekreterleri Kıbrıs’ta, seminerde.

Aynen 2022 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katılan oda başkanları gibi...
Okumaya Devam Et

Popüler Haberler