Yaşam
Kapalı ve kalabalık ortam uyarısı !
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/10/1728625546_Dr._Alaaddin_Zirek-1000x600.jpg&description=Kapalı ve kalabalık ortam uyarısı !', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Sonbaharda hava sıcaklıklarındaki dengesizlik, kalabalık ortamlar, polenler ve hava kirliliği ile birleştiğinde üst solunum yolu hastalıklarına kolayca davetiye çıkarıyor. Son haftalarda soğuk algınlığı, grip, farenjit, sinüzit, alerjik rinit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle kliniklere çok sık başvuru yaşandığını belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek “Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda; konuşma, öksürme ya da hapşırma esnasında etrafa saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşıp hastalıkların kolayca yaygınlaşmasına yol açıyor” diyor. KBB Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek sonbahar hastalıklarından korunmada basit ama etkili 6 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Okulların açıldığı, havaların mevsimsel değişikliklerle bir soğuyup bir ısındığı, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirildiği sonbahar aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gittikçe yaygınlaşıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek, bu dönemde bağışıklık sisteminin zayıflamasının, viral enfeksiyonların ve alerjik rinit semptomlarının daha sık görülmesine neden olduğunu belirterek “Sonbahar ve kış aylarında hastanelere yapılan ayaktan başvurularda her 100 hastanın yaklaşık 40’ını üst solunum yolu hastalıkları oluşturuyor. Bu dönemde vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasının da etkisiyle, damlacık yoluyla bulaşan üst solunum yolu enfeksiyonları daha yaygın hale geliyor. Soğuk algınlığı ve grip, sinüzit, alerjik rinit, farenjit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklarla çok sık karşılaşıyoruz. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve hafif ateş gibi belirtiler gösteren bu hastalıklar, kapalı ve kalabalık alanlarda enfeksiyon riskini artırıyor” diyor.
Bronşit ya da zatürreye yol açabiliyor!
Sonbahar mevsiminde virüslerin sebep olduğu ve son haftalarda çok sık görülen kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarının başında yer alan soğuk algınlığı ve gribin kapalı ve kalabalık ortamlarda çok hızlı bulaşabildiğini vurgulayan Dr. Zirek, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bronşit ya da zatürre gibi daha ciddi hastalıklara zemin oluşturabildiğini söylüyor. Öte yandan burun ve boğaz enfeksiyonları orta kulağa yayılarak iltihaba neden olabiliyor ve kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı gibi sorunlara yol açabiliyor. KBB Uzmanı Dr. Zirek, son günlerde sık görülen hastalıklardan birinin de sinüzit olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Soğuyan havalar sinüslerdeki mukusun akışkanlığını bozarak sinüslerin tıkanmasına neden olabiliyor. Bozulan sinüs drenajı, bakterilerin çoğalıp enfeksiyon oluşturmasına yol açıyor. Böylelikle burun tıkanıklığı, yüz ve baş ağrısı, burun akıntısı gibi belirtilerle sinüzit gelişebiliyor. Kronik sinüziti olan hastaların sonbahar ve kış aylarında çok dikkatli olması gerekiyor.” Öte yandan sonbaharda artan alerjik şikayetlerin çoğunlukla soğuk algınlığı (nezle) ile birbirine karışabildiğinden dolayı tedavisinin ihmal edilebildiğine dikkat çeken Dr. Zirek; alerjik rinitin; polen ve ev tozu gibi alerjenlerin artmasıyla hapşırık, burun tıkanıklığı ve gözlerde kaşıntı şeklinde kendini gösterdiğini, tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürebildiğini ve bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara zemin hazırlayabildiğini söylüyor.
Basit ama etkili 6 önlem!
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek, sonbaharda artış gösteren hastalıklardan korunmanın basit önlemlerle mümkün olduğunu vurgulayarak, her yaş grubunun bilmesi ve uygulaması gereken bu önlemleri şöyle sıralıyor:
- Ellerinizi sık sık yıkayın: Özellikle dışarıdan geldikten sonra ve yemeklerden önce ellerinizi yıkamak, virüslerin yayılmasını engelleyen en etkili yöntemlerden biridir.
- Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durun: Grip ve soğuk algınlığı virüsleri, toplu taşıma, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlarda daha hızlı yayılır. Mümkünse bu tür alanlarda çok fazla zaman geçirmemeye özen gösterin. Kalabalık ortamlarda maske kullanımına ve sosyal mesafeyi korumaya dikkat edin.
- Dengeli beslenin, bol su tüketin: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için vitamin ve mineral açısından zengin, dengeli bir diyet uygulayın. Ayrıca bol su içmek, vücudun nem dengesini korur ve mukus akışını düzenler.
- Mevsim koşullarına uygun giyinin: Ani hava değişikliklerine karşı hazırlıklı olmak, vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Özellikle boyun ve baş bölgesini sıcak tutmaya dikkat edin.
- Grip aşısı yaptırın: Özellikle kronik hastalığı olanların, bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlığı bulunanların ve çocukların grip aşı yaptırması da büyük fayda sağlıyor.
- Alerjenlere karşı önlem alın: Polen ve toz gibi alerjenlere maruz kalmamak için evinizi düzenli olarak havalandırın ve tozları temizleyin. Alerjik riniti olan hastaların burun spreyi veya antihistaminik ilaçları kullanması gerekebilir.
Ekonomi
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde “Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği Paneli” düzenlendi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın konuk olarak katıldı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen panelde, kooperatifçiliğin tarihçesi, yapısı ve geleceği konuşuldu.
KOOPERATİFÇİLİK TARIMDA BAŞLADI
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, milattan önce 3 binli yıllarda arazi kullanma ve süthanelerle başlayan kooperatifçiliğin ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa döneminde kurulan Memleket Sandıklarıyla kurumsal yapıya kavuştuğunu anlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe özel önem verdiğini kaydeden Akçaöz, 1938’den sonra kooperatif sisteminin kağıt üzerinde kalan bir yapıya dönüştüğüne dikkat çekti. Dünyada kooperatifçiliğin tarımda başladığını vurgulayan Akçaöz, “Aslında bizim kültürümüzde tarım başta olmak üzere bir çok alanda birlikte hareket etme, dayanışma ruhu var. Bu duygumuzu kurumsal yapıyla ekonomi ve sosyal alanda yaşama geçirmeliyiz” dedi.
KOOPERATİF BANKACILIĞI KURULSUN
Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticilerin kooperatif sistemini çok güzel uyguladığını söyleyen Akçaöz, “İki dağ arasında oluşan bir mikro klimada sadece bir çeşit elma yetiştiren 15-20 üretici birlikte hareket ederek dünyaya ürününü pazarlayabiliyor. Biz neden yapamıyoruz?” diye sordu. Kooperatif sisteminin etkin hale getirilmesi için kooperatif bankacılığı kurulmasını öneren Handan Vuruş Akçaöz, bu bankaların yerel işletmelere can suyu olacağını söyledi. Akçaöz, yasal mevzuatın çok parçalı olduğunu, birkaç bakanlığa bağlı 84 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu, denetim konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydederken, “Tarımda bir şeyler yapmak istiyorsak 3 ayağı sağlam tutmalıyız. Kooperatif, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim. Bunlar tarımsal üretimin en önemli saç ayakları” dedi.
KOOPERATİF KÜÇÜK ÜRETİCİNİN SİGORTASI
Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Korkuteli’nin hayvancılıkla anılmasının tesadüf olmadığını, 1990’lı yıllarda kooperatifleşme ile üretim altyapısının oluşturulduğunu kaydetti. Kooperatif sayesinde bir dönem hayvan ithalatının bile önüne geçtiklerini anlatan Kocaoğılu, “Bunu kooperatifin gücüyle başarabildik. Tek başımıza olsaydık böyle bir gücümüz olmazdı” dedi. Hayvancılıkta ve meyvecilikte ilaçtan yeme bir çok girdiyi kooperatif aracılığıyla daha ucuza mal ettiklerini, soğuk hava deposu kurarak üreticinin elindeki ürünü uygun zamanda uygun fiyattan toplu şekilde pazarlanmasını sağladıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Kooperatif aynı zamanda üreticinin parasının da sigortasıdır” dedi. Aile işletmelerinin geleceğinin kooperatiflere bağlı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Küçük üreticinin tek başına ayakta kalma şansı yok” dedi.
ÜRETMEK KADININ DEVRİMİDİR
Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, üretmenin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Üretmek kadının devrimidir. Kadının kayıtlı şekilde ekonomiye dahil olabilmesinin en önemli ayağı kooperatiflerdir” dedi. Kadınların finansal kaynaklara ulaşmada sıkıntı yaşadığını, sermayesi yoksa ekonomik faaliyet içinde bulunmasının çok zor olduğunu vurgulayan Yalın, “Kooperatifler kadının emeğini, ürettiğini görünür kılıyor ve ekonomik değere dönüştürüyor. Kooperatifler aracılığıyla kadınlar eğitimlere katılıyor, bilgi, vizyon proje ve pazar olarak kendini geliştiriyor Ekonomik olarak güçlenen kadın sosyal alanda, kültürel alanda da güçleniyor. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir” diye konuştu.
Gündem
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
Manavgat’ta 2 saate metrekareye 106 kg yağış düşmesinin ardından yaşanan felaketin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 936 personel ve 304 araçla gece boyu çalışmalarını sürdürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve tüm daire başkanları ile birlikte afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde çalışmaları yerinde inceledi. Manavgat’a geçmiş olsun dileğinde bulunan Başkan Böcek, eksiklerin tespit edilerek yaraların sarılması için yapılması gereken ne varsa yerine getirileceğini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilgili daire başkanlıklarına bağlı personeller Manavgat’ta yaşanan sel afetinin ardından gece boyu hummalı bir şekilde çalışarak vatandaşın yardımına koştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat Aşevi de sel mağdurları ve çalışan personeller için 500 kişilik yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de afetin en yoğun yaşandığı Side Kemer mevkiinde incelemelerde bulundu.
BAŞKAN KARA BİLGİ VERDİ
Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Aliye Coşar, Mustafa Erdem, Sururi Çorabatır ve Aykut Kaya ile birlikte ilk olarak Manavgat Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Niyazi Nefi Kara’dan bilgi aldı. Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, kısa sürede yoğun bir yağışın düşmesi nedeniyle afet oluştuğunu belirterek “Tek tesellimiz can kaybı olmaması” dedi.
HEMŞEHRİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 936 personel ve 304 araçla Manavgat’ta yaşanan afetin ardından çalışmalara destek verildiğini söyledi. “Afetler siyaset üstü olaylardır” diyen Başkan Muhittin Böcek, “Sayın Valimiz de buradaydı. Kurum kuruluşlarla, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset üstü davranarak kimin üzerine ne düşüyorsa yapılması gerek. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili daire başkanlarımız, ASAT Genel Müdürü, şube müdürleri ve tüm bürokratlarımızla buradayız. Esnafımızın ve hemşehrilerimizin yanındayız” dedi.
YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPILACAK
Vatandaşlar, esnaf ve muhtarlarla görüşen Başkan Muhittin Böcek, “Yapılacak tespit ve çalışmaların ardından bu afetten ders çıkararak tıpkı Manavgat yangınında olduğu gibi siyaset üstü bir çalışmayla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanıyorum. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Bir kez daha Manavgatlı hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum. Dün olduğu gibi, bugün de yarın da üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.
Genel
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
Muratpaşa Belediyesi, dünya evine girmek isteyen çiftlerin işlerini kolaylaştıracak bir uygulamaya adım atıldı. Belediye, çiftlerin nikah günlerini internet üzerinden önceden belirleyebilecekleri onlıne nikah rezervasyon dönemine geçiş yaptı. Uygulama 2 Ocak’ta başlayacak.
Online rezervasyon için evlenecek çiftlerin siteme üye olması gerekiyor. Üyeliğin gerçekleşmesinin ardından belediyenin nikah takvimi üzerinden müsait olan gün ve saatlerden birini tercih edilerek nikah günleri belediyeye gidilmeye gerek kalmadan belirlenebilecek.
Rezervasyonlar sadece evlenecek kişiler adına yapılabilecek. Rezervasyon tarihinin oluşturulmasının ardından fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve önlü arkalı fotokopileri, 5’er adet vesikalık fotoğraf, evliliğe engel durum olmadığını belirtir sağlık raporu, Muratpaşa ilçe sınırlarında ikamet etmeyen çiftler ikamet belgesi, 65 yaş üzerivatandaşlar için evliliğe engel durum olmadığını gösterir Sağlık Kurulu Raporunun 7 iş günü içerisinde Yazı İşleri Müdürlüğü’ne bağlı evlendirme birimine teslim edilmesi gerekiyor.
Geçerli süre içinde işlemlerini tamamlamayan çiftlerin rezervasyonları iptal edilecek, aynı zamanda aynı gün ve saat için tekrar rezervasyon yapmalarına izin verilmeyecek. Bizzat başvuru yapmayan çiftlerin rezervasyon işlemleri kesin kayıt olarak kabul edilmeyecek.2 Ocak tarihinde başlayacak online nikah rezervasyon işlemleri belediyenin resmi internet sitesi muratpasa-bld.gov.tr adresinden gerçekleştirilecek.
-
Genel7 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Genel1 gün önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Gündem2 saat önce
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin
-
Ekonomi1 dakika önce
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı