Genel
Ekim ayı sonunda Antalya’dan havayolu ile ulaşılabilecek 5 il
- Share
- Tweet /home/anthaber/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 68
https://anthaber.com/wp-content/uploads/2024/10/ulasim-1000x600.jpg&description=Ekim ayı sonunda Antalya’dan havayolu ile ulaşılabilecek 5 il', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havayolu firmalarıyla gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunarak, “İç hatlarda, karayolu veya tren ile en az 5 saat ve üstü seyahat süresi olan şehirler arasında her gün en az bir uçuşun olması ve önceki sezonda sezon doluluk ortalaması yüzde 95 üzeri olan hatlara ilave uçuşun konması yönünde bir planımız var. Daha önce başlattığımız çalışmalar neticesinde önümüzdeki ekim sonu itibarıyla 12 yeni iç hat seferinin başlayacağı müjdesini buradan paylaşmak istiyorum.” dedi. Bakan Uraloğlu, işletmelere tavan fiyat uygulamasına sıkı bir şekilde riayet etmeleri hususunu bir kez daha hatırlattıklarının da altını çizdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da THY, AJet, Pegasus ve SunExpress Havayollarının üst düzey yöneticileri ile bir araya gelerek Türk sivil havacılığının iç ve dış hatlardaki genel durumunu ve gelecek öngörülerini ele aldı. Bakan Uraloğlu, toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, “Özellikle iç hat seferleri konusuna eğilerek ülkemizde hangi noktalarda sefer eksikliği olduğu ve bu eksiklikleri nasıl giderebileceğimiz konularını masaya yatırdık.” dedi.
-“Uçuş Sayılarının Dengeli, Etkin ve Verimli Yapılması İçin Hassasiyet Gösteriyoruz”
Bakan Uraloğlu, hava yolu işletmelerinin serbest piyasa şartlarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğunu belirterek, “Normal şartlarda bir hatta uçuş başlatmak, sefer sayılarını artırmak, bilet indirimleri ya da kampanyaları yapma konuları işletmelerin kendi inisiyatifindedir. Ancak, Bakanlık olarak bugün yaptığımız gibi hava yolu işletmeleri ile düzenli istişareler gerçekleştirerek yurt içinde talebin yoğun olduğu bölgelere yönelik değerlendirmelerimizi iletiyor ve gerekli planlamaların yapılmasını sağlıyoruz. Özellikle yaz dönemlerinde sefer sayıları ve yoğunluk nedeniyle vatandaşlarımızdan uçuş sayılarının arttırılmasına yönelik talepler almaktayız. Çünkü, Türkiye’nin her noktasına uçuş sayılarının dengeli, etkin ve verimli bir şekilde yapılması için özel bir hassasiyet gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
-“Havayolu İşletmelerinin Filolarında 670 Yolcu Uçağıyla 139 Bin 103 Yolcu Kapasitesi Bulunuyor”
Türkiye’de ruhsatlandırılmış 14 havayolu işletmesinin faaliyet gösterdiğini ve bunlardan 4 tanesinin iç hat yolcu seferleri gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Ülkemizdeki havayolu işletmelerinin filolarında toplam 670 yolcu uçağıyla 139 bin 103 yolcu kapasitesi bulunuyor. Bugün uçak başına ortalama 207 yolcu taşıyoruz. Elbette bugünlere kolay gelmedik. 20 Mayıs 1933’te, Milli Savunma Bakanlığına bağlı Hava Yolları Devlet İşletmesi İdaresinin hizmete başlaması kararıyla birlikte 4 uçaklı ilk filomuz Türk Hava Postaları adı altında faaliyete başladı. İlk uçuşunu 1933’te yaparak kanatlarını çırpmaya başlayan Türk Hava Postaları, bugün Türk Hava Yolları adıyla neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış bulunuyor. İlk ticari havalimanını sorarsanız, Ankara’da bugün Güvercinlik olarak anılan alanı söyleyebilirim. Terminal olarak ise birkaç çadır dışında bir şey yoktu. Ama bugün son olarak 10 Ağustos’ta hizmete açtığımız Çukurova Uluslararası Havalimanıyla 58 havalimanımız bulunuyor. 2018 yılında hizmete açtığımız İstanbul Havalimanımız Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliği sürdürmeye devam ediyor.” dedi.
-Cumhuriyetin 100. Yılında 2023 Yılında Tüm Zamanların Yolcu Rekoru Kırıldı
1939 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından paylaşılan ilk istatistiğe göre 1939’da 399 yolcunun havayoluyla seyahat ettiğini anımsatan Bakan Uraloğlu, “1985 sonrasında ise dış hatlar yolcu sayısı iç hatlar yolcu sayını geçiyor ve 1990 sonrasında dış hatlar yolcu sayısındaki yükselişin çarpıcı boyutlara ulaştığını gözlemliyoruz. 2002 yılına geldiğimizde iç hatlarda yaklaşık 8 milyon 730 bin yolcu seyahat ediyorken dış hatlarda bu sayının 25 milyonun üstüne çıktığını görüyoruz. Yani, 2002 yılında iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34 milyon yolcumuz bulunuyor. Hava yolu yolcu sayımızın 2002 yılından itibaren de Kovid-19 salgının etkilerini yaşadığımız 2020 yılına kadar havacılık sektörümüzün gelişmesine paralel olarak düzenli olarak arttığını görüyoruz. Tabi doğal olarak salgın etkisiyle bu yıllarda bir düşüş söz konusu. Ancak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılında 214 milyonun üstünde yolcu taşıyarak tüm zamanların rekorunu kırmış bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
-“Yıl Sonunda Yolcu Sayımızın 236 Milyonun Üstüne Çıkacağını Öngörüyoruz”
Türk hava sahasında 2023 yılında gerçekleşen transit üst geçişler dahil uçuş sayısının bir önceki yıla göre yüzde 14,9 artış göstererek 2 milyon 167 bin 19’a yükseldiğini kaydeden Uraloğlu, “Böylece 2023 yılında Türkiye semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçak geçti. Bu yıl ve önümüzdeki dönemlerde bu istatistiklerin çok daha üzerinde değerlere ulaşacağımızı; bu yıl sonunda yolcu sayımızın 236 milyonun, 2025 yılında da 250 milyonun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla dile getirdiği ‘nereden nereye’ ifadesinin en çarpıcı örneklerinden birinin de havayolu sektörümüzdeki gelişime paralel olarak artan yolcu sayılarımız olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
-“Bu Senenin Sonunda Dış Hatlardaki Uçuş Nokta Sayımız 349’a Çıkacak”
Halihazırda, iç hatlarda taşıyıcılar tarafından haftalık ortalama karşılıklı olarak 7 bin sefer, dış hatlarda ise ortalama 20 bin sefer gerçekleştirildiğini kaydeden Uraloğlu, “Bu noktada Bakanlık olarak hava yolu işletmelerinin dış noktalarda sefer artırmalarına nasıl yardımcı oluyorsak iç hatlarda da her zaman gerekli destekleri sağlamaya devam ediyoruz. Örneğin uzun süredir yaptığımız görüşmeler sonucunda Şili’nin başkenti Santiago’ya 18 Aralık 2024 tarihi itibarıyla THY ile İstanbul-Sao Paolo (Brezilya)-Santiago hattında haftalık 4 frekans olarak seferlere başlıyoruz. Böylelikle, THY Şili’ye ilk kez sefer gerçekleştirmiş olacak. Öte yandan, THY 4 Aralık 2024 tarihi itibarıyla da İstanbul-Kuala Lumpur-Sydney hattında seferlere başlayacak. Bu yıl başlanan Melbourne seferlerinin ardından Sydney’de Avustralya kıtasında açacağımız ikinci yeni nokta olacak. Böylece bu senenin sonunda dış hatlardaki uçuş nokta sayımız 349’a çıkacak.” dedi.
-“2025 Yaz Sezonu İçin Öncelikli İhtiyaç Bulunan Hatlarda Sefer Sayıları Artırılacak”
Bakan Uraloğlu, iç hatlarda, karayolu veya tren ile en az 5 saat ve üstü seyahat süresi olan şehirler arasında sabah akşam her gün en az bir uçuşun olması ve bir önceki sezonda sezon doluluk ortalaması yüzde 95 üzeri olan hatlara ilave bir uçuşun konması yönünde planlamalar yapıldığını ifade ederek, “Şimdi, 2025 yaz sezonu için öncelikli ihtiyaç bulunan hatlarda işletmeler en kısa sürede fizibilite çalışmalarına başlayacak ve sefer sayıları artırılacak. Biz de Bakanlık olarak havayolu işletmelerimizin yaptığımız bu planlama doğrultusunda sefer sayılarını arttırıp arttırmadıklarının takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.
-Ekim Sonunda 12 Yeni İç Hat Seferi Başlayacak
2024 yılı yaz döneminde iç hat seferlerinde taşıyıcıların Türkiye geneli ortalama doluluğunun yüzde 90 seviyelerinde olduğunu belirten Uraloğlu, “Bu seviye kış döneminde ise hareketliliğin azalmasına bağlı olarak yüzde 85 seviyelerinde seyrediyor. Ama az öncede belirttiğim üzere vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda işletmelerimize seferlerin ihtiyaç duyulan noktalarda arttırılması hususunda gerekli bildirimlerde bulunduk. Toplantımızda yaptığımız değerlendirme sonucunda daha önce başlattığımız çalışmalar neticesinde önümüzdeki kış döneminde Ekim sonu itibarıyla Sunexpress Havayolları tarafından 12 yeni iç hat seferlerinin başlayacağı müjdesini buradan paylaşmak istiyorum.” dedi.
-Rize-Artvin Havalimanı – Antalya Seferleri Başlıyor
Yeni seferler ile ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Rize-Artvin Havalimanı-Antalya, Antalya-Bursa, Antalya-Erzurum, Antalya-Şanlıurfa, İzmir-Elazığ, İzmir-Nevşehir, İzmir-Sivas, İzmir-Şanlıurfa, Çukurova-Bursa, Çukurova-Samsun, Çukurova-Trabzon ve Çukurova-Van seferlerini başlatıyoruz. Bu seferlerle özellikle yeni açtığımız Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın iç hat uçuş ağını da genişletmiş olacağız. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Aynı zamanda vatandaşlarımızdan özellikle yaz dönemi boyunca çokça talep gelen İzmir ve Antalya’yı, Anadolu’da; Bursa, Erzurum, Sivas, Nevşehir, Elazığ, Şanlıurfa şehirlerimize bağlamış ve bazı hatların da sefer sayılarını arttırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
-“Vatandaşlarımıza Daha Erişilebilir ve Ulaşılabilir Bir Hava Taşımacılığı Sunacağız”
Toplantıda acil olarak talep edilen uçuş seferlerinin durumlarını da görüştüklerini belirten Uraloğlu, “Özellikle İstanbul ve Ankara merkezli günde tek seferin olduğu ya da haftanın her günü seferlerin olmadığı illerimizdeki iç hat seferlerimizi hat bazlı değerlendirdik. Bundan sonraki süreçte de iç hatlarımızda buna benzer seferlerin hızla artacağına inanıyorum. Havayolu firmalarımız en kısa sürede fizibilite çalışmalarını tamamlayarak iç hat seferlerini hangi noktalarda ve kaç sefer artıracaklarını Bakanlığımıza iletecekler. Bu çalışmanın ardından gerekirse bir kez daha işletmelerle bir araya gelerek yol haritamızı daha net bir şekilde ortaya koyacağız. Böylece vatandaşlarımıza daha erişilebilir ve ulaşılabilir bir hava taşımacılığı sunacağız.” dedi.
-Tavan Fiyat Uygulamasına Sıkı Bir Şekilde Riayet Edilmeli
Toplantının önemli gündem maddelerinden birinin de havayolu taşımacılığında uygulanan tavan ücret uygulaması olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Bildiğiniz üzere 2012 yılından bu yana vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve her kesimin hava yolunu kullanabilmesi amacıyla tavan fiyat uyguluyoruz. Ağustos ayından bu yana; bir uçuştaki biletlerin yüzde 80’i için 2 bin 500 lira, bu biletlerin satılması sonucunda kalan yüzde 20’lik kısım için ise 4 bin lira olarak tavan fiyat uygulamaktayız. Toplantımızda işletmelerimize tavan fiyat uygulamasına sıkı bir şekilde riayet etmeleri hususunu bir kez daha hatırlattık. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar bu uygulamanın denetimini de sıkı bir şekilde yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Genel
Yeşilbahçe Mahallesi liderliğe yerleşti
Muratpaşa Belediyesi’nin, atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen Çevreci Komşu Kart projesi büyümeye devam ediyor. Projede kasım ayında tekstil ve metal atıklarının geri dönüşümünde dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu kapsamda, 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı toplanarak toplam atık miktarı 24 milyon 438 bin 659 kilograma ulaştı. Bu atıkların geri dönüşümü karşılığında kent sakinlerinin kartlarına toplam 11 milyon 525 bin 25 lira yüklendi. Ayın şampiyonu ise 7 bin 107 kilogram atıkla Yeşilbahçe Mahallesi oldu.
Çevreci Komşu Kart projesi, cam, kağıt, plastik ve metal gibi atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayarak ev ekonomisine katkıda bulunurken doğayı da korumayı hedefliyor. İlçe sakinleri, kasım ayında ayrıştırıp biriktirdikleri 105 bin 187 kilogram atık karşılığında 136 bin 571 lira kazandı.
Nisan 2016’dan bu yana devam eden projeyle bugüne kadar 177 bin 949 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Bunun yanı sıra, karbondioksit salınımı 707 bin 248 kilogram engellenerek, kurtarılan ağaçlar sayesinde 44 milyon 487 bin 139 kişiye oksijen sağlandı. Ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde, 136 aile daha kasım ayında sisteme dahil oldu ve aktif kullanıcı sayısı 17 bin 628’e yükseldi.
Kasım ayında şampiyon mahalle sıralamasında da değişiklik oldu. 7 bin 107 kilogram atıkla Yeşilbahçe Mahallesi ilk sırada yer alırken, onu 6 bin 949 kilogram atıkla Konuksever Mahallesi ve 4 bin 558 kilogram atıkla Cumhuriyet Mahallesi takip etti.
Proje kapsamında sadece cam, kağıt, plastik ve metal değil; elektronik, tekstil ve bitkisel atık yağlar da toplanıyor. Özellikle marketlerde litresi 50 liraya ulaşan ayçiçek yağı gibi bitkisel yağların atığı, projeyle 19 liradan geri alınıyor. Kasım ayında bin 593 litre atık yağ toplanarak karşılığında 30 bin 267 lira ödendi.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE KULLANILABİLİYOR
Çevreci Komşu Kart, kaynağında ayrıştırılan atıkları belediye ekipleri tarafından belli bir ücret karşılığında satın alıyor. 8 yılda toplanan toplam atık miktarı 24 milyon 438 bin 659 kilograma ulaşırken, bu atıkların geri dönüşümü için toplam 11 milyon 525 bin 25 lira kartlara yüklendi.
Para kart özelliği taşıyan Çevreci Komşu Kart, Türkiye genelinde alışverişlerde, online ödemelerde kullanılabilirken biriken bakiyeler tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Proje, ev ekonomilerine ek bir kaynak yaratarak aile bütçesine katkıda bulunurken, kesilmekten kurtarılan ağaçlarla doğayı korumaya ve geri dönüşümle ekonomik değer yaratmaya devam ediyor.
Ekonomi
TOBB, TESK, ATSO ve AESOB Başkanları Haberiniz Var mı ?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken için sahte piyango biletleri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları’nın 2025 takvim yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı fiyat listesinden çok daha önemli olmalı ki, televizyonlara çıkarak birilerine para kazandıran bu sistemde vatandaşı sahte biletlere karşı uyarıyor.
TESK Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, önce Azarbaycan, ardından da Kıbrıs toplantıları/gezisinin yorgunluğunu üzerinden attı mı bilmiyorum ama muhtemelen onunda muhasebecilerin talep ettiği rakamlardan haberi yok.
Varsa da, önemsemiyor.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın TESK Başkanı Palandöken ya da TESK Başkan Vekili, AESOB Başkanı Dere’den geri kalır yanları yok.
Onlarda muhtemelen muhasebecilerin istediği rakamları bilmiyordur.
Oda başkanları derseniz...
Sayın Dere merak ettim, son gittiğiniz Azarbaycan ve Kıbrıs’ta nasıl bir vergi sistemi var ?
Orada da odalar var mı ?
Varsa aidat ödüyorlar mı ?
Onlarda başkanlar kurulunu yurtdışında mı yapıyorlar, genel sekreterlerin eğitimi içinde yurtdışını mı tercih ediyorlar ?
Esnaf ve sanatkarın sırtından para kazanan kredi ve kefalet kooperatifleri, onların bir üst birliği ve üst birliklerin en üst birliği var mı ?
Tekrar konumuza dönelim:
Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası’nın 2025 yılı tavsiye niteliğinde dijital dönüşüme uyum ve hizmet giderleri katılım payı tablosu şu şekilde.
İşletme defteri- serbest meslek defteri : İşçisiz 5000 TL, 1-10 işçili 6500 TL, 11-50 işçili 7000 TL.
Bilanço usulü e- defter (gerçek kişi): İşçisiz 12.700TL, 1-10 işçili 14.500 TL, 11- 50 işçili 16.0000 TL,
ATSO Başkanı Hacısüleyman, bilmiyorsunuzdur belki, biliyoranızda tekrar hatırlatayım:
Sizin üyeleriniz için ise;
Tavsiye edilen rakam: Şirketler için işçisiz 14500 TL, 1-10 işçili 18500 TL, 11-50 işçili 21000 TL.
Sanmayın ki, istenilen rakamlar bu kadar. Bunun üzerinde rakamlar isteniyor.
Oraya seçilmenizin bir nedeni üyelerinizin hakkını korumaksa...
Gerçekten o ‘hakkı’ layıkıyla koruduğunuza inanıyor musunuz ?
Genel
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
Muratpaşa Belediyesi, dünya evine girmek isteyen çiftlerin işlerini kolaylaştıracak bir uygulamaya adım atıldı. Belediye, çiftlerin nikah günlerini internet üzerinden önceden belirleyebilecekleri onlıne nikah rezervasyon dönemine geçiş yaptı. Uygulama 2 Ocak’ta başlayacak.
Online rezervasyon için evlenecek çiftlerin siteme üye olması gerekiyor. Üyeliğin gerçekleşmesinin ardından belediyenin nikah takvimi üzerinden müsait olan gün ve saatlerden birini tercih edilerek nikah günleri belediyeye gidilmeye gerek kalmadan belirlenebilecek.
Rezervasyonlar sadece evlenecek kişiler adına yapılabilecek. Rezervasyon tarihinin oluşturulmasının ardından fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve önlü arkalı fotokopileri, 5’er adet vesikalık fotoğraf, evliliğe engel durum olmadığını belirtir sağlık raporu, Muratpaşa ilçe sınırlarında ikamet etmeyen çiftler ikamet belgesi, 65 yaş üzerivatandaşlar için evliliğe engel durum olmadığını gösterir Sağlık Kurulu Raporunun 7 iş günü içerisinde Yazı İşleri Müdürlüğü’ne bağlı evlendirme birimine teslim edilmesi gerekiyor.
Geçerli süre içinde işlemlerini tamamlamayan çiftlerin rezervasyonları iptal edilecek, aynı zamanda aynı gün ve saat için tekrar rezervasyon yapmalarına izin verilmeyecek. Bizzat başvuru yapmayan çiftlerin rezervasyon işlemleri kesin kayıt olarak kabul edilmeyecek.2 Ocak tarihinde başlayacak online nikah rezervasyon işlemleri belediyenin resmi internet sitesi muratpasa-bld.gov.tr adresinden gerçekleştirilecek.
-
Genel7 gün önce
PEKİ YA YARINLAR?
-
Genel1 gün önce
Muratpaşa’da online nikah rezervasyon dönemi başlıyor
-
Gündem5 saat önce
Başkan Böcek: Üzerimize düşen ne varsa yapacağız
-
Genel3 saat önce
Yeşilbahçe Mahallesi liderliğe yerleşti
-
Ekonomi4 saat önce
Antalya’da Tarımsal Kooperatifçiliğin Geleceği masaya yatırıldı
-
Genel2 gün önce
Başkan Böcek’in 3 ncü kitabının ismi ve konusu merak ediliyor !
-
Ekonomi2 gün önce
Bakan Şimşek’in tasarruf tedbirleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne uğramamış !
-
Gündem2 gün önce
ATSO’nun Elmalı’daki üyelerinden ortak öneri: ATSO Eğitim ve Sağlık Merkezi’ne rahmetli Ali Bahar’ın adı verilsin